-
-
Evaluatie van het nieuwe inburgeringsbeleid in Rotterdam: een vierjarig onderzoek
Met de invoering van de nieuwe Wet inburgering op 1 januari 2022 heeft de gemeente een grotere verantwoordelijkheid gekregen voor de begeleiding en ondersteuning van statushouders en gezinsmigranten. Om de effectiviteit van deze aanpak te beoordelen, voert OBI in samenwerking met de Erasmus Universiteit Rotterdam een vierjarig onderzoek uit (2022-2026).
De nieuwe wet is opgezet als een ‘lerend en adaptief stelsel’. Het doel van het onderzoek is dan ook om inzicht te krijgen in wat werkt en minder goed werkt. Deze kennis is essentieel voor gemeente en Rijksoverheid om de nieuwe wet zo goed mogelijk in te richten en effectief uit te voeren. Zo moet de integratie van nieuwkomers worden verbeterd.
Inmiddels zijn de eerste twee deelrapportages verschenen. In het najaar van 2025 wordt de derde deelrapportage verwacht.
-
-
Evaluatie bestuurlijk stelsel Wijk aan Zet
In 2022 is het (bestuurlijk) stelsel Wijk aan Zet geïntroduceerd. Het doel van dit onderzoek is om inzicht te geven in succesfactoren en verbeterpunten van het bestuurlijk stelsel Wijk aan Zet.
-
-
Bezoekers milieuparken Delfshaven en Hillegersberg-Schiebroek
De milieuparken in Delfshaven en Hillegersberg-Schiebroek sluiten en een nieuw milieupark en de HER, een grondstoffen-centrum waar de ontwikkeling naar een circulaire economie centraal staan openen vlakbij het Rotterdam-The Hague Airport. Dit onderzoek geeft inzicht in welke gebieden vooral gebruikmaken van de te sluiten milieuparken en wat bezoekers van plan zijn te doen met hun grofvuil na de sluiting ervan en wat dit voor eventuele gevolgen heeft voor de inzet van Stadsbeheer.
-
-
Gedragsonderzoek naar de mobiliteit van leraren en pedagogisch medewerkers, Ideate
Ideate voerde het onderzoek naar de relatie
tussen mobiliteit en het tekort aan leraren en pedagogisch medewerkers en naar het ontwikkelen van gedragsinterventies om duurzame mobiliteit mogelijk te maken uit. In dit document presenteert Ideate hun advies aan de hand van de belangrijkste inzichten, vijf gedragsinterventies zijn uitgewerkt in een
plan van aanpak en de aanpak van ons onderzoek. De inzichten en het advies kwamen in cocreatie met het onderwijsveld en de gemeente Rotterdam tot stand.
-
-
Van baan naar betekenis, FairSterk
FairSterk geeft in dit rapport twee communicatieadviezen voor het aantrekken van zij-instromers in het onderwijs en voor in de kinderopvang.
-
-
Opfleuren van containers, helpt dat?
In twee wijken is een vergelijking gemaakt tussen containers die opgefleurd waren en die dit niet waren. Uit dit onderzoek kan enkel worden geconcludeerd dat het wrappen van containers geen gunstige invloed heeft op het tegengaan van naastplaatsingen bij restafvalcontainers.
-
-
Gezondheidsmonitor Jongvolwassenen 2024 - Gemeenterapport Rotterdam
De resultaten van de Gezondheidsmonitor Jongvolwassenen 2024 zijn gepubliceerd op www.gezondheidinkaart.nl. Het onderzoek leverde bruikbare gegevens op van 7.359 jongeren woonachtig in regio Rotterdam-Rijnmond. Voor de gemeenten is een rapport gemaakt met een samenvatting van de meest opvallende resultaten in de regio en in de gemeente. Thema’s zoals de (mentale) gezondheid, prestatiedruk, middelengebruik, bewegen en sociale omgeving komen aan bod. Deze rapporten staan onder publicaties. Daarnaast is er nog een tabellenboek met regiocijfers en het landelijk gemiddelde. In het tabellenboek worden de uitkomsten ook weergegeven naar achtergrondkenmerken.
-
-
Leegstand in Rotterdam
Onderzoek naar administratieve leegstand van woningen in Rotterdamse gebieden en buurten in verschillende jaren.
-
-
Meebeslissen in Bospolder- Tussendijken. Een evaluatie van de Open Oproep: een experiment met participatief budgetteren in Bospolder- Tussendijken.
De focus van dit onderzoek ligt op een specifiek onderdeel van democratische participatie in de wijk Bospolder-Tussendijken (BoTu): de Open Oproep. Een groep ‘BoTu Raadsleden’ - voornamelijk actieve bewoners - mag hierbij beslissen over het toekennen van geld aan initiatieven voor de wijk die zijn ingediend door initiatiefnemers van de Open Oproep. In dit onderzoeksrapport brengen wij de ervaringen van BoTu Raadsleden, initiatiefnemers en wijkprofessionals (wijkmanager(s), wijknetwerkers en projectleiders) in kaart. In dit onderzoek gaan we in op de vraag wat de Open Oproep oplevert als het gaat om het geven van zeggenschap aan bewoners, het versterken van sociale netwerken in de wijk en het versterken van het vertrouwen van bewoners in de overheid. Ook trekken we conclusies over de belemmerende en bevorderende factoren voor het (blijvend) betrekken van een diverse groep bewoners bij de Open Oproep en plaatsen we onze empirische bevindingen tegenover bevindingen uit de literatuur.
-
-
Kennis, koers & kansen Infectieziekteonderzoek GGD Rotterdam-Rijnmond
Voor een slagvaardige en effectieve infectieziektebestrijding bij de GGD is toegepast wetenschappelijk onderzoek cruciaal. Dit boekje geeft een beeld van de verschillende onderzoeken die de GGD Rotterdam-Rijnmond uitvoert en van de inhoudelijke speerpunten waarop wordt geconcentreerd. Het laat het belang zien van infectieziekteonderzoek voor zowel de GGD-regio als landelijk.
-
-
De hele wereld is nu digitaal … Evaluatie van de Proeftuin Digitale inclusie in Rotterdam
In dit evaluatieonderzoek hebben we door middel van interviews, focusgroepen en observaties de ervaringen met de Proeftuin Digitale inclusie in kaart gebracht van deelnemers, cursusaanbieders, werkcoaches en de projectgroep. In dit rapport beschrijven we de resultaten en aanbevelingen ter verbetering van dit aanbod.
-
-
Impact van Slimmer Organiseren op het Rotterdamse Onderwijs
De Kenniswerkplaats Rotterdams Talent / Risbo onderzochten het plan Slimmer organiseren, een plan dat is ingezet op het behoud van leerkrachten, het slimmer en beter organiseren van het onderwijs en het verhogen van de instroom van (nieuwe) leerkrachten. Met het onderzoek is inzicht gegeven in de effecten van de aanpak.
-
-
Rapportage schouwen dagprogrammering Rotterdam, derde schouw 2024
Om kinderen en jongeren in Rotterdam Zuid te stimuleren in hun leerprestaties, talenten en sociaal-emotionele vaardigheden, bieden 35 Rotterdamse scholen voor primair
onderwijs (po) en zeven scholen voor voortgezet onderwijs (vo) hun leerlingen extra leertijd voor extra activiteiten. Dit noemen we Dagprogrammering. In het primair onderwijs is sinds 2019/20 de uitbreiding van tien uur per week verplicht voor alle leerlingen. Scholen voor voortgezet onderwijs bieden sinds 2021/22 zes uur per week extra. Dat is niet verplicht voor alle leerlingen, gestreefd wordt naar deelname van een derde van de leerlingen.
-
-
Samen leven in Kralingen
Dit rapport geeft uitkomsten van een onderzoek naar hoe overlast van studenten in de wijk Kralingen worden ervaren.
-
-
Vrijwilligers Verkiezing Europees Parlement 2024
Op donderdag 6 juni 2024 was de verkiezing voor het Europees Parlement. Zoals bij iedere verkiezing waren er in de gemeente Rotterdam vele vrijwilligers actief in diverse functies op stemdag en teldag (de dag na de verkiezing). Na de verkiezing is de vrijwilligers gevraagd hun ervaringen en tips over de organisatie van de verkiezing te delen met Team Verkiezingen 010. De vrijwilligers hebben daartoe een vragenlijst ingevuld over hun aanmelding, het instructiemateriaal, de gang van zaken op het stembureau, het tellen en controleren op lijstniveau, en over het tellen in Ahoy. Hun ervaringen worden vergeleken met die van vrijwilligers bij voorgaande verkiezingen.
-
-
Effect POH J&G in de praktijk. Eindrapport evaluatieonderzoek inzet Praktijkondersteuner Huisartsen Jeugd en Gezin in Rotterdamse huisartspraktijken, 2019-2022.
Eindrapport evaluatieonderzoek effect inzet Praktijkondersteuner Huisartsen Jeugd en Gezin in de Rotterdamse huisartspraktijk
De inzet van de Praktijkondersteuner Huisartsen Jeugd & Gezin (POH J&G) in de huisartspraktijk maakt deel uit van een pakket aan maatregelen dat de gemeente Rotterdam vanaf 2020 neemt om het gebruik en de kosten van de tweedelijns jeugdhulp, met name de Jeugd-GGZ (J-GGZ), te verminderen en de kwaliteit van de jeugdhulp te verbeteren.
Uit het onderzoek blijkt dat de POH J&G duidelijk bijdraagt aan de kwaliteit van de jeugdhulp met name door het bieden van vroegtijdige, passende (overbruggings)zorg en gerichte verwijzingen. Er is geen aantoonbaar effect op het gebruik en de kosten van ambulante GGZ. Nader onderzoek is nodig om langetermijneffecten en effecten bij kinderen met een verschillende sociaaleconomische- en culturele achtergrond vast te stellen.
-
-
Levendig en leefbaar. Evaluatie van het ‘uurtje langer’.
Bijna een jaar na de invoering van de horecaregeling ‘Uurtje langer’ is er gekeken naar de effecten van deze regeling. Hierbij zijn de horecaondernemers bevraagd en zijn er ook analyses gedaan op vier registratiebestanden die overlast meten. Is Rotterdam door de invoering van de regeling inderdaad meer levendig geworden, zonder dat de leefbaarheid is verslechterd?
-
-
Lerarenmonitor 2024
Hoewel het lerarentekort in Rotterdam zoals elders in het land een probleem is, is zowel het aantal Rotterdamse studenten als het aantal Rotterdamse gediplomeerden aan lerarenopleidingen door de jaren heen gestegen. Dit is opvallend omdat deze aantallen in zowel Nederland als de G4 zijn gedaald. De toename is vooral te zien bij opleidingen tot leraar in het voortgezet, basis- en het beroepsonderwijs. Het aantal studenten en gediplomeerden dat een opleiding tot leraar in het speciaal onderwijs heeft gevolgd is, net als in geheel Nederland en de G4, meer dan gehalveerd.
Het aantal Rotterdamse leraren is in de onderzoeksperiode vrijwel gelijk gebleven. Het aantal leraren in geheel Nederland en de G4 is door de jaren heen licht gestegen. De verhouding van het aantal Rotterdamse leraren naar geslacht, leeftijd en per soort onderwijs is door de jaren nauwelijks gewijzigd. Ook de gemiddelde baanomvang is door de jaren heen nauwelijks veranderd.
In Rotterdam worden de leerkrachten in het basisonderwijs iets vaker hoger ingeschaald dan landelijk. In de G4 zitten de leraren in het voortgezet en speciaal onderwijs iets vaker in een hogere schaal dan in Rotterdam en Nederland als geheel.
In 2022/’23 werkte 82% van de Rotterdamse leraren op een Rotterdamse school; 34% woonde ook in Rotterdam. Leraren met een diploma tot werken in het basisonderwijs wonen en werken vaak in Rotterdam en hebben gemiddeld de kortste reisafstand.
Het aandeel leraren dat buiten Rotterdam woont en in Rotterdam werkt, is het hoogst onder leraren met een diploma tot werken in het beroepsonderwijs. Deze leraren hebben ook de grootste gemiddelde reisafstand.
De monitor wordt door de gemeente Rotterdam gebruikt bij de aanpak van het lerarentekort.
-
-
Feitenkaart Opleidingsniveau Rotterdam 2022
Feitenkaart over het opleidingsniveau van Rotterdammers op gebieds- en buurtniveau in 2022 op basis van door OBI bewerkte gegevens van het CBS. Deze versie vervangt de eerdere versie met voorlopige gegevens.
-
-
Feitenkaart Opleidingsniveau Rotterdam 2023 (voorlopige cijfers)
Feitenkaart over het opleidingsniveau van Rotterdammers op gebieds- en buurtniveau in 2023 op basis van door OBI bewerkte gegevens van het CBS. Het betreft hier voorlopige gegevens; in het najaar van 2025 zal een 2e druk met definitieve gegevens verschijnen.
-
-
Rotterdammers over mobililteit. Resultaten uit de Omnibusenquête 2024
Tabellenrapport over de beantwoording van de vragen uit de Omnibusenquête 2024 (“Rotterdammers en hun stad”) over mobiliteit in Rotterdam. Naast het gebruik van vervoermiddelen is gevraagd naar de opvattingen van de Rotterdammers over verschillende onderwerpen op het gebied van mobiliteit in Rotterdam. Het rapport bevat ook vergelijkingen met de uitkomsten uit eerdere jaren.
-
-
Het belang van vertrouwen voor de buitenruimte
Dit rapport beschrijft de resultaten van een exploratief onderzoek naar de relatie tussen vertrouwen in de overheid en beleving van de buitenruimte. Een onderzoek dat gedaan is met gegevens van het Wijkprofiel.
De technische verantwoording geeft een uitgebreide beschrijving van de aanpak, analyses en de resultaten van het onderzoek naar de relatie tussen vertrouwen van Rotterdammers in de lokale overheid en hoe zij de buitenruimte beleven.
NB: Vanwege de omvang en de hoeveelheid tabellen “in de technische verantwoording” voldoet deze rapportage niet aan de eisen van de digitale toegankelijkheid. Voor vragen hierover kan contact worden opgenomen met de genoemde onderzoekers.
-
-
Beleidsregel overlastgevende personen. Scenario’s voor een robuuste, integrale en signalerende beleidsregel.
De wijze waarop de burgemeester zijn bevoegdheden inzet in het kader van overlastgevende personen staat in de ‘Beleidsregel overlastgevende personen 2016’. Directie Veiligheid wil die beleidsregel actualiseren, onder andere vanwege de geconstateerde toename van het aantal persoonsgerichte maatregelen en een toename in diversiteit van overlastgevende personen. Dit rapport richt zich op de evaluatie en toekomstbestendigheid van de beleidsregel en op de veranderende maatschappelijk context daarvan. Er zijn omgevingsscenario’s ontwikkeld, waarin verschillende ontwikkelingsrichtingen van het maatschappelijke veld en het beleidsveld voor de komende 5-10 jaar zijn beschreven. Aan de hand van die scenario’s is nagedacht over de manier waarop de samenleving zich kan gaan ontwikkelen en welke gevolgen dat zou hebben voor de beleidsregel. Een goede beleidsregel blijft goed werken, ongeacht welk scenario uitkomt.
