In dit evaluatieonderzoek hebben we door middel van interviews, focusgroepen en observaties de ervaringen met de Proeftuin Digitale inclusie in kaart gebracht van deelnemers, cursusaanbieders, werkcoaches en de projectgroep. In dit rapport beschrijven we de resultaten en aanbevelingen ter verbetering van dit aanbod.
De Kenniswerkplaats Rotterdams Talent / Risbo onderzochten het plan Slimmer organiseren, een plan dat is ingezet op het behoud van leerkrachten, het slimmer en beter organiseren van het onderwijs en het verhogen van de instroom van (nieuwe) leerkrachten. Met het onderzoek is inzicht gegeven in de effecten van de aanpak.
Om kinderen en jongeren in Rotterdam Zuid te stimuleren in hun leerprestaties, talenten en sociaal-emotionele vaardigheden, bieden 35 Rotterdamse scholen voor primair
onderwijs (po) en zeven scholen voor voortgezet onderwijs (vo) hun leerlingen extra leertijd voor extra activiteiten. Dit noemen we Dagprogrammering. In het primair onderwijs is sinds 2019/20 de uitbreiding van tien uur per week verplicht voor alle leerlingen. Scholen voor voortgezet onderwijs bieden sinds 2021/22 zes uur per week extra. Dat is niet verplicht voor alle leerlingen, gestreefd wordt naar deelname van een derde van de leerlingen.
Dit rapport geeft uitkomsten van een onderzoek naar hoe overlast van studenten in de wijk Kralingen worden ervaren.
Op donderdag 6 juni 2024 was de verkiezing voor het Europees Parlement. Zoals bij iedere verkiezing waren er in de gemeente Rotterdam vele vrijwilligers actief in diverse functies op stemdag en teldag (de dag na de verkiezing). Na de verkiezing is de vrijwilligers gevraagd hun ervaringen en tips over de organisatie van de verkiezing te delen met Team Verkiezingen 010. De vrijwilligers hebben daartoe een vragenlijst ingevuld over hun aanmelding, het instructiemateriaal, de gang van zaken op het stembureau, het tellen en controleren op lijstniveau, en over het tellen in Ahoy. Hun ervaringen worden vergeleken met die van vrijwilligers bij voorgaande verkiezingen.
Eindrapport evaluatieonderzoek effect inzet Praktijkondersteuner Huisartsen Jeugd en Gezin in de Rotterdamse huisartspraktijk
De inzet van de Praktijkondersteuner Huisartsen Jeugd & Gezin (POH J&G) in de huisartspraktijk maakt deel uit van een pakket aan maatregelen dat de gemeente Rotterdam vanaf 2020 neemt om het gebruik en de kosten van de tweedelijns jeugdhulp, met name de Jeugd-GGZ (J-GGZ), te verminderen en de kwaliteit van de jeugdhulp te verbeteren.
Uit het onderzoek blijkt dat de POH J&G duidelijk bijdraagt aan de kwaliteit van de jeugdhulp met name door het bieden van vroegtijdige, passende (overbruggings)zorg en gerichte verwijzingen. Er is geen aantoonbaar effect op het gebruik en de kosten van ambulante GGZ. Nader onderzoek is nodig om langetermijneffecten en effecten bij kinderen met een verschillende sociaaleconomische- en culturele achtergrond vast te stellen.