Een ogenblik geduld a.u.b.

Over

Op welke bronnen zijn de cijfers gebaseerd?

De cijfers zijn gebaseerd op registraties en enquêtegegevens. De vindplaats van de bronnen verschilt per zoekactie:

- Bij gebruik van cijfers uit de databanken, ziet u naast het onderwerp de gebruikte bron weergegeven.

- Bij gebruik van de feitenkaarten van de Gezondheidsatlas, vindt u in de inleiding een link naar een bronnenoverzicht. In dit overzicht staan per thema de gegevensbronnen vermeld.

- Bij gebruik van de feitenkaarten van Onderzoek010 staan de gebruikte bronnen onderaan de feitenkaart vermeld.

Voor wie is Onderzoek010 ontwikkeld?

Onderzoek010 is een nieuw portaal voor iedereen die op zoek is naar cijfers over het Rijnmondgebied. Het biedt informatie voor de invulling van gemeentebeleid, maar kan ook gebruikt worden door andere belangstellenden. Het portaal biedt toegang tot zowel de databank van Onderzoek010 als de databank van de Gezondheidsatlas. In deze laatste databank zijn niet alleen cijfers van Rotterdam maar ook van 15 omliggende gemeenten opgenomen. Daarnaast geven de pictogrammen direct toegang tot feitenkaarten over verschillende onderwerpen.

Waar kan ik een vraag stellen?

Heeft u vragen over cijfers of publicaties die op de website of een van de databanken staan, kunt u niet vinden wat u zoekt of heeft u algemene vragen of opmerkingen naar aanleiding van deze website, neem dan contact met ons op via onderzoek@rotterdam.nl

Hoe zit het met de privacy van inwoners?

De Wet Bescherming Persoonsgegevens is er voor de bescherming van de privacy van alle inwoners van een gemeente. Bij het verzamelen van gegevens over de inwoners van een gemeente houden we ons vanzelfsprekend aan deze wet. Dat betekent dat antwoorden op vragenlijsten strikt vertrouwelijk worden behandeld en verwerkt. Ook wanneer voor een onderzoek de antwoorden van deelnemers gecombineerd worden met informatie van andere instellingen, is de privacy gewaarborgd. Naam en adresgegevens worden nooit opgenomen in de databestanden.

Meer informatie over de privacy- en klachtenregeling vindt u op de website van de GGD Rotterdam-Rijnmond

Waarom verzamelt de gemeente zoveel gegevens over gezondheid?

Gemeenten zijn wettelijk verplicht om de gezondheid in kaart te brengen van haar inwoners. De GGD Rotterdam-Rijnmond voert dit onderzoek uit voor de gemeenten Albrandswaard, Barendrecht, Bernisse, Brielle, Capelle aan den IJssel, Goeree Overflakkee, Hellevoetsluis, Krimpen aan den IJssel, Lansingerland, Maassluis, Ridderkerk, Rotterdam, Schiedam, Spijkenisse, Vlaardingen en Westvoorne.

Recent uitgevoerde en aankomende onderzoeken zijn:

- een vragenlijst onder de volwassenen en ouderen in 2012;
- een vragenlijst onder de ouders van 0- tot en met 11-jarigen in 2014;
- een vragenlijst onder de jongeren in 2015.

De genoemde onderzoeken worden iedere vier jaar herhaald, waarbij ieder jaar onder één bepaalde leeftijdsgroep.

De gemeenten gebruiken de resultaten van deze onderzoeken om hun volksgezondheidsbeleid verder in te vullen of eventueel bij te sturen.

Hoe gebruik ik Onderzoek010?

Onder Onderzoek010 ziet u 9 pictogrammen, waarvan 7 een specifiek beleidsthema betreffen. Door op één van de pictogrammen te klikken, opent voor het betreffende thema een standaard feitenkaart met de belangrijkste cijfers en ontwikkelingen binnen dat thema. Per feitenkaart kunt u zelf kiezen op welk niveau u de cijfers hierover wilt  zien: op gemeenteniveau, op gebiedsniveau of op buurtniveau. Onder het pictogram Cijfers in Kaart kunt u een aantal specifieke onderwerpen op een nog lager niveau bekijken; u seleceteert hiertoe naar keuze vierkanten van 400x400 tot 50x50 meter. Het 9e pictogram Monitoren bevat periodieke uitgaven in pdf, uitgebracht door Onderzoek & BI van de gemeente Rotterdam.

Via de link onder de pictogrammen kunt u direct naar de databank van Onderzoek010. In de databank kunt u statistieken over verschillende thema’s naar eigen inzicht samenstellen, op gemeenteniveau, op gebiedsniveau of op buurtniveau. De overzichten zijn te presenteren en te downloaden in tabel-, grafiek- of kaartvorm. Daarnaast zijn op stads- en stadsregioniveau op diverse beleidsterreinen statistieken in excel te raadplegen en te downloaden. Onder specifieke thema's worden op vraag bepaalde onderwerpen opgenomen.

Onder 'Uitleg' fungeert een instructiefilmpje als gebruikershandleiding van de databank.