-
-
Overlastgevende personen. Een dossieronderzoek.
In het geval van openbare orde problematiek door overlastgevende personen kan de burgemeester persoonsgerichte maatregelen inzetten, zoals het gebiedsverbod en de last onder dwangsom. Om het beleid voor wat betreft deze maatregelen en deze problematiek te kunnen actualiseren in een nieuwe beleidsregel, is dossieronderzoek gedaan naar de werking en toepassing van de huidige uitvoeringspraktijk.
-
-
Swapgym – Pilot waarin middelbare scholen kennismaken met verschillende sporten
In schooljaar 2022/2023 startten vier VO-scholen aan een tweejaarlijkse pilot Swapgym. Swapgym koppelt de gymles op school aan het lokale sport- en beweegaanbod met als doel pubers met plezier te laten bewegen. Door kennis te maken met verschillende sporten, leren leerlingen wat ze leuk vinden en waar in de buurt ze dat kunnen doen. Zo krijgen ze een positief gevoel bij sport, waardoor de kans dat ze in de toekomst blijven bewegen groter wordt.
-
-
Swapgym – Pilot waarin middelbare scholen kennismaken met verschillende sporten – schooljaar 2023/2024
Schooljaar 2023/2024 was het tweede jaar van een tweejaarlijkse pilot Swapgym. Er deden dit schooljaar zes VO-scholen mee aan de pilot. Swapgym koppelt de gymles op school aan het lokale sport- en beweegaanbod met als doel pubers met plezier te laten bewegen. Door kennis te maken met verschillende sporten, leren leerlingen wat ze leuk vinden en waar in de buurt ze dat kunnen doen. Zo krijgen ze een positief gevoel bij sport, waardoor de kans dat ze in de toekomst blijven bewegen groter wordt.
-
-
Doelmatigheid bij W&I
In deze doelmatigheidsscan is onderzocht hoe binnen het Intakeproces inkomen 27+ van Werk en Inkomen wordt gestuurd op doelmatigheid en welke verbeteringen mogelijk zijn.
-
-
Sorga
Het programma Sorga komt voort uit het besluit dat Gemeente Rotterdam als enige van de G4 verder gaat met de functionaliteit van het onderdeel Zorg van Socrates. Omdat dit onderdeel in Socrates wordt beëindigd, moet deze functionaliteit worden overgezet naar een andere omgeving. Het cluster Maatschappelijke Ontwikkeling heeft Concern Auditing gevraagd om een evaluatie uit te voeren op met name de wijze waarop de besluitvorming over en in het programma Sorga heeft plaatsgevonden.
-
-
Taskforce continuïteit coronacrisis
Tijdens de coronacrisis hebben zowel burgers, bedrijven als instellingen te maken gekregen met coronamaatregelen van het kabinet, zoals 1,5 meter afstand houden en thuiswerken. Tegelijkertijd moest de continuïteit van de organisatie geborgd worden, gezien de duur van de pandemie. Om de crisis te managen, is een interne crisisorganisatie opgetuigd, waar de Taskforce continuïteit een onderdeel van was. CA heeft het functioneren van de Taskforce continuïteit geëvalueerd.
-
-
Verkiezingen Provinciale Staten en Waterschappen
In aanloop naar de Verkiezingen PSWS heeft CA de opzet van de sturing en beheersing van het stem- en telproces beoordeeld, zodat de verkiezingsorganisatie de verbeterpunten hieruit voor de komende verkiezingen op kan pakken en kan borgen in het traject om te komen tot een duurzame organisatie van het verkiezingsproces.
-
-
Grip op verzuimketen
In dit onderzoek naar het concern verzuim proces van ziek- tot beter melding is samen met alle belanghebbenden in de verzuimketen, zoals medewerkers, leidinggevenden , HR medewerkers en bedrijfsartsen onderzocht welke verbeteringen nodig en mogelijk zijn om het ziekteverzuim van medewerkers te kunnen beteugelen.
-
-
Verkiezingen Tweede Kamer '23
Dit onderzoek is een vervolg op de eerdere audit Verkiezingen PSWS. CA heeft onderzocht in hoeverre de organisatie de aanbevelingen van de Audit Verkiezingen PSWS23 met betrekking tot het telproces heeft opgevolgd. Naast aanbevelingen voor de verkiezingen TK 23 doet CA ook een aantal aanbevelingen voor volgende verkiezingen.
-
-
Actieplan Ambtelijke Integriteit
In dit onderzoek wordt inzicht gegeven in de voortgang op de acties uit de actieplan Ambtelijke Integriteit.
-
-
Audit GREAT
Het project GREAT staat voor Gebruiksvriendelijke Rotterdamse Efficiënte Administratie voor de Toekomst. De ambitie en noodzaak van GREAT is de concernadministratie en de financiële- en inkoopprocessen verder te moderniseren en professionaliseren. Het beoogde eindresultaat is een geïmplementeerd Cloud bedrijfsvoeringsysteem. Concern Auditing is gevraagd kritisch mee te kijken naar de implementatie van GREAT. Vraag is: hoe draait de projectorganisatie om een geslaagde implementatie te realiseren?
-
-
Right to Challenge
Right to Challenge is de mogelijkheid die de gemeente Rotterdam biedt aan burgerorganisaties om wijkvoorzieningen zelf te organiseren en over te nemen als men denkt dat ze het beter en goedkoper kunnen organiseren dan de gemeente zelf. Dit rapport beschrijft de stand van zaken van de Right to Challenge circulaire Afrikaandermarkt in het kader van de Schone Stad en geeft tevens de geleerde lessen om tot structurele verbeteringen te komen.
-
-
Energietransitie Budget
In 2019 heeft het College geld vrij gemaakt, het Energietransitie budget (ETB), om een start te maken met de uitvoering van de energietransitie in Rotterdam. Vanuit het ETB zijn verschillende type maatregelen gefinancierd betreffende uitvoeringskosten en subsidies binnen gemeentelijke programma’s en projecten op het gebied van energietransitie. De audit heeft de organisatie en het proces van toekenning, monitoring en verantwoording van het ETB onderzocht.
-
-
Jaarrekeningcontrole
In dit onderzoek is het proces van de jaarrekeningcontrole 2022 geëvalueerd. Concern Auditing heeft de ervaringen en leerpunten opgehaald en inzichtelijk gemaakt in het rapport.
-
-
Gemeentelijk Actiecentrum Bevolkingszorg Corona
Het Gemeentelijk Actiecentrum Bevolkingszorg Corona (GABC) is tijdens de coronacrisis opgetuigd om de crisis voor de stad te managen. De coronacrisis duurde veel langer dan een gewone crisis, had een grote impact op de bevolking en de vertaling van de rijksmaatregelen naar de gemeente was erg complex. CA heeft het functioneren van het GABC geëvalueerd.
-
-
Op weg met het nieuwe inburgeringsbeleid in Rotterdam. Ervaringen en interacties van inburgeraars en professionals.
Onderzoek naar ervaringen en interacties van inburgeraars en professionals met het nieuwe inburgeringsbeleid in Rotterdam.
In deze tweede rapportage binnen de vierjarige evaluatie van het Rotterdamse inburgeringsbeleid doen we aan de hand van actualiseringgesprekken, observaties en focusgroepen verslag van de ontwikkelingen in beleid, interacties tussen, en ervaringen van inburgeraars en professionals.
Belangrijke conclusies zijn het feit dat veel (opstart)problemen inmiddels zijn opgelost en professionals over het algemeen zeer gedreven zijn om te zorgen dat inburgeringstrajecten succesvol(ler) verlopen. Inburgeraars zijn over het algemeen dan ook tevreden over de begeleiding die zij krijgen vanuit de gemeente.
Belangrijke uitdagingen blijven onder andere de grenzen die zitten aan maatwerk en het combineren van inburgering en betaald werk. Gebrek aan kinderopvang en financiën vormen een bedreiging voor kwaliteit en toegankelijkheid. Bij statushouders vormen ook de lange wachttijden en onzekerheid over woonruimte en gezinshereniging een risico voor een tijdige en snelle inburgering. De beperkte mogelijkheden binnen beleid en uitvoering staan een geslaagde inburgering van gezinsmigranten in de weg.
-
-
De schok achter de voordeur
Rotterdammers zijn de afgelopen jaren geconfronteerd met een aanzienlijke toename van explosie- en vuurwapengeweld gericht op panden. In deze masterthesis is daarom de beleving van Rotterdamse betrokkenen van incidenten van excessief geweld gericht op panden onderzocht. De focus ligt in deze studie op zowel het individuele slachtofferschap als de doorwerking op buurtniveau. Het onderzoek combineert een beleidsanalyse van Nederlandse en Zweedse steden, met een kwalitatieve analyse gebaseerd op diepte-interviews en focusgroepen met Rotterdamse betrokkenen en professionals.
-
-
Zwijgrecht: ervaringen van deelnemende jongeren
De gemeente Rotterdam, de gemeente Amsterdam, filmproducent Kinofilm en diverse partners werkten samen aan een bewustwordingsproject over drugscriminaliteit met als middel een speelfilm, voor en door jongeren. De projectleiding van Zwijgrecht heeft de afdeling Onderzoek en Business Intelligence (OBI) gevraagd om onderzoek te doen onder de deelnemers. Het hoofddoel van dit onderzoek dat is uitgevoerd is nagaan of, en in hoeverre, de beoogde effecten van het participeren in de filmproductie worden verwezenlijkt. In het onderzoek staat de volgende hoofdvraag centraal: In hoeverre vinden de jongeren dat hun deelname aan Zwijgrecht effect heeft op henzelf met betrekking tot de diverse doelen die met de interventie Zwijgrecht worden nagestreefd. In bijgaand verslag staan alle bevindingen uitgewerkt.
-
-
Uitkomsten kwalitatief onderzoek | Campagne BRP registratie EU-arbeidsmigranten
Evaluatie van de BRP-campagne voor EU-arbeidsmigranten in Rotterdam.
De stad Rotterdam kent een groeiende groep EU-arbeidsmigranten die een belangrijke bijdrage levert aan onze economie en samenleving. Toch bevinden sommigen zich in kwetsbare situaties door slechte huisvesting, onveilige werkomstandigheden en beperkte toegang tot hulp.
Om hier verandering in te brengen, lanceerde de gemeente een campagne om BRP-inschrijving te stimuleren, een belangrijke stap naar toegang tot ondersteuning en voorzieningen.
Dit rapport biedt een diepgaand inzicht in de ervaringen van EU-arbeidsmigranten met de campagne. Hoe hebben zij de campagne ervaren? Heeft de boodschap hen bereikt en gemotiveerd om zich in te schrijven? Naast deze evaluatie schetst het rapport een beeld van hun leefwereld, de barrières die zij tegenkomen en hun perspectieven op de ingezette communicatie.
Lees het volledige rapport en ontdek hoe Rotterdam werkt aan betere ondersteuning en verbinding voor EU-arbeidsmigranten.
-
-
Recreatief wandelen en fietsen in Rotterdam en Nederland.
“Het is de ambitie van het college van Rotterdam om alle modaliteiten (fiets, auto, OV én lopen) op een slimme manier in balans te brengen om een prettige en bereikbare stad te blijven” (Rotterdam Loopt, 2025). In verband hiermee heeft het cluster Stadsontwikkeling van Gemeente Rotterdam aan onderzoekers van OBI gevraagd om literatuuronderzoek te doen naar de betekenis van groen voor routerecreatie. Onder routerecreatie verstaan we wandelen of fietsen voor het plezier. Deze feitenkaart geeft de belangrijkste bevindingen uit de literatuur over (recreatief) wandelen en fietsen weer.
-
-
Bevolkingsmonitor oktober 2024
In het derde kwartaal zijn er in Rotterdam 346 personen bij gekomen. Deze toename met is beperkt. In de voorgaande jaren was het derde kwartaal namelijk juist een periode waarin de meeste bevolkingsgroei plaats vond. Op 1 oktober staan 894 personen méér ingeschreven in de Basisregistratie Personen (BRP) dan op 1 januari. Ook op jaarbasis wordt er momenteel een vrij beperkte bevolkingsgroei verwacht.
-
-
Staat van de Jeugd, editie 2024
Hoe staat de jeugd van Rotterdam ervoor?
Hoe gaat het met de schoolprestaties van onze jeugd? Hoeveel jongeren werken er? Hoe gezond zijn ze? Hoe zien we de coronacrisis terug in Rotterdam? Je leest het in de Staat van de Jeugd 2024.
-
-
Wijk aan Zet
In dit leeronderzoek is de veranderopgave Wijk aan Zet vanuit het perspectief van verandering bekeken en zijn de ervaringen van de wensen in de verandering opgehaald en in beeld gebracht.
-
-
Werken tijdens de coronacrisis
De coronacrisis heeft een grote impact gehad op de gemeente. In dit onderzoek staat de vraag centraal wat de gemeente kan leren van de goede voorbeelden in werkwijze en resultaat: welke succesfactoren lagen daaraan ten grondslag en hoe kan de gemeente deze vasthouden.
-
-
Grip op verzuimketen
In dit onderzoek naar het concern verzuim proces van ziek- tot beter melding is samen met alle belanghebbenden in de verzuimketen, zoals medewerkers, leidinggevenden , HR medewerkers en bedrijfsartsen onderzocht welke verbeteringen nodig en mogelijk zijn om het ziekteverzuim van medewerkers te kunnen beteugelen.
-
-
Doelmatigheid in de dienstverlening
In dit onderzoek wordt gekeken op welke wijze binnen een aantal geselecteerde dienstverleningsprocessen van de gemeente wordt gestuurd op doelmatigheid en welke leer- en verbeterpunten hieruit kunnen worden gedestilleerd voor andere dienstverleningsprocessen.
-
-
Verkiezingen Provinciale Staten en Waterschappen
Dit onderzoek is een vervolg op de eerdere audit Verkiezingen PSWS. CA heeft onderzocht in hoeverre de organisatie de aanbevelingen van de Audit Verkiezingen PSWS23 met betrekking tot het telproces heeft opgevolgd. Naast aanbevelingen voor de verkiezingen TK 23 doet CA ook een aantal aanbevelingen voor volgende verkiezingen.
-
-
Bewonersparticipatie Omnibusenquête 2024
Uit de Omnibusenquête 2024 blijkt dat iets meer dan de helft van de Rotterdammers vertrouwen heeft in de gemeente en de democratie in Rotterdam. Zeven op de tien Rotterdammers zijn bekend met de inspraak- en participatiemogelijkheden, of zeggen wel een manier hiervoor te vinden als dat nodig is. Ongeveer een kwart van de Rotterdammers vindt dat zij voldoende gelegenheid krijgen om mee te denken over plannen en activiteiten van de gemeente. Minder Rotterdammers vinden dat zij voldoende gelegenheid krijgen om mee te beslissen. Ruim de helft van de Rotterdammers is bekend met het bestaan van de wijkraad of dorpsraad.
Wilt u hier meer over weten, leest u dan de feitenkaart.
-
-
Problemenvraag Omnibusenquête 2024
Criminaliteit, onveiligheid en drugsoverlast is het belangrijkste probleem dat met voorrang zou moeten worden aangepakt, gevolgd door verkeersproblematiek, woningproblematiek en vervuiling/vernieling en het beheer van de openbare ruimte.
Ze vormen samen al jaren de vier meest genoemde problemen. Maar er vinden wel wat verschuivingen plaats. Opmerkelijk is bijvoorbeeld dat het aandeel Rotterdammers dat de woningproblematiek noemt in de afgelopen jaren flink is toegenomen.
Wilt u meer weten? Leest u dan de feitenkaart.
-
-
Imago van de stad Omnibusenquête 2024
Uit de Omnibusenquête 2024 blijkt dat zeven op de tien Rotterdammers trots zijn op Rotterdam en bijna tweederde zich heel betrokken voelt bij de stad. Meer dan zeven op de tien Rotterdammers zijn het eens met de stellingen ‘Ik vind het leuk om niet-Rotterdammers te vertellen dat ik in Rotterdam woon’ en ‘In Rotterdam kan ik mezelf zijn’. Meer weten over het imago van de stad? Leest u dan de feitenkaart.
-
-
Preventief fouilleren 2024
In Rotterdam mag de politie in bepaalde gebieden preventief fouilleren. Net als in voorgaande jaren zegt ongeveer twee van de drie Rotterdammers dat te weten. Of men dat een goed idee vindt, is in de feitenkaart te lezen.
-
-
Klimaatverandering en -adaptatie Omnibusenquête 2024
Volgens de Omnibusenquête 2024 maakt twee derde van de Rotterdammers zich zorgen over de gevolgen van klimaatverandering. Driekwart van de Rotterdammers merkt in de woonomgeving vaker overlast door extreme droogte, wateroverlast of extreme hitte. Het merendeel vindt dat vooral grote bedrijven en de overheid meer moeten doen om klimaatverandering tegen te gaan, maar ook ziet een groot deel een rol voor burgers weggelegd.
Meer weten? Leest u dan de rapportage.
-
-
Biodiversiteit, Omnibusenquête 2024
De gemeente Rotterdam wil meer variatie van groen stimuleren en daarmee ook variatie in dieren langs wegen, op daken en paden en in parken en bermen. Volgens de Omnibusenquête 2024 vinden negen op de tien Rotterdammers variatie van groen en dieren belangrijk. Ruim vier op de vijf Rotterdammers hebben maatregelen genomen om hun woonomgeving aantrekkelijker te maken voor planten en dieren.
Meer weten? Leest u dan de feitenkaart.
-
-
Beeldherkenning openbare buitenruimte Omnibusenquête
Uit de Omnibusenquête 2024 blijkt dat vier op de vijf Rotterdammers het een goed plan van de gemeente vindt om voertuigen met mobiele camera’s in te zetten om (zwerf)afval op te sporen. Een vergelijkbaar aandeel Rotterdammers kan zich vinden in het voornemen van de gemeente om camera-voertuigen in te zetten voor het opsporen van gebreken aan openbare voorzieningen (bestrating, verlichting, verkeersborden en dergelijke).
Rotterdammers staan minder positief tegenover het inzetten van camera’s voor het opsporen en aanpakken van op de stoep geparkeerde auto’s en ook voor het inzetten van een cameravoertuig in de eigen straat is de animo minder groot.
Wilt u hier meer over weten, leest u dan de feitenkaart.
-
-
Circulair gedrag Omnibusenquête 2024
Rotterdam bouwt aan een circulaire stad. De gemeente heeft als doelstelling om in 2030 50% minder gebruik te maken van primaire grondstoffen en in 2050 volledig circulair te zijn. Uit de Omnibusenquête 2024 blijkt dat negen op de tien Rotterdammers het belangrijk vinden om bewust om te gaan met spullen. Acht op de tien Rotterdammers kopen vaak of altijd pas een nieuw apparaat als het oude kapot is. Een ruime meerderheid van de Rotterdammers geeft vaak of altijd spullen weg die men niet meer nodig heeft en brengt kapotte spullen, zoals batterijen en kleding, naar een inzamelpunt
Meer weten? Leest u dan de rapportage.
-
-
Discriminatie Omnibusenquête 2024
Bijna een kwart van de Rotterdammers heeft zich in 2023 wel eens gediscrimineerd gevoeld. Dit is hoger dan in de afgelopen jaren. De helft van de Rotterdammers die zich gediscrimineerd voelden, voelden zich op grond van hun ras/huidskleur gediscrimineerd. Als we deze meest voorkomende discriminatiegrond uitdrukken als aandeel van alle Rotterdammers, dan blijkt 11% daar naar eigen zeggen slachtoffer van te zijn geweest. Wilt u hier meer over weten, leest u dan de feitenkaart.
-
-
Acceptatie van diversiteit. Omnibusenquête 2024
Uit de resultaten van de Omnibusenquête 2024 blijkt dat driekwart van de Rotterdammers vindt dat iedereen het leven moet kunnen leiden dat hij wil, ook mensen uit andere culturen of met een andere religie. De acceptatie van homoseksuelen of transgenders is met ruim 80% nog hoger. Driekwart van de Rotterdammers vindt het leuk om in een stad te wonen met mensen met zo veel verschillende achtergronden.
Wilt u hier meer over weten, leest u dan de feitenkaart.
-
-
Groen in de stad, Omnibusenquête 2024
Rotterdammers zijn overwegend positief over de parken in de stad. Het Kralingse Bos en Het Park bij de Euromast worden het meest bezocht en het hoogst gewaardeerd. Driekwart van de Rotterdammers is heel of redelijk tevreden over de hoeveelheid groen in de buurt.
Wilt u meer weten? Leest u dan de feitenkaart.
-
-
Verduurzaming woning + aardgasvrij Omnibusenquête 2024
Het merendeel van de Rotterdammers heeft al maatregelen genomen om de woning te verduurzamen of is dit nog van plan.
De belangrijkste redenen om te verduurzamen zijn voor de Rotterdammers om in de toekomst kosten te besparen, een duurzame toekomst en meer comfort in huis.
De Nederlandse overheid heeft besloten dat er in de toekomst geen aardgas meer gebruikt mag worden voor koken en stoken. Ook Rotterdam wil een stad zonder aardgas worden. Ruim de helft van de Rotterdammers is het ermee eens dat Rotterdam aardgasvrij moet worden. De helft van de Rotterdammers kookt al aardgasvrij en een kwart woont in een aardgasvrije woning. Rotterdammers die hun woning aardgasvrij willen maken zeggen vooral subsidies/vergoedingen en/of informatie over mogelijkheden en kosten nodig te hebben.
Wilt u meer weten? Leest u dan de feitenkaart.
-
-
Rotterdam The Hague Airport Omnibusenquête 2024
Bijna zeven op de tien Rotterdammers vindt het belangrijk dat Rotterdam een eigen luchthaven heeft. Bijna één op de vijf vindt dat niet en de overige 16 procent heeft hier geen mening over. Vergeleken met de twee voorgaande jaren is het aandeel dat het belangrijk vindt dat Rotterdam een eigen luchthaven heeft gestegen. Wel is dit aandeel nog steeds kleiner dan 2021 en eerder.
Wilt u meer weten? Leest u dan de feitenkaart.
-
-
Feitenkaart betaald voetbal in Rotterdam 2024
Uit de Omnibusenquête 2024 blijkt dat twee op de drie Rotterdammers enige tot veel interesse hebben in voetbal. Een ruime meerderheid van de Rotterdammers heeft een positief beeld van het betaalde voetbal in eigen stad. Zo vindt ongeveer tweederde van de Rotterdammers dat Rotterdam een echte voetbalstad is en dat voetbal goed is voor Rotterdam en de Rotterdammers. In vergelijking met vorig jaar zijn Rotterdammers positiever gaan denken over betaald voetbal.
Meer weten? Leest u dan de feitenkaart.
-
-
Vrijwilligerswerk en informele hulp in Rotterdam Omnibusenquête 2024
Volgens de Omnibusenquête 2024 verricht de helft van de Rotterdammers van 16 tot en met 75 jaar wel eens één of meer vormen van onbetaald werk. Iets meer dan een derde deed wel eens aan informele hulp (los van een organisatie) en vier op de tien Rotterdammers verrichtte vrijwilligerswerk in georganiseerd verband. Voor een deel gaat het hier om dezelfde mensen: een kwart deed zowel aan informele hulp als aan vrijwilligerswerk. Meer weten? Leest u dan de rapportage!
-
-
Werk en inkomen. Omnibusenquête 2024
Uit de Omnibusenquête 2024 blijkt dat Rotterdammers de laatste jaren strenger worden voor werkzoekenden met een bijstandsuitkering. Het weigeren van een baan die niet past bij het opleidingsniveau kan op steeds minder steun rekenen. Het verplicht doen van vrijwilligerswerk door langdurig werkzoekenden wordt juist vaker ondersteund. Een meerderheid van de Rotterdammers is van mening dat werkzoekenden goed en breed ondersteund moeten worden om weer een plaats op de arbeidsmarkt te bemachtigen.
Wilt u hier meer over weten? Leest u dan de feitenkaart.
-
-
Middelengebruik Omnibusenquête 2024
Uit de resultaten van de Omnibusenquête 2024 (‘Rotterdammers en hun stad’) kan worden geconcludeerd dat een groot deel van de Rotterdammers positief is over de jaarlijkse campagne van de gemeente om te laten zien dat drugsgebruik niet normaal is. Ook lijkt het merendeel geen voorstander van alcohol- en cannabisgebruik door jongeren onder de 18 jaar. Daarnaast ziet een aanzienlijk deel het belang van een betere voorlichting aan 50-plussers over de gevolgen van (matig) alcoholgebruik en kan ruim de helft zich vinden in het idee om sportkantines alcoholvrij te maken. Over de vraag of alcohol hoort bij een gezellige avond met familie en/of vrienden en of het legaliseren van drugs de oplossing zou zijn om de drugscriminaliteit aan te pakken, is men minder eensgezind.
Meer informatie, onder andere over de acceptatie van soft-/harddrugs gebruik, kunt u lezen in de feitenkaart.
-
-
Depressieve gevoelens Omnibusenquête 2024
Ruim drie op de vijf Rotterdammers denkt een depressie bij iemand in zijn of haar omgeving te kunnen herkennen en 70 procent zou daarover een gesprek durven te beginnen. Bijna de helft heeft recentelijk nog iemand gesproken die last heeft van depressieve gevoelens. Wilt u hier meer over weten, leest u dan de feitenkaart.
-
-
Mantelzorgers in Rotterdam. Resultaten uit de Omnibusenquête 2020 tot en met 2024
In 2024 zijn meer dan 100.000 Rotterdammers mantelzorger. Dit is 19% van alle Rotterdammers. Dit is vergelijkbaar met vorig jaar, maar hoger dan in 2022 (15%). Wilt u hier meer over weten? Leest u dan de rapportage!
-
-
Basismonitor Werk Rotterdam Zuid 2024
Dit rapport geeft een beeld van de beroepsbevolking, kenmerken van arbeidsmarktgroepen, zowel werkend als niet-werkend, en de werkgelegenheidsstructuur in Rotterdam Zuid t.o.v. de rest van Rotterdam en de vier grote steden (G4).
In Rotterdam Zuid omvat de potentiële beroepsbevolking meer kwetsbare groepen zoals alleenstaande ouders, meer laagopgeleiden en meer bijstandsgerechtigden. dan in de G4. Ook het aandeel werkenden met een flexibel contract ligt hoger. De arbeidsparticipatie is lager, vooral van vrouwen.
-
-
Actieplan Ambtelijke Integriteit
-
-
Right to Challenge
-
-
Audit GREAT
-
-
Energietransitie Budget
-
-
Jaarrekeningcontrole
-
-
Gemeentelijk Actiecentrum Bevolkingszorg Corona
-
-
Rapportage Behoeftes jongeren Tarwewijk
In opdracht van de Gemeente Rotterdam en op initiatief van de wijkraad Tarwewijk is een onderzoek uitgevoerd om te ontdekken welke wensen en behoeften jongeren hebben met betrekking tot activiteiten, ondersteuning, en een mogelijke nieuwe ontmoetingsplek in de wijk.
De centrale vragen van het onderzoek waren onder andere: 🔸 Hoe gebruiken jongeren de wijk en welke plekken bezoeken ze? 🔸 Welke activiteiten missen ze en waar is behoefte aan? 🔸 Is er behoefte aan een speciale plek voor jongeren, en hoe zou deze eruit moeten zien?
Meer dan 100 jongeren hebben deelgenomen aan een survey, aangevuld met input van lokale organisaties. Dit onderzoek geeft een waardevol inzicht in wat er nodig is om de wijk beter aan te laten sluiten op de behoeften van de jeugd.
-
-
Onderweg in de Metropoolregio 2018 - 2023
Tabellenrapport met analyses op basis van het landelijke onderzoek Onderweg in Nederland (ODiN). Het rapport gaat in op het bezit en gebruik van vervoermiddelen, aantal verplaatsingen en afgelegde afstand per dag naar motief, (hoofd)vervoermiddel, afstandsklasse en dag in de week in de jaren 2018 tot en met 2023. De gegevens zijn steeds weergegeven voor heel Nederland, de Metropoolregio, de voormalige stadsregio Rotterdam inclusief en exclusief Rotterdam, het voormalige Stadsgewest Haaglanden inclusief en exclusief Den Haag, de stad Rotterdam, de stad Den Haag en enkele onderverdelingen binnen de Metropoolregio en deze steden. Ook bevat dit Tabellenrapport enkele vergelijkingen tussen de vier grote steden.
-
-
Bevolkingsmonitor juli 2024
Op 1 juli staan er 670.973 personen ingeschreven in de Basisregistratie Personen (BRP). Dat zijn er 548 méér dan op 1 januari. De bijdrage van het buitenlands migratiesaldo is meer dan gehalveerd ten opzichte van de piek van twee jaar geleden, toen in februari Rusland Oekraïne binnenviel. Voor de eerste helft van 2024 valt op, dat de geregistreerde instroom vanuit Polen en Bulgarije lager is dan in dezelfde periode vorig jaar.
-
-
De relatie tussen de objectieve aanwezigheid van groen en de subjectieve beleving.
Ruim driekwart van de Rotterdamse huishoudens vindt de hoeveelheid groen in de buurt (ruim) voldoende. De tevredenheid over de hoeveelheid groen hangt op logische wijze samen met het objectieve percentage groen. Over de hoeveelheid gebruiksgroen, om te picknicken of te spelen, zijn Rotterdammers minder tevreden dan over kijkgroen. Bij de beoordeling van de aantrekkelijkheid van groen, lijken zowel de toegankelijkheid als de staat van het onderhoud mee te spelen. Deze en andere uitkomsten zijn te lezen in de rapportage van OBI onderzoekers over de relatie tussen objectieve en subjectieve data over groen in de buurt.<o:p></o:p>
N.B.: Vanwege de hoeveelheid kaartmateriaal voldoet deze rapportage niet aan de eisen van de digitale toegankelijkheid. Voor vragen hierover kan contact opgenomen worden met de genoemde onderzoekers.
-
-
Jaarverslag onderzoek 2023
Het jaarverslag OBI onderzoek 2023 biedt een weergave van de onderzoeksactiviteiten van de Rotterdamse onderzoeksteams in 2023
-
-
Studenten met een opleiding met een AanDeBak garantie 2023
In de notitie “Studenten met een opleiding met een AanDeBak garantie 2023” wordt beschreven hoe de instroom van mbo-studenten in Rotterdam Zuid eruitziet; welk deel een opleiding volgt in de richtingen ‘zorg’, ‘techniek’ en ‘vervoer, transport en logistiek’; wie doet dat met een AanDeBak-garantie; en welk deel van de studenten een opleiding volgt in een andere richting. Naast de instroom is er ook aandacht voor de studenten die het mbo met een diploma verlaten en aan het werk gaan. Risbo (EUR) / OBI (gemeente Rotterdam).
-
-
Monitor woonruimtebemiddeling regio Rotterdam 2023
Monitor over de woningvraag, woningaanbod en druk op de huurmarkt specifiek voor corporatiewoningen tot de liberalisatiegrens.
-
-
Festivalbezoekers over drugsgebruik en drugscriminaliteit. Belevingsonderzoek Rotterdamse festivals nazomer 2023.
Dit onderzoek geeft inzicht in de beleving van festivalbezoekers in relatie tot het gebruik van harddrugs en drugscriminaliteit en in hun motieven voor en ervaringen met het gebruik van harddrugs op festivals.
-
-
Hulp na seksueel geweld. Cliëntervaringsonderzoek Centrum Seksueel Geweld Rotterdam
Sinds september 2015 is in Rotterdam een Centrum Seksueel Geweld (CSG) operationeel. Het CSG Rotterdam biedt 24/7 medische, forensische, psychologische en juridische hulp aan slachtoffers van seksueel geweld uit Rotterdam Rijnmond, de Drechtsteden en de Zuid-Hollandse eilanden. Het CSG Rotterdam werkt hiervoor samen met diverse partners.<o:p></o:p>
Om de kwaliteit van dienstverlening te meten en zo nodig te verbeteren heeft de afdeling Onderzoek en Business Intelligence een cliëntervaringsonderzoek uitgevoerd. Dit rapport is een herziene versie van het in juli 2023 verschenen rapport.<o:p></o:p>
-
-
Monitor Langdurige Ondersteuning WMO, CEO volwassenen 2024
De Monitor Langdurige WMO-arrangementen voor volwassenen bevat de resultaten van een jaarlijks cliëntervaringsonderzoek.
-
-
Voormeting Leningradplaats
Eind 2023 is een GGZ-locatie geopend voor Beschermd wonen in Prins Alexander. Deze rapportage schets een beeld van de (ervaren) leefbaarheid en veiligheid in de direct omgeving voorafgaand aan de opening.
-
-
Voormeting Oude watering
Eind 2023 is een GGZ-woonlocatie voor jongvolwassenen geopend in IJsselmonde. Deze rapportage schets een beeld van de (ervaren) leefbaarheid en veiligheid in de direct omgeving voorafgaand aan de opening.
-
-
Uitkomsten Gezondheidsmonitor Jeugd 2023 online
De resultaten van de Gezondheidsmonitor Jeugd 2023 zijn gepubliceerd op www.gezondheidinkaart.nl. Het onderzoek leverde bruikbare gegevens op van 7.530 jongeren woonachtig in regio Rotterdam-Rijnmond. Voor elke gemeente is een rapport gemaakt met een samenvatting van de meest opvallende resultaten in de regio en in de gemeente. Thema’s zoals (mentale) gezondheid, voeding, vrije tijd, en middelengebruik komen aan bod. Deze rapporten staan onder publicaties. In de databank zijn cijfers zijn beschikbaar voor de regio, de gemeenten en Nederland. Gebiedscijfers voor Rotterdam volgen later.
-
-
Regiomonitor beschermd wonen 2023
Cijfermatige rapportage over mensen die gebruik maken van beschermd wonen in Rotterdam, Barendrecht, Albrandswaard, Ridderkerk, Capelle a/d IJssel, Krinpen a/d IJssel en Lansingerland.
-
-
Staat van de Jeugd 2023
Hoe staat de jeugd van Rotterdam ervoor?
Hoe gaat het met de schoolprestaties van onze jeugd? Hoeveel jongeren werken er? Hoe gezond zijn ze? Je leest het in de Staat van de Jeugd 2023.
-
-
Bevolkingsmonitor april 2024
In het eerste kwartaal van 2024 zijn er 994 personen bij gekomen, volgens de voorlopige cijfers. Vorig jaar lag de groei van het eerste kwartaal ruim 500 hoger. De wat meer beperkte groei heeft te maken met een lager buitenlands migratiesaldo, vooral van personen met een herkomst uit een van de EU-landen. Het binnenlands migratiesaldo is al jaren negatief (meer vertrek naar andere gemeenten dan andersom). Het negatieve saldo werd in het vorige kalenderjaar kleiner en dit lijkt zich voort te zetten.
-
-
Voormeting Prins Hendrikstraat
In de loop van 2024 wordt een GGZ-locatie geopend voor Beschermd wonen in Hoek van Holland. Deze rapportage schets een beeld van de (ervaren) leefbaarheid en veiligheid in de direct omgeving voorafgaand aan de opening.
-
-
Burgemeesterprofiel – Rotterdammers over nieuwe burgemeester
Begin 2024 kondigde burgemeester Aboutaleb aan dat hij na 15 jaar plaats maakt voor een nieuwe burgemeester van Rotterdam. Voor de nieuwe burgemeester wordt een profielschets gemaakt. Hierin komt onder andere te staan wat er allemaal speelt in de stad, wat de taken zijn van de burgemeester en wat voor type persoon Rotterdam zoekt. Met name voor de invulling van dit laatste punt wilde de gemeenteraad van Rotterdam de inwoners de kans geven om mee te denken. In samenwerking met de onderzoeksafdeling van de gemeente Rotterdam is hiervoor een vragenlijst ontwikkeld die in maart 2024 kon worden ingevuld. De resultaten zijn te lezen in het rapport.
-
-
Monitor Scholen op Zuid 2023
De monitor Scholen op Zuid is ondersteunend aan de pijler school NPRZ en is een signalerend instrument voor de partners van het NPRZ. Uitgangspunt van de monitor zijn de scholen in het (speciaal) basisonderwijs en de leerlingen binnen dit onderwijs. De volgende onderwerpen komen aan bod: aantallen scholen en leerlingen en de schoolweging, het eindniveau van de leerlingen aan het eind van het basisonderwijs, het advies aan leerlingen om hun onderwijscarrière door te zetten op het voortgezet onderwijs en schoolverzuim.
-
-
Feitenkaart Aandachtsgroepen volkshuisvestingsbeleid Rotterdam en regio 2021
Onderzoek naar de omvang van de doelgroepen van het volkshuisvestingsbeleid in Rotterdam en de regio in 2021.
-
-
Feitenkaart leerlingstromen 2024
De feitenkaart leerlingstromen bevat tabellen die inzichtelijk maken hoeveel leerlingen in de leerplichtige leeftijd (5 tot 18 jaar) in Rotterdam wonen en waar zij naar school gaan. En hoeveel buiten Rotterdam wonen en binnen Rotterdam naar school gaan.
-
-
8199 – Wijkprofiel 2024
Het Wijkprofiel is de tweejaarlijkse monitor van de Rotterdamse wijken en de stad, waarin inzicht wordt geboden in de veiligheid, de sociale omstandigheden en de fysieke leefomgeving van Rotterdammers. Naast feitelijke gegevens uit registraties, wordt de beleving van Rotterdammers weergegeven met behulp van twee grootschalige enquêtes. In de factsheet wordt een overzicht gegeven van de belangrijkste uitkomsten.
-
-
Het gebruik van groen in de buitenruimte. Een inventarisatie van bestaande kennis en data.
Hoe gebruikt en beleeft de Rotterdammer nu het groen in de stad? Wat zijn de behoeften ten aanzien van het groen (land) en blauw (water)? Onderzoekers van OBI hebben een inventarisatie gemaakt van wat al bekend is hierover.
-
-
Architect aan Zet – tussentijdse evaluatie
Sinds september 2020 is het in Rotterdam mogelijk om via de pilot Architect aan Zet projecten met weinig bouwtechnische en ruimtelijke risico’s vergunningvrij te bouwen en te verbouwen. In deze evaluatie zijn de ervaringen van betrokken architecten, initiatiefnemers en stakeholders uit het bouwproces beschreven. In het algemeen heeft men een positief beeld van de mogelijkheden van de pilot. Zo kunnen projecten snel van start gaan, wat voor opdrachtgevers in de huidige marktomstandigheden gunstige effecten heeft op de bouwkosten (grondstoffen, materialen en rente). Bovendien worden bouwtechnische en ruimtelijke risico’s tijdens het project goed gemanaged en vastgelegd in het bouwdossier. Een van de aanbevelingen is om het instrument van kwaliteitsborging voor kleinere projecten te vereenvoudigen.
-
-
Al doende leert men? Evaluatie van Leerpraktijkcentra voor bijstandsgerechtigden in Rotterdam.
Dit onderzoek laat zien dat bijna een derde van de bijstandsgerechtigde deelnemers van de onderzochte Leerpraktijkcentra uitstroomt naar betaald werk. Belangrijke ingrediënten zijn het bieden van een laagdrempelige, veilige omgeving waarin men zich kan ontwikkelen, het principe van ‘first place then train’ en het bieden van intensieve begeleiding. Toch worden ook een aantal verbeterpunten gesignaleerd. Op basis van het onderzoek wordt onder meer aanbevolen om de multidisciplinaire benadering uit te bouwen, meer maatwerk te bieden, de begeleiding te professionaliseren en te investeren in de samenwerking.
-
-
Feitenkaart VE-monitor Rotterdam 2023
De gemeente Rotterdam heeft een wettelijke taak met betrekking tot voorschoolse educatie voor twee- en driejarige peuters. Jaarlijks wordt er een monitor gemaakt op basis van een telling bij kinderdagverblijven en wordt de wachtlijst in kaart gebracht. Deze monitor betreft het jaar 2023 maar bevat ook dat over de voorgaande jaren.
-
-
Energietoeslag. Een onderzoek naar doelgroep en gebruik van de Energietoeslag in Rotterdam.
In opdracht van directie MO is een onderzoek uitgevoerd naar de doelgroep en het gebruik van de Energietoeslag. Op basis van een bestandsanalyse wordt een beeld geschetst van de doelgroep (huishoudens met een inkomen tot 140% van het sociaal minimum). Aan de hand van een enquête die in het najaar van 2022 en het voorjaar van 2023 werd uitgevoerd onder de ontvangers van de Energietoeslag, wordt inzicht gegeven in de manier waarop de toeslag wordt ingezet, en welk effect het heeft op het inkomen van de ontvangers.
-
-
Uitstroom jeugdhulp. Een onderzoek naar (voorbereiding op) uitstroom jeugdhulp met verblijf.
Dit rapport geeft inzicht in de (voorbereiding op) uitstroom uit een residentiële jeugdhulpvoorziening, zowel vanuit het perspectief van de jeugdhulpaanbieders als vanuit de jongeren zelf.
-
-
Feitenkaart Sterke Schouders in Rotterdam. Editie 2023
Rapportage over de ontwikkeling tot en met 2022 van de omvang van een vijftal groepen Rotterdammers die worden gerekend tot de ‘Sterke Schouders’.
-
-
Feitenkaart Opleidingsniveau Rotterdam 2021
Feitenkaart over het opleidingsniveau van Rotterdammers op gebieds- en buurtniveau in 2021 op basis van door OBI bewerkte gegevens van het CBS. Deze versie vervangt de eerdere versie met voorlopige gegevens.
-
-
Feitenkaart Opleidingsniveau Rotterdam 2022* (voorlopige cijfers)
Feitenkaart over het opleidingsniveau van Rotterdammers op gebieds- en buurtniveau in 2022 op basis van door OBI bewerkte gegevens van het CBS. Het betreft hier voorlopige gegevens; in het najaar van 2024 zal een 2e druk met definitieve gegevens verschijnen.
-
-
Feitenkaart Financiële welvaart Rotterdam op gebieds en buurtniveau 2021 en 2022*
In deze Feitenkaart zijn gegevens over inkomens en vermogens gecombineerd tot gegevens over financiële welvaart op gebieds- en buurtniveau over Rotterdam uit het Integraal Inkomens- en Vermogensonderzoek van het CBS. Deze Feitenkaart bevat de gegevens over 2021, evenals de voorlopige gegevens over 2022.
-
-
Resultaten werkgelegenheids- en bedrijvenregister 2023
Dit rapport geeft inzicht op hoofdlijnen in het aantal bedrijfsvestigingen en de werkgelegenheid in de Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH) en Drechtsteden. De cijfers zijn afkomstig uit het regionale werkgelegenheids- en bedrijvenregister en hebben als laatste peildatum 1 januari 2023. Begin 2024 start de grootschalige enquête onder bedrijven waarmee in het najaar van 2024, de situatie op 1 januari 2024 kan worden vastgesteld.
-
-
Lerarenmonitor 2022
Hoewel het lerarentekort in Rotterdam zoals elders in het land een probleem is, is zowel het aantal Rotterdamse studenten als het aantal Rotterdamse gediplomeerden aan lerarenopleidingen door de jaren heen gestegen. Dit is opvallend omdat deze aantallen in zowel Nederland als de G4 zijn gedaald. De toename is vooral te zien bij opleidingen tot leraar in het voortgezet, basis- en het beroepsonderwijs. Het aantal studenten en gediplomeerden dat een opleiding tot leraar in het speciaal onderwijs heeft gevolgd is, net als in geheel Nederland en de G4, meer dan gehalveerd.
Het aantal Rotterdamse leraren is in de onderzoeksperiode vrijwel gelijk gebleven. Het aantal leraren in geheel Nederland is in die periode licht gedaald; in de G4 is er een lichte stijging. De verhouding van het aantal Rotterdamse leraren naar geslacht, leeftijd en per soort onderwijs is door de jaren nauwelijks gewijzigd. Ook de gemiddelde baanomvang is door de jaren heen nauwelijks veranderd.
In Rotterdam worden de leerkrachten in het basisonderwijs iets vaker hoger ingeschaald dan landelijk. In de G4 zitten de leraren in het voortgezet en speciaal onderwijs iets vaker in een hogere schaal dan in Rotterdam en Nederland als geheel.
In 2020/’21 werkte 82% van de Rotterdamse leraren op een Rotterdamse school; 34% woonde ook in Rotterdam. Leraren in het basisonderwijs wonen en werken vaak in Rotterdam en hebben gemiddeld de kortste reisafstand.
Het aandeel leraren dat buiten Rotterdam woont en in Rotterdam werkt, is het hoogst in het beroepsonderwijs. Leraren in het beroepsonderwijs hebben ook de grootste gemiddelde reisafstand.
De monitor wordt door de gemeente Rotterdam gebruikt bij de aanpak van het lerarentekort.
-
-
Bevolkingsmonitor januari 2024
Op 1 januari 2024 telde Rotterdam bijna 671 duizend personen, volgens de voorlopige cijfers. Dat zijn er 7.200 meer dan precies een jaar eerder. De groei in het kalenderjaar 2023 is onder andere mogelijk gemaakt door de oplevering van nieuwe woningen. Verder zien we demografische effecten van de noodopvang voor statushouders die is gerealiseerd.
-
-
Circulaire foto van Rotterdam – een verkennend onderzoek
De gemeente Rotterdam wil de transitie bevorderen naar een circulaire economie, waarbij grondstoffen niet als afval eindigen, maar telkens worden hergebruikt. In dit onderzoek zijn drie methoden vergeleken die kunnen helpen om inzicht te krijgen in hoe het ervoor staat met de circulaire economie en hoe die zich ontwikkelt.
-
-
Feitenkaart Inkomensgegevens Rotterdam op gebieds en buurtniveau 2021 en 2022
Gegevens over de inkomenssituatie in Rotterdam en de regio zijn van groot belang gezien de doelstelling om de midden‑ en hogere inkomens voor de stad te behouden en zelfs aan te trekken. Deze Feitenkaart bevat een selectie van de belangrijkste inkomensgegevens op gebieds- en buurtniveau over Rotterdam, plus die over Amsterdam, Den Haag, Utrecht en heel Nederland, uit het Integraal Inkomens- en Vermogensonderzoek 2021 van het CBS, evenals een beperkt aantal voorlopige gegevens over 2022.
-
-
Feitenkaart Economische zelfstandigheid Rotterdam op gebieds en buurtniveau 2021 en 2022
Deze Feitenkaart bevat gegevens over economische zelfstandigheid op gebieds- en buurtniveau over Rotterdam, plus die over Amsterdam, Den Haag, Utrecht en heel Nederland, uit het Integraal Inkomens- en Vermogensonderzoek 2021 van het CBS, evenals de voorlopige gegevens daarover over 2022.
-
-
Segregatiemonitor primair onderwijs 2023
Centraal in het onderwijsbeleid van de gemeente Rotterdam staat kansengelijkheid binnen het onderwijs. Vanuit dit oogpunt segregatie in het onderwijs in kaart gebracht. Met onderwijssegregatie wordt bedoeld een ongelijke verdeling van leerlingen over scholen op basis van ongelijkheden in termen van sociaaleconomische, etnische of andere kenmerken ten opzichte van de woonomgeving.
In de segregatiemonitor primair onderwijs wordt gekeken naar onderwijssegregatie op basis van de sociaaleconomische positie van leerlingen (gemeten door het ouderlijk opleidingsniveau) en hun migratieachtergrond.
Onder de leerlingen stijgt in de periode 2012/2013 tot en met 2021/2022 het aandeel leerlingen met hoogopgeleide ouders en daalt het aandeel leerlingen met een niet-Westerse migratieachtergrond. De stijging van aandeel hoogopgeleide
ouders komt door de toename van hoogopgeleide ouders met een niet-Westerse achtergrond. Onder de leerlingen neemt de derde generatie toe.
In de periode 2012/2013 tot en met 2021/2022 neemt het aandeel scholen toe waar meer dan 80% van de leerlingen hoogopgeleide ouders hebben en tegelijkertijd is er een afname van het aandeel scholen met een laag aandeel leerlingen met hoogopgeleide ouders (20% of minder). Er is een verschuiving in segregatie: er komen scholen bij die vooral leerlingen hebben met hoogopgeleide ouders. Dit laatste is niet het geval in NPRZ-gebied. Daar neemt het aandeel scholen met 20% of minder leerlingen met hoogopgeleide ouders wel steeds verder af, maar zijn er nauwelijks of geen scholen met 80% of meer leerlingen met hoogopgeleide ouders.
In de periode 2012/2013 tot en met 2021/2022 nam het aandeel scholen waarvan meer dan 80% van de leerlingen een niet-Westerse migratieachtergrond hebben flink af. Het aandeel scholen met 20% of minder leerlingen met een niet-Westerse migratieachtergrond is na een lichte stijging weer gedaald. Het aandeel basisscholen dat een afspiegeling vormt van de wijk naar beide achtergrondkenmerken is al jaren redelijk stabiel.
-
-
Segregatiemonitor voortgezet onderwijs 2023
Centraal in het onderwijsbeleid van de gemeente Rotterdam staat kansengelijkheid binnen het onderwijs. Vanuit dit oogpunt segregatie in het onderwijs in kaart gebracht. Met onderwijssegregatie wordt bedoeld een ongelijke verdeling van leerlingen over scholen op basis van ongelijkheden in termen van sociaaleconomische, etnische of andere kenmerken ten opzichte van de woonomgeving.
In de segregatiemonitor voortgezet onderwijs wordt gekeken naar onderwijssegregatie op basis van de sociaaleconomische positie van leerlingen (gemeten door het ouderlijk opleidingsniveau) en hun migratieachtergrond.
Onder de leerlingen stijgt in de periode 2012/2013 tot en met 2021/2022 het aandeel leerlingen met hoogopgeleide
ouders tot iets meer dan de helft van de leerlingen. Het aandeel leerlingen met een niet-Westerse migratieachtergrond daalt naar 41%. De stijging van aandeel hoogopgeleide ouders komt in de laatste jaren door de toename van hoogopgeleide ouders met een (niet-)Westerse achtergrond. Onder de leerlingen neemt de derde generatie toe.
In de onderzoeksperiode is het aandeel schoolvestigingen met een laag aandeel leerlingen waarvan de ouders hoogopgeleid zijn (20% of minder) afgenomen. Daarentegen neemt het aandeel scholen met een hoog aandeel leerlingen met hoogopgeleide ouders (meer dan 80%) toe. De segregatie verschuift. In NPRZ-gebied is er geen toename van het aandeel van meer dan 80% gesegregeerde scholen te zien. Daar neemt het aandeel scholen met een laag aandeel leerlingen met hoogopgeleide ouders wel steeds verder af, maar zijn er nauwelijks of geen scholen met vooral leerlingen met hoogopgeleide ouders (80% of meer).
Het aandeel scholen met veel leerlingen met een niet-Westerse achtergrond (meer dan 80%) neemt af en het aandeel scholen met weinig leerlingen met een niet-Westerse achtergrond (20% of minder) blijft ongeveer gelijk. Ook hier is een (gedeeltelijke) verschuiving in de segregatie.
In het voortgezet onderwijs zien we dat hoe hoger het onderwijsniveau van de leerlingen is hoe hoger het aandeel leerlingen met hoogopgeleide ouders. Onderadvisering en schoolkeuzes zijn factoren die volgens de literatuur hierbij een rol kunnen spelen. De toename van het aandeel leerlingen met hoogopgeleide ouders is te vinden op alle scholen behalve de scholen die alleen onderwijs aanbieden op het niveau vmbo-basis/kader en/of praktijkonderwijs.
-
-
Verkeershinder Meting Digitaal Stadspanel Rotterdam
Rotterdam groeit. Meer woningen, meer inwo-ners, meer bezoekers. Dat zorgt voor druk op de straten, paden, wegen, bruggen en tunnels. Om de stad leefbaar en veilig te houden vernieuwt en onderhoudt de gemeente deze wegen, paden, bruggen en tunnels. Maar dit zorgt ook voor verkeershinder. Om te onderzoeken welke ervaring Rotterdammers hebben met verkeershinder door werkzaamheden en aan welke informatie zij behoefte hebben, is een enquête opgesteld en onder panelleden van het Digitaal Stadspanel Rotterdam uitgezet.
-
-
Objectieve werving en selectie
Op dit moment is het zo dat vooroordelen een rol kunnen spelen bij de werving en selectie van nieuwe medewerkers. Dit gaat in tegen het streven naar gelijke kansen op de arbeidsmarkt. In het kader hiervan is er voor Rotterdam een werkwijze voor objectieve werving en selectie uitgewerkt die getest is in een aantal pilots bij de verschillende clusters. Deze pilots zijn gevolgd met onderzoek. De bevindingen worden beschreven in deze rapportage.
-
-
Basismonitor Onderwijs Nationaal Programma Rotterdam Zuid 2023
Om de twee jaar wordt er een monitor voor de pijler onderwijs van NPRZ gemaakt waarin de onderwijscijfers van de leerlingen en studenten die wonen in Rotterdam Zuid worden gepubliceerd. Ter vergelijking zijn ook de cijfers van Rotterdam, de G4 en Nederland opgenomen.
-
-
Mate van geletterdheid, gemeente Rotterdam (tabellen en toelichting), CBS
De mate van geletterdheid in de gemeente Rotterdam, 2022 ten opzichte van 2016.
De gemeente Rotterdam heeft in 2016 een onderzoek laten uitvoeren naar de mate van geletterdheid in de verschillende gebieden van Rotterdam. Dit is destijds onderzocht op basis van de PIAAC-data van 2012 met behulp van Kleine Domeinschatters (KDS). Dit is een techniek die gebruikt kan worden om schattingen voor grootheden zoals populatietotalen of deelpopulatietotalen te maken bij een onbekend steekproefontwerp of bij weinig waarnemingen per deelpopulatie.
In 2023 wordt een nieuw internationaal PIAAC-onderzoek uitgevoerd (OESO), waarvan de resultaten eind 2024 worden verwacht. Omdat de gemeente al eerder behoefte heeft aan meer recente inzichten in de mate van geletterdheid in Rotterdam, heeft de gemeente het CBS benaderd om het eerdere onderzoek te updaten. Hierbij wordt het verschil in de mate van geletterdheid ten opzichte van 2016 geschat op basis van demografische veranderingen.
-
-
Nameting Hippiashof
In 2020 is een GGZ-locatie geopend voor Beschermd wonen in Lombardijen. Deze rapportage vergelijkt cijfers van voor en na de opening, om een beeld te geven van mogelijke veranderingen in de leefbaarheid rondom de locatie. Het gaat om politiemeldingen, meldingen over de buitenruimte en het oordeel van bewoners over leefbaarheid en veiligheid.
-
-
Het ontstaan, kwijtschelden en afboeken van bijstandsschulden bij de gemeente Rotterdam
Dit onderzoek biedt inzicht in de oorsprong, omvang en kenmerken van bijstandsschulden en in de merkbare en meetbare impact van kwijtschelding en afboeking van bijstandsschulden. Dit onderzoek is uitgevoerd door onderzoekers van de Universiteit Leiden.
-
-
Factsheet over de bevolkingsontwikkeling in de eerste drie kwartalen van 2023
Op 1 oktober staan 5.600 personen méér ingeschreven in de Basisregistratie Personen (BRP) dan op 1 januari. Dat is bij elkaar een forse groei, onder anderen mogelijk gemaakt door de oplevering van nieuwe woningen. Verder zien we demografische effecten van de noodopvang voor statushouders die is gerealiseerd.
-
-
Schaarste Rotterdamse woningmarkt 2023
Onderzoek naar de schaarste op de Rotterdamse woningmarkt in verschillende segmenten.
-
-
Doorontwikkeling dagvoorzieningen
Dit onderzoek geeft inzicht in het aanbod, gebruik, ervaringen en behoeften van kwetsbare Rotterdammers die dagvoorzieningen bezoeken. In de eerste fase is uitgebreid onderzoek gedaan bij acht locaties, waaronder GGZ-inloophuizen, Buurtsteunpunten en dagopvang en nachtopvang voor (ex-)daklozen. In de tweede fase is een beperkte inventarisatie gedaan bij de overige locaties.
-
-
Housing First Rotterdam, update pilot twee jaar na plaatsing
In deze update maken we de stand van zaken op twee jaar nadat de eerste 25 deelnemers aan de pilot Housing First de sleutel van hun huis hebben ontvangen. We staan stil bij verschillende aspecten van “goed huurderschap” en we kijken hoe de zelfredzaamheid van deelnemers zich ontwikkelt.
-
-
Rotterdammers over mobiliteit. Resultaten uit de Omnibusenquête 2023
In de Omnibusenquête 2023 zijn onder andere vragen opgenomen over bezit en gebruik van auto’s, fietsen en openbaar vervoer en over de opvattingen van de Rotterdammers op het gebied van mobiliteit in Rotterdam. In dit tabellenrapport worden de resultaten beschreven. Het bevat ook vergelijkingen met de uitkomsten uit eerdere jaren.
-
-
European Para Championships 2023
Eind augustus 2023 hebben ruim 3600 Rotterdammers meegedaan aan een onderzoek over de European Para Championships; een multi-sportevenement dat de bestaande Europese kampioenschappen van tien parasporten om de vier jaar samenbrengt.
Het onderzoek geeft inzicht in de bekendheid van het nieuwe sportevenement, in hoeverre Rotterdammers het er mee eens zijn dat de gemeente Rotterdam meebetaalt aan grote internationale sportevenementen en wat de houding is van Rotterdammers ten aanzien van sporters met een handicap. Het rapport is hier te downloaden.
-
-
Onderzoek effecten werkpremie
Resultaten van een stimuleringsregeling deeltijdwerk in de bijstand.
-
-
Testen in het Oude Westen
Dit rapport beschrijft de opzet, de resultaten en de geleerde lessen van een pilot interventie om testen op hiv te bevorderen. Na uitgebreid vooronderzoek in de wijk en een pre-test zijn zeven testacties uitgevoerd en geëvalueerd.
-
-
Rotterdammers over groen, klimaat en duurzaamheid
Rotterdam zet in op vergroening, maar merkt de Rotterdammer dit ook in de woonbuurt? Welke maatregelen nemen Rotterdammers zelf om hun huis te verduurzamen? Wat verstaan ze onder ‘biodiversiteit’? Deze en andere vragen worden beantwoord in het rapport: Rotterdammers over klimaat, groen en duurzaam. De bron hiervoor is de Omnibusenquête 2023. Waar mogelijk vergelijken we met resultaten uit eerdere Omnibusenquêtes.
-
-
Bewonersparticipatie Omnibusenquête 2023
In de Omnibusenquête 2023 zijn onder andere vragen opgenomen over invloed op de plannen en de activiteiten van de gemeente, over samenwerking met de gemeente, over betrokkenheid bij de leefomgeving en over meedenken of meebeslissen over maatregelen in de leefomgeving. In de feitenkaart worden de resultaten beschreven.
-
-
Vrijwilligerswerk en informele hulp in Rotterdam Omnibusenquête 2023
Volgens de Omnibusenquête 2023 verricht 46% van de Rotterdammers van 16 tot en met 75 jaar wel eens één of meer vormen van onbetaald werk. 32% deed wel eens aan informele hulp (los van een organisatie) en 35% verrichtte vrijwilligerswerk in georganiseerd verband. Voor een deel gaat het hier om dezelfde mensen: 20% deed zowel aan informele hulp als aan vrijwilligerswerk. Meer weten? Leest u dan de rapportage!
-
-
Mantelzorgers in Rotterdam Omnibusenquête 2023
In 2023 is 16% van de Rotterdammers mantelzorger. Dit is hoger dan in 2021 en 2022 (beide 13%). Wilt u hier meer over weten? Leest u dan de rapportage!
-
-
Sportdeelname Index Rotterdam, november 2022
Sportdeelname Index november 2022. Met extra vragen over Veilig sportklimaat, discriminatie en energietarieven.
-
-
Sportdeelname Index Rotterdam, april 2023
Sportdeelname Index over de maand april 2022.
-
-
Bedrijven en garageparkeren
In de gemeentelijke parkeergarages parkeren kortparkeerders, particuliere abonnementhouders en bedrijfsmatige abonnementhouders. Onder alle drie de groepen is onderzoek gedaan naar de klantervaring, in opdracht van afdeling Parkeren van Stadsbeheer.
-
-
Acceptatie van diversiteit Omnibusenquête 2023
In hoeverre wordt diversiteit geaccepteerd en met wie gaan Rotterdammers het liefst om? In de feitenkaart wordt onder andere op deze vragen antwoord gegeven. De resultaten zijn gebaseerd op de vragen die over dit onderwerp zijn gesteld in de Omnibusenquête 2023.
-
-
Discriminatie Omnibusenquête 2023
17% van de Rotterdammers heeft zich in 2022 wel eens gediscrimineerd gevoeld. Dit is gemiddeld voor de afgelopen jaren. 44% van de Rotterdammers die zich gediscrimineerd voelden, voelden zich op grond van hun ras/huidskleur gediscrimineerd. Als we deze meest voorkomende discriminatiegrond uitdrukken als aandeel van alle Rotterdammers, dan blijkt 7% daar naar eigen zeggen slachtoffer van te zijn geweest.
-
-
Rotterdam The Hague Airport Omnibusenquête 2023
Zes op de tien Rotterdammers van 16 tot en met 85 jaar vindt het belangrijk dat Rotterdam een eigen luchthaven heeft. Ruim een kwart vindt dat niet, en de overige 12 procent heeft hier geen mening over. Deze percentages zijn nagenoeg gelijk aan die van 2022. Ten opzichte van 2021 en eerder is het aandeel Rotterdammers dat het belangrijk vindt dat Rotterdam een eigen luchthaven heeft, aanmerkelijk kleiner (en het aandeel dat dit niet belangrijk vindt, aanmerkelijk groter). Wilt u meer weten? Leest u dan de feitenkaart.
-
-
Alcohol en drugs Omnibusenquête 2023
Uit de resultaten van de Omnibusenquête 2023 (‘Rotterdammers en hun stad’) kan worden geconcludeerd dat veel Rotterdammers geen voorstander zijn van alcohol- en cannabisgebruik door jongeren onder de 18 jaar. Daarnaast lijken veel Rotterdammers wel voorstander van meer informatieverstrekking over (gevolgen van) drugs- en alcohol en van minder alcoholreclame. Over mogelijke maatregelen om drugs- of alcoholgebruik terug te dringen of juist meer toegankelijk te maken/te normaliseren is minder eensgezindheid. Dat geldt ook voor de vraag of alcohol hoort bij een gezellige avond met familie en/of vrienden. Meer informatie, onder andere over de acceptatie van soft-/harddrugs gebruik, kunt u lezen in de feitenkaart.
-
-
Imago van de stad Omnibusenquête 2023
Uit de Omnibusenquête 2023 blijkt dat minimaal driekwart van de Rotterdammers de volgende vijf woorden bij Rotterdam vindt passen (in aflopende volgorde): wereldhaven, divers, direct, trots en durf. Woorden die door minder dan de helft van de Rotterdammers worden genoemd als passend bij de stad, zijn (in aflopende volgorde) vooroplopend, onderzoekend, grensverleggend en veel natuur. Veel natuur wordt door minder dan een derde van de Rotterdammers gezien als passend bij de stad. Meer weten over het imago van de stad? Leest u dan de feitenkaart.
-
-
Onderweg in de Metropoolregio 2018 - 2022
Het rapport gaat in op het bezit en gebruik van vervoermiddelen, aantal verplaatsingen en afgelegde afstand per dag naar motief, (hoofd)vervoermiddel, afstandsklasse en dag in de week in de jaren 2018 tot en met 2022. De gegevens zijn steeds weergegeven voor heel Nederland, de Metropoolregio, de voormalige stadsregio Rotterdam inclusief en exclusief Rotterdam, het voormalige Stadsgewest Haaglanden inclusief en exclusief Den Haag, de stad Rotterdam, de stad Den Haag en enkele onderverdelingen binnen de Metropoolregio en deze steden. Ook bevat dit Tabellenrapport enkele vergelijkingen tussen de vier grote steden.
-
-
Problemenvraag Omnibusenquête 2023
Verkeersproblematiek is het belangrijkste probleem dat met voorrang zou moeten worden aangepakt, gevolgd door criminaliteit/onveiligheid en drugsoverlast en vervuiling/vernieling en het beheer van de openbare ruimte. Ze vormen samen al jaren de drie meest genoemde problemen. Maar er vinden wel wat verschuivingen plaats. Opmerkelijk is bijvoorbeeld dat het aandeel Rotterdammers dat de woningproblematiek noemt in de afgelopen jaren flink is toegenomen en sinds 2022 zelfs in de top 3/4 staat.
-
-
Preventief fouilleren Omnibusenquête 2023
In Rotterdam mag de politie in bepaalde gebieden preventief fouilleren. Net als in 2021 en 2022 zegt ongeveer twee van de drie respondenten uit de Omnibusenquête 2023, dat te weten. Of men dit een goed idee vindt, is in de feitenkaart te lezen.
-
-
Cameratoezicht Omnibusenquête 2023
Uit de Omnibusenquête 2023 blijkt dat Rotterdammers er veelal van op de hoogte zijn dat er op verschillende plekken in Rotterdam cameratoezicht is. Of er ook cameratoezicht bij de respondent in de buurt is, is echter niet altijd duidelijk. Wilt u meer weten over de houding ten aanzien van cameratoezicht en of dit invloed heeft op het gedrag, leest u dan de feitenkaart.
-
-
Beeldherkenning openbare buitenruimte Omnibusenquête
Uit de Omnibusenquête 2023 blijkt dat vier op de vijf Rotterdammers (82%) het een goed plan van de gemeente vindt om voertuigen met mobiele camera’s in te zetten om (zwerf)afval op te sporen. Daarnaast zegt 84% van de Rotterdammers zich te kunnen vinden in het voornemen van de gemeente om camera-voertuigen in te zetten voor het opsporen van gebreken aan openbare voorzieningen (bestrating, verlichting, verkeersborden en dergelijke). Als Rotterdammers wordt gevraagd wat zij ervan vinden als een camera-voertuig ook in hun straat foto’s zou maken, is de animo wat minder. Wilt u hier meer over weten, leest u dan de feitenkaart.
-
-
Depressieve gevoelens Omnibusenquête 2023
Meer dan de helft van de Rotterdammers (56%) denkt een depressie bij iemand in zijn of haar omgeving te kunnen herkennen en bijna driekwart (71%) zou daarover een gesprek durven te beginnen. Bijna de helft (48%) heeft recentelijk nog iemand gesproken die last heeft van depressieve gevoelens. Wilt u hier meer over weten, leest u dan de feitenkaart.
-
-
Literatuurverkenning voedselverspilling en voedselverlies
Het onderzoek omvatte een korte literatuurverkenning naar voedselverspilling en voedselverlies. De rapportage bevat een beschrijving van wat er onder voedselverspilling en – verlies wordt verstaan en er wordt inzicht gegeven over de omvang en impact ervan in de wereld, nationaal en voor zover bekend regionaal. Ook wordt inzicht gegeven in de hiaten in de kennis die er zijn.
-
-
Partnerwaarschuwing bij hiv: een tipje van de sluier.
Dit onderzoeksrapport beschrijft ervaringen van mensen met hiv en gewaarschuwde partners met partnerwaarschuwing. Daarnaast komen factoren die hierop van invloed zijn aan bod en suggesties ter verbetering van bespreken en uitvoeren van partnerwaarschuwing.
-
-
Monitor woonruimtebemiddeling regio Rotterdam 2022
Monitor over de woningvraag, woningaanbod en druk op de huurmarkt specifiek voor corporatiewoningen tot de liberalisatiegrens.
-
-
Cultuurmonitor Rotterdam 2022: Een onderzoek naar cultuurdeelname
Hoeveel procent van de Rotterdammers bezocht of gebruikte in 2022 een Rotterdamse culturele instelling? Worden gesubsidieerde instellingen vaker bezocht dan instellingen die vallen onder het Rotterdamse Cultuurplan 2021-2024? Wat motiveert en wat belemmert Rotterdammers in hun cultuurbezoek? En zijn er verschillen in cultuurbezoek tussen verschillende bevolkingsgroepen?
Met de Cultuurmonitor 2022 onderzochten we onder andere deze vragen.
-
-
Betaalbaarheid gezonde voeding
De gemeente Rotterdam heeft in samenwerking met de GGD van Amsterdam een enquête onder deelnemers van het Digitaal Stadspanel Rotterdam uitgezet. De enquête is vergelijkbaar met eerder uitgevoerd onderzoek in Amsterdam. Rotterdammers werd gevraagd hoe vaak zij verschillende etenswaren eten, hoe vaak zij bepaalde voedingsmiddelen en maaltijden kopen en wat men belangrijk vindt bij het kiezen en kopen van voedselproduct.
In deze rapportage worden de resultaten van deze enquête beschreven.
-
-
Niet-gebruik van algemene bijstand in Rotterdam
Uit een landelijk onderzoek kwam naar voren dat per jaar rond een derde van de rechthebbenden geen gebruik maakt van de algemene bijstand. In een coproductie van O&S Amsterdam en OBI Rotterdam werd onderzocht wat de omvang van het niet-gebruik is in Rotterdam, en wat hiervan de mogelijk oorzaken zijn. Naast in een rapportage werden de belangrijkste resultaten van het onderzoek vastgelegd in een factsheet.
-
-
Factsheet: Niet-gebruik van algemene bijstand in Rotterdam
Uit een landelijk onderzoek kwam naar voren dat per jaar rond een derde van de rechthebbenden geen gebruik maakt van de algemene bijstand. In een coproductie van O&S Amsterdam en OBI Rotterdam werd onderzocht wat de omvang van het niet-gebruik is in Rotterdam, en wat hiervan de mogelijk oorzaken zijn. Naast in een rapportage werden de belangrijkste resultaten van het onderzoek vastgelegd in een factsheet.
-
-
Monitor Armoede en Schuldenaanpak 2023
In de jaarlijkse verschijnende Monitor Armoede en Schuldenaanpak worden de belangrijkste cijfers over (de ontwikkeling in) de omvang van de doelgroep van armoedebeleid en schuldenaanpak bij elkaar gebracht. Daarnaast cijfers over het bereik en gebruik van inkomensondersteuning en schuldenaanpak in 2022.
-
-
Bevolkingsmonitor juli 2023
Informatieblad over de bevolkingsontwikkeling in de eerste helft van 2023
-
-
Interventietheorie van de gezinsaanpak
In de pilot Integrale, intensieve gezinsaanpak kinderen in armoede kregen gezinnen met geldzorgen trajectbegeleiding van een gezinsondersteuner. Op basis van ideeën, opvattingen en praktijkervaringen van een diverse groep sleutelinformanten in de beginperiode is in dit rapport een voorlopige theorie opgesteld over de werking van de gezinsaanpak. Dit onderzoeksrapport maakt onderdeel uit van de Evaluatie van de pilot Integrale, intensieve gezinsaanpak kinderen in armoede.
-
-
Gezinsaanpak in de wijk
In de pilot Integrale, intensieve gezinsaanpak kinderen in armoede kregen gezinnen met geldzorgen trajectbegeleiding van een gezinsondersteuner. Dit rapport gaat over de samenwerking met en de positionering van de gezinsaanpak in de wijk. Het onderzoek bestond uit (groeps)interviews met een diverse groep sleutelinformanten. Het onderzoek maakt onderdeel uit van de evaluatie van de pilot Integrale, intensieve gezinsaanpak kinderen in armoede.
-
-
Kinderen in armoede
Eindrapport van de evaluatie van de pilot Integrale, intensieve gezinsaanpak kinderen in armoede. In deze pilot kregen gezinnen met geldzorgen trajectbegeleiding van een gezinsondersteuner. Het onderzoek gaat over de werking en opbrengsten van de gezinsaanpak. Het bestond uit vragenlijstonderzoeken, (groeps)interviews en casusonderzoek. Over het onderzoek zijn twee tussenrapportages verschenen: ‘Interventietheorie van de Gezinsaanpak’ en ‘Gezinsaanpak in de wijk’.
-
-
Van start met het nieuwe inburgeringsbeleid in Rotterdam.
Met de invoering van de nieuwe Wet inburgering op 1 januari 2022 hebben gemeenten een grotere verantwoordelijkheid gekregen voor de begeleiding en ondersteuning van statushouders en gezinsmigranten en de keuze van het inburgeringsaanbod.
De Erasmus Universiteit Rotterdam en OBI doen vier jaar lang onderzoek naar de invoering en resultaten van het nieuwe inburgeringsbeleid in Rotterdam. Deze eerste rapportage gaat over de wijze waarop het nieuwe inburgeringsbeleid is vormgegeven en geeft inzicht in de eerste ervaringen met de uitvoering hiervan. Zowel opzet en uitvoering zijn een voortgaand, lerend proces. De bevindingen uit dit rapport bieden verschillende aanknopingspunten voor aanpassingen in het beleid.
-
-
Op weg naar passend werk? Een onderzoek naar gebruik van en ervaringen met het Instrumentenhuis Werk.
Welke instrumenten zetten uitvoerend professionals vooral in bij Rotterdamse werkzoekenden om hen te helpen zich te ontwikkelen of betaald werk te vinden? Welke afwegingen maken ze daarbij? En in hoeverre sluit het instrumentenaanbod aan bij wat professionals nodig vinden? Op deze vragen gaat dit onderzoek in. Het onderzoek heeft als doel aanknopingspunten te geven voor verbetering van de uitvoerende praktijk en het instrumentenaanbod, gerelateerd aan dienstverlening aan werkzoekenden met een bijstandsuitkering.
-
-
Monitor Langdurige Ondersteuning WMO CEO volwassenen 2023
Het monitoren van de kwaliteit van langdurige Wmo-arrangementen is een wettelijke taak van de gemeente Rotterdam. Op basis van het onderzoek vindt zo nodig bijsturing plaats. Jaarlijks wordt er een daarom een cliëntervaringsonderzoek uitgevoerd. Deze meting betreft het jaar 2022, maar bevat ook data over de twee voorafgaande jaren.
-
-
Basismonitor NPRZ (school)loopbanen 2022
In dit onderzoek worden cohorten jongeren gevolgd in hun onderwijsloopbaan naar de arbeidsmarkt. Het betreft jongeren uit Rotterdam Zuid die in schooljaren 2010/2011 tot en met 2014/2015 onderwijs volgden. De jongeren zijn gevolgd vanuit vijf verschillende startposities in het onderwijs: groep 8 leerlingen basisonderwijs, leerlingen praktijkonderwijs en vso, leerlingen 3de leerjaar vo, gediplomeerden mbo-ers en starters in het hoger onderwijs.
-
-
Regiomonitor beschermd wonen 2022
Cijfermatige rapportage over indicaties voor beschermd wonen van 2015 tot en met 2022.
-
-
Grote tevredenheid over de gemeentelijke parkeergarages.
Bijna alle geënquêteerden zouden de gemeentelijke garage die zij het laatst gebruikten, opnieuw gebruiken. Ook zouden zij de garage zeker aanbevelen bij anderen. Deze mooie resultaten staan in de nieuwste feitenkaart over kort parkeren.
In deze feitenkaart staan de resultaten van twee door OBI uitgevoerde deelonderzoeken naar de klanttevredenheid, één via het Digitaal Stadspanel van OBI en één ter plekke in vijf van de zeventien parkeergarages. Beide deelonderzoeken vallen onder een groter onderzoek waarmee Stadsbeheer inzicht wil krijgen in de klantervaring met het product Garageparkeren. Stadsbeheer wil dit inzicht gebruiken om de dienstverlening te verbeteren. Inzicht in klantervaring is ook gewenst als input voor een nieuw marketingplan voor de gemeentelijke parkeergarages
-
-
Evaluatie borging Moeders van Rotterdam in de wijkteams
Moeders van Rotterdam is een aanpak voor (zeer) kwetsbare zwangeren die intensieve begeleiding krijgen gedurende hun zwangerschap en de eerste twee jaren na de geboorte van hun kind. Vanaf de ontwikkeling in 2014 was het de ambitie om Moeders van Rotterdam te borgen binnen regulier beleid. In 2022 is Moeders van Rotterdam onderdeel geworden van het wijkteam. Voor de betrokken partijen (de gemeente Rotterdam, het Erasmus MC en Stichting de Verre Bergen) was het belangrijk dat bij de borging het unieke karakter van MvR behouden zou blijven. Dit rapport beschrijft de ervaringen van alle betrokkenen met het borgingsproces van Moeders van Rotterdam in de wijkteams.
-
-
Focusgroepen inclusieve communicatie - In gesprek met Rotterdammers met een beperking, biculturele én LHBTIQA+ Rotterdammers
Eind 2022 zijn wij in gesprek gegaan met Rotterdammers met een beperking, biculturele én LHBTIQA+ Rotterdammers over de communicatie-uitingen van de gemeente Rotterdam. Op welke manier bereikt de gemeentelijke communicatie hen en herkennen zij zich hierin vanuit hun eigen identiteit?
-
-
Het stimuleren van groen gedrag.
Hoe zijn Rotterdammers aan te zetten tot groen gedrag: gedrag op privéterrein of nabij de woning dat bijdraagt aan biodiversiteit of klimaatadaptatie? In deze feitenkaart zijn de belangrijkste inzichten van het onderzoek op een rij gezet. Dit is gedaan aan de hand van vijf onderwerpen: woonomgeving, motieven, communicatie, subsidies en vertrouwen. Wil je weten waar deze inzichten op zijn gebaseerd, dan vind je in deze feitenkaart ook de links naar de onderliggende rapportages.
-
-
Verslag van de schouw in Bospolder en Carnisse
In de stenige buurten is weinig ruimte voor extra groen op privaat terrein. Wel zien we veel ruimte voor extra groen op openbaar terrein. Deze en andere bevindingen leverde de schouw in Bospolder en Carnisse, twee van de meest stenige wijken van Rotterdam. Het doel van deze schouw was om meer te weten te komen over groen gedrag van bewoners in de buitenruimte van de twee buurten.
-
-
Middelen om klimaatadaptief gedrag te stimuleren
Rotterdammers willen graag in actie komen om de stad groener te maken. Ze hebben hierbij vooral behoefte aan praktische tips en hulp. De gemeente Rotterdam zet veel middelen in om bewoners aan te zetten tot klimaatadaptief gedrag, zoals subsidies, websites, folders e.d. Samen met adviseurs van het gedragsteam van Stadsbeheer inventariseerden onderzoekers van OBI in hoeverre deze middelen aansluiten bij de behoeften van de bewoners.
-
-
Bevolkingsmonitor april 2023
In het eerste kwartaal zijn er 1.500 personen bij gekomen, volgens de voorlopige cijfers. Vorig jaar lag de groei van het eerste kwartaal ruim 800 hoger. Die hogere groei had te maken met de inval in Oekraïne eind februari 2022 en de internationale migratiestromen die dit teweeg bracht. Het aantal geboorten ligt dit eerste kwartaal wat lager dan in dezelfde periode vorig jaar, het aantal sterfgevallen is vergelijkbaar. Er zijn ongeveer even veel Rotterdammers naar een andere gemeente verhuisd als in dezelfde periode vorig jaar.
-
-
Eilandkrant
Bewoners Noordereiland positief over veelgelezen Eilandkrant.
-
-
Staat van de Jeugd 2022
Hoe staat de jeugd van Rotterdam er voor?
Hoe gaat het met de schoolprestaties van onze jeugd? Hoeveel jongeren werken er? Hoe gezond zijn ze? Hoe zien we de coronacrisis terug in Rotterdam? Je leest het in de Staat van de Jeugd 2022.
-
-
Evaluatie regeling bewonersinitiatieven 2022
In het kader van Wijk aan Zet is besloten dat vanaf 17 maart 2022 bewoners in Rotterdam mogen stemmen over het verdelen van de subsidies voor de bewonersinitiatieven. In de subsidieregeling bewonersinitiatieven 2022 wordt er onderscheid gemaakt tussen ‘kleine initiatieven’, die worden beoordeeld door de wijkmanager, en ‘grote initiatieven’, waarop bewoners kunnen stemmen. Het doel van dit onderzoek is om de ervaringen van verschillende stakeholders (initiatiefnemers, wijkraadsleden, Opzoomer Mee, wijknetwerkers en wijkmanagers) in kaart te brengen, zodat de huidige regeling bewonersinitiatieven indien wenselijk kan worden aangepast in lijn met het programma Wijk aan Zet. Er is gekozen voor een combinatie van kwantitatief en kwalitatief onderzoek om zowel feitelijkheden over het aantal en de soort ingediende initiatieven als ervaringen van initiatiefnemers en andere stakeholders met de subsidieregeling bewonersinitiatieven 2022 in kaart te brengen. Uit de cijfers blijkt dat met de invoering van de subsidieregeling bewonersinitiatieven 2022 meer ‘kleine initiatieven’ worden ingediend en minder ‘grote initiatieven’. Uit de ervaringen van de verschillende respondenten komt naar voren dat zij het eens zijn over het feit dat het stemmen beter kan worden afgeschaft. Bovendien vinden zij het positief dat de snelheid van het afhandelingsproces bij kleine initiatieven is toegenomen. Minder consensus bestaat er over de vraag wie de doelgroep is van de subsidieregeling bewonersinitiatieven 2022 en hoe uniform de regeling zou moeten zijn. Voor initiatiefnemers die voor het eerst een initiatief indienen blijkt de regeling bovendien onvoldoende toegankelijk. Zij weten niet altijd dat de regeling bestaat, worstelen met de huidige bureaucratie en digitale systemen en missen een locatie in de wijk waar zij initiatieven kunnen uitvoeren. Het wordt duidelijk dat ervaringen van individuen met zowel de ‘oude’ subsidieregeling als met de subsidieregeling bewonersinitiatieven 2022 verschillen en variëren van heel positief tot heel negatief. Dit onderzoek biedt in die zin geen ‘absolute oplossingen’, maar brengt wel discussiepunten in kaart die kunnen worden meegenomen bij het ontwerpen van een toekomstige regeling.
-
-
Feitenkaart EU-arbeidsmigranten 2022
Kenmerken van arbeidsmigranten uit EU-landen die in de BasisRegistratie Personen (BRP) als Rotterdammer geregistreerd staan. Dit beeld zal in veel opzichten niet overeenkomen met het veronderstelde beeld van de totale doelgroep. De reden daarvan zal liggen in het ontbreken van niet in de BRP ingeschrevenen, via buitenlandse bedrijven werkenden en niet (meer) werkenden.
-
-
Onderzoek naar de uitvoer van bron- en contactonderzoek en quarantainemaatregelen bij COVID-19
Een goede uitvoer van het bron- en contactonderzoek (BCO) en de isolatie- en quarantainemaatregelen is cruciaal voor de bestrijding van de coronapandemie. Om meer inzicht te krijgen in de uitvoer van BCO en quarantainemaatregelen is er kwalitatief onderzoek verricht in de regio Rotterdam-Rijnmond.
In rapport Deel 1 worden we de resultaten van interviews met BCO-medewerkers en sleutelfiguren beschreven, in rapport Deel 2 worden de resultaten van interviews met indexen (mensen die corona hebben gehad) beschreven. De aanbevelingen die voortkomen uit dit onderzoek vindt u in het Adviezen-rapport.
-
-
Horeca als façade: een verkennend onderzoek naar misbruik van de horeca en ondermijning in Rotterdam
Een verkennend onderzoek naar welke signalen er zijn van ondermijnende criminaliteit in de Rotterdamse horeca, in welke vormen dat is, en in hoeverre de coronacrisis daarop van invloed is geweest.
-
-
Feitenkaart VE-monitor Rotterdam 2022
De gemeente Rotterdam heeft een wettelijke taak met betrekking tot voorschoolse educatie voor twee- en driejarige peuters. Jaarlijks wordt er een monitor gemaakt op basis van een telling bij kinderdagverblijven en wordt de wachtlijst in kaart gebracht. Deze monitor betreft het jaar 2022 maar bevat ook dat over de voorgaande jaren.
-
-
Bevolkingsmonitor januari 2023
Op 1 januari telde Rotterdam bijna 664 duizend personen, volgens de voorlopige cijfers. Dat zijn er 8.800 meer dan precies een jaar eerder en daarmee is de groei in 2022 beduidend hoger dan in 2021. De forse groei van 2022 is onder andere mogelijk gemaakt door de oplevering van nieuwe woningen. Verder heeft de komst van Oekraïners een rol gespeeld. Dit laatste was niet voorzien in de gemeentelijke prognose.
-
-
Werkgelegenheid en energietransitie 2011-2021*
Monitor over de aantallen werknemers in bedrijven waarvan de hoofdactiviteiten direct gerelateerd zijn aan de energietransitie of de fossiele energiesector, gebaseerd op schattingen met behulp van microdata van het CBS.
-
-
Feitenkaart Inkomensgegevens Rotterdam op gebieds en buurtniveau 2020 en 2021*
Gegevens over de inkomenssituatie in Rotterdam en de regio zijn van groot belang gezien de doelstelling om de midden‑ en hogere inkomens voor de stad te behouden en zelfs aan te trekken. Deze Feitenkaart bevat een selectie van de belangrijkste inkomensgegevens op gebieds- en buurtniveau over Rotterdam, plus die over Amsterdam, Den Haag, Utrecht en heel Nederland, uit het Integraal Inkomens- en Vermogensonderzoek 2020 van het CBS, evenals een beperkt aantal voorlopige gegevens over 2021.
-
-
Eindrapport Project 010 – De jongeren een jaar later
Sinds 2019 volgt OBI tien Rotterdamse dak- en thuisloze jongeren op weg naar zelfstandigheid. Zij namen deel aan Project 010: een innovatieve en ‘all inclusive’ aanpak die uit drie pijlers bestaat: (1) een eigen huis bij de start van het traject, (2) een warm netwerk van begeleiders die maatwerk leveren en (3) een Individueel Keuzebudget (IKB). Eind 2021 publiceerden we de ervaringen van de jongeren tijdens het eerste jaar van hun deelname aan de pilot.
OBI is deze jongeren een jaar langer blijven volgen om vast te stellen of de aanpak op langere termijn bijdraagt aan een stabiele(re) situatie. Hoe vergaat het hen in deze periode: Wonen zij nog in hun huis? Maken zij nog gebruik van ondersteuning van het warme netwerk? Zijn zij in staat hun leven zelfstandig vorm te geven? In dit eindrapport krijgen de verhalen van de jongeren een vervolg.
-
-
Feitenkaart Economische zelfstandigheid Rotterdam op gebieds en buurtniveau 2020 en 2021*
Deze Feitenkaart bevat gegevens over economische zelfstandigheid op gebieds- en buurtniveau over Rotterdam, plus die over Amsterdam, Den Haag, Utrecht en heel Nederland, uit het Integraal Inkomens- en Vermogensonderzoek 2020 van het CBS, evenals de voorlopige gegevens daarover over 2021.
-
-
Feitenkaart aandachtsgroepen volkshuisvestingsbeleid Rotterdam en regio 2020
In deze Feitenkaart wordt een kwantitatief en kwalitatief beeld geschetst van enkele aandachtsgroepen van het volkshuisvestingsbeleid in Rotterdam (inclusief gebieden en buurten) en de voormalige stadsregio.
-
-
Onderzoek Beeldherkenning Zwerfafval
De gemeente zet als proef in drie Rotterdamse buurten camera’s in om zwerfafval op te sporen. Dit onderzoek geeft inzicht in wat de bewoners daarvan vinden en waarom bewoners het eens of oneens zijn met de camera-inzet.
-
-
Feitenkaart Financiële welvaart Rotterdam op gebieds en buurtniveau 2020 en 2021*
In deze Feitenkaart zijn gegevens over inkomens en vermogens gecombineerd tot gegevens over financiële welvaart op gebieds- en buurtniveau over Rotterdam uit het Integraal Inkomens- en Vermogensonderzoek van het CBS. Deze Feitenkaart bevat de gegevens over 2020, evenals de voorlopige gegevens over 2021.
-
-
Onderzoek cameratoezicht – effecten en beleving in beeld
In dit onderzoek wordt gekeken naar het effect en de waarde van cameratoezicht in Rotterdam. Hierbij wordt ook de beleving van Rotterdammers ten aanzien van het cameratoezicht inzichtelijk gemaakt.
-
-
Evaluatie van de kandidaatstelling, campagne en installatie van de wijkraden 2022
Dit betreft een kwalitatief onderzoek naar het verloop van het proces voor de eerste verkiezing van de Rotterdamse wijkraden: van kandidaatstelling, campagne tot en met installatie van de wijkraadsleden, inclusief randvoorwaarden en organisatorische aspecten. De evaluatie biedt inzicht in wat er goed en minder goed is gegaan. Hoe hebben betrokkenen uit de projectorganisatie en de wijkraadsleden het proces ervaren en welke verbeteringen zijn er mogelijk?
-
-
Kwalitatief onderzoek naar gelote wijkcomités in Rotterdam 2018-2022
Rotterdam experimenteerde de afgelopen jaren met gelote wijkcomités in verschillende wijken. Hoewel er geen vervolg wordt gegeven aan het experiment, is het effect van loting op de houding van burgers relevant voor andere beleidscontexten.
Het doel van dit onderzoek is om in kaart te brengen in hoeverre de methodiek ‘loting’ hielp om een diverse groep burgers te activeren. We keken vooral naar meningen en gedrag van mensen in de comités. Er is immers al wel veel onderzoek gedaan naar de principes en methoden van loting, en ook hoe mensen in het algemeen denken over loting, maar er is nog weinig onderzoek gedaan naar hoe gelote mensen denken over hun deelname. Dit rapport brengt daar verandering in.
Deze informatie helpt nadenken hoe vertegenwoordiging door loting in de praktijk kan worden gebracht en hoe loting in de toekomst kan worden ingezet voor het bewerkstelligen van inclusieve democratie in beleidscontexten. De conclusie van dit onderzoek is dat burgers met weinig vertrouwen, kennis of ervaring onder voorwaarden bereid zijn om zich ergens voor in te zetten, mits zij op de juiste manier worden benaderd. Zonder loting waren deze gelote comitéleden niet snel actief geworden in hun wijk. Daarmee is het oorspronkelijke doel van de gemeente om met het experiment een diverse en representatieve vertegenwoordiging per buurt te realiseren ruimschoots gehaald, evenals het doel om de bewoners meer te betrekken bij de besluitvorming.
-
-
Enquête gebruikers Energiebox010
De afdeling Duurzaam van het cluster Stadsontwikkeling heeft aan OBI gevraagd om een online enquête te houden onder bewoners die voorjaar/zomer 2022 een Energiebox010 hebben opgehaald. Hoofdvraag van het onderzoek was: wat vonden de bewoners van de Energiebox010 actie en gaan zij nu bewuster om met energiebesparing?
-
-
Resultaten werkgelegenheids- en bedrijvenregister 2022
Dit rapport geeft inzicht op hoofdlijnen in het aantal bedrijfsvestigingen en de werkgelegenheid in de Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH) en Drechtsteden. De cijfers zijn afkomstig uit het regionale werkgelegenheids- en bedrijvenregister en hebben als laatste peildatum 1 januari 2022. Meer gedetailleerde cijfers zijn te vinden in de databank van OBI (https://onderzoek010.nl/jive), onder het kopje Economie. Begin 2023 start de grootschalige enquête onder bedrijven waarmee in het najaar van 2023, de situatie op 1 januari 2023 kan worden vastgesteld.
-
-
Enquête RTHA
Enquête over beslispunten uit het nieuwe Luchthavenbesluit.
-
-
Notitie Vragen RTHA Omnibusenquête 2022
In Vragenlijst C van de Omnibusenquête 2022 zijn onder meer ook vragen over de luchthaven Rotterdam The Hague Airport opgenomen. In deze notitie worden de resultaten beschreven.
-
-
Woontevredenheid bewoners hoogbouw Binnenstad
In het voorjaar van 2022 is een online enquête aangeboden aan ruim 3.600 hoofdbewoners van hoogbouwappartementen in de Binnenstad. Daarin is gevraagd naar de waardering voor allerlei aspecten van de woning, het woongebouw en van de directe woonomgeving. Het doel was onder anderen, te komen tot een nadere karakterisering van de verschillende generaties van woontorens.
-
-
Evaluatie Energietransitiefonds Rotterdam
Het Energietransitiefonds Rotterdam geeft leningen met een lage rente voor verduurzaming en verbetering van panden van bewoners, bedrijven en organisaties in Rotterdam. Als onderdeel van de evaluatie van het fonds is het Digitaal Stadspanel Rotterdam bevraagd over (toekomstige) energiebesparende en woning verbeterende maatregelen en de bekendheid van het fonds. In deze feitenkaart kun je de resulaten lezen.
-
-
Gezondheid in relatie tot eenzaamheid bij Rotterdamse ouderen
De Corona Gezondheidsmeter 2021 is een vragenlijstonderzoek onder Rotterdammers van 65 jaar en ouder. De dataverzameling vond in het najaar 2021 plaats. Het onderzoek levert de resultaten voor de eindmeting van collegetarget 7. De doelstelling was de eenzaamheid onder ouderen (65+) in 2021 met drie procentpunt te laten dalen ten opzichte van 2016. Dit rapport beschrijft de uitkomsten van het onderzoek en geeft inzicht in de samenhang met eenzaamheid.
-
-
Feitenkaart Valongevallen in Rotterdam
De afgelopen jaren is in Rotterdam ingezet op twee valpreventieprogramma's; Minder vallen Meer bewegen en Thuis Onbezorgd Mobiel (TOM). Deze feitenkaart geeft inzicht in de omvang van het aandeel ouderen dat is gevallen. Er is gebruik gemaakt van gegevens verzameld met de Gezondheidsmonitor 2020.
-
-
Monitor woonruimtebemiddeling regio Rotterdam tabellenboek eerste helft 2022
Monitor over de woningvraag, woningaanbod en druk op de huurmarkt specifiek voor corporatiewoningen tot de liberalisatiegrens.
-
-
Monitor woonruimtebemiddeling regio Rotterdam 2021
Monitor over de woningvraag, woningaanbod en druk op de huurmarkt specifiek voor corporatiewoningen tot de liberalisatiegrens.
-
-
Stijging, verhuizingen en nieuwbouw op Zuid. Monitor wonen 2022.
Een rapportage over bewoners van nieuwbouw op Zuid. Verder kijken we naar sociale stijgers en verhuispatronen op Zuid tussen 2012-2020.
-
-
Herhuisvesters gevolgd. De woonsituatie van Rotterdamse herhuisvesters nader bekeken.
Een rapportage over Rotterdamse herhuisvesters en hun (tevredenheid met de) nieuwe woonsituatie.
-
-
Feitenkaart Sterke Schouders in Rotterdam. Editie 2022
Rapportage over de ontwikkeling tot en met 2021 van de omvang van een vijftal groepen Rotterdammers die worden gerekend tot de ‘Sterke Schouders’.
-
-
Feitenkaart Opleidingsniveau Rotterdam 2021* (voorlopige cijfers)
Feitenkaart over het opleidingsniveau van Rotterdammers op gebieds- en buurtniveau in 2021 op basis van door OBI bewerkte gegevens van het CBS. Het betreft hier voorlopige gegevens; in het najaar van 2023 zal een 2e druk met definitieve gegevens verschijnen.
-
-
Feitenkaart Opleidingsniveau Rotterdam 2020
Feitenkaart over het opleidingsniveau van Rotterdammers op gebieds- en buurtniveau in 2020 op basis van door OBI bewerkte gegevens van het CBS. Deze versie vervangt de eerdere versie met voorlopige gegevens.
-
-
Bevolkingsmonitor oktober 2022
Op 1 oktober staan bijna vijf duizend personen méér ingeschreven in de Basisregistratie Personen (BRP) dan op 1 januari. Dat is bij elkaar een forse groei, onder anderen mogelijk gemaakt door de oplevering van nieuwe woningen, verder zien we demografische effecten van de oorlog in Oekraïne en van de noodopvang voor vluchtelingen die is gerealiseerd.
-
-
De Rotterdammer en het maaibeleid
Rotterdam zet zich in om de biodiversiteit in de stad te herstellen, te behouden en waar mogelijk te versterken. Onder andere door op verschillende plekken in de stad minder vaak of anders dan voorheen te maaien.
Wat vindt de Rotterdammer hiervan?
Dit rapport geeft de resultaten weer van een peiling over het maaibeleid in Hoogvliet. Daarnaast beschrijft dit rapport de uitkomsten van een analyse van de meldingen, klachten en complimenten die bij de gemeente Rotterdam zijn binnengekomen op het gebied van groen.
-
-
Urban sports. Het vervolg
Na het onderzoek in 2020 naar urban sports zijn hier de resultaten van het vervolg daarop te vinden. Dit vervolgonderzoek gaat dieper in op wat de urban sporters onderscheidt van andere typen sporters en niet-sporters.
De resultaten van dit onderzoek (een rapport, een feitenkaart en infographic) zijn via onderstaande links te raadplegen.
-
-
Hoe stimuleren we Rotterdammers tot groene gedragingen?
Met de programma’s Rotterdams Weerwoord en Biodiversiteit wil de gemeente Rotterdam de stad groener, toekomstbestendiger en weerbaarder maken. Dit doet zij met de bewoners. Onderzoekers van OBI en gedragsexperts van SB voeren samen onderzoek uit hoe de Rotterdammers te stimuleren tot groene gedragingen. Deze rapportage beschrijft wat al bekend is op dit gebied en bied aanknopingspunten voor vervolgonderzoek.
-
-
Vrijwilligerswerk en informele hulp in Rotterdam 2022. Resultaten uit de Omnibusenquête 2022
Rapportage over de beantwoording van de vragen uit de Omnibusenquête van 2022 over vrijwilligerswerk en informele hulp in Rotterdam. Bij de analyse van aard en omvang van deze vormen van onbetaald werk op vrijwillige basis worden ook vergelijkingen gemaakt met landelijke gegevens en gegevens uit eerdere Vrijetijdsonderzoeken. De rapportage bevat ook een analyse van de algemene persoonskenmerken van mensen die zulk onbetaald werk verrichten. Tevens wordt ingegaan op een aantal specifieke groepen zoals allochtonen, mensen zonder betaald werk, jongeren en ouderen.
-
-
Mantelzorgers in Rotterdam 2007 – 2022
Rapportage over de beantwoording van de vragen uit de Omnibusenquête van 2022 over mantelzorg in Rotterdam.
-
-
Rotterdammers over klimaat en duurzaamheid 2022. Resultaten uit de Omnibusenquête
Rapportage over de beantwoording van de vragen uit de Omnibusenquête 2022 over diverse onderwerpen en meningen op het gebied van klimaat en duurzaamheid; waar mogelijk inclusief vergelijkingen met resultaten uit eerdere Omnibusenquêtes.
-
-
Vragen over betrokkenheid bij de leefomgeving in de Omnibusenquête 2022
In de Omnibusenquête 2022 (‘Rotterdammers en hun stad 2022’) zijn onder meer ook vragen opgenomen over de betrokkenheid bij de leefomgeving. In deze notitie worden de resultaten beschreven.
-
-
NOC*NSF Sportdeelname Index Rotterdam, april 2022
Rapportage over de maand april 2022 van de Sportdeelname Index (SDI) van NOC*NSF. Extra in deze meting: motieven van niet-sporters om niet te sporten en redenen van niet-sporters en sporters om te blijven/te gaan sporten. Eveneens het verschil in sportgedrag met vóór de Corona pandemie.
-
-
Onderwijsachterstandenindicatoren in het basisonderwijs NPRZ
Het NPRZ-programma is in 2011 gestart. Reden om in 2022 een midterm review uit te voeren. Dit rapport laat de ontwikkeling van de onderwijsachterstandsscore en onderliggende indicatoren vanaf 2011 tot 2020 zien. Het is gebruikt voor de midterm review van de pijler school van het NPRZ (zie ook https://www.nprz.nl/over-nprz/onze-documenten/midterm-nprz-tot-hier-en-nu-verder)
-
-
Basismonitor Onderwijs Nationaal Programma Rotterdam Zuid 2021
Jaarlijks wordt er een monitor voor de pijler onderwijs van NPRZ gemaakt waarin de onderwijscijfers van de leerlingen en studenten die wonen in Rotterdam Zuid worden gepubliceerd. Ter vergelijking zijn ook de cijfers van Rotterdam, de G4 en Nederland opgenomen.
-
-
Feitenkaart Circulaire wijkaanpak
Stadsbeheer wil de transitie naar een circulaire economie aanjagen. Voor het stimuleren van de circulaire economie financiert en faciliteert de gemeente projecten in verschillende wijken. Het doel van het onderzoek was om uit de eerste vier projecten lessen te trekken waar de wijkaanpak komende jaren haar voordeel mee kan doen. In deze feitenkaart wordt een korte beschrijving gegeven van de verschillende projecten en worden tips en handvatten gegeven voor het opzetten van een circulaire wijkaanpak die voortkwamen uit het onderzoek.
-
-
Feitenkaart Rotterdammers over hun stad: Omnibusenquête 2022
Voornaamste voor een breder publiek interessante uitkomsten van de Omnibusenquête 2022.
-
-
Problemenvraag Omnibusenquête 2022
In de Omnibusenquête 2022 (‘Rotterdammers en hun stad’) is onder meer ook een vraag opgenomen naar de belangrijkste problemen in Rotterdam die met voorrang moeten worden aangepakt. In deze notitie worden de resultaten beschreven.
-
-
Vragen over bewonersparticipatie in de Omnibusenquête 2022
In de Omnibusenquête 2022 (‘Rotterdammers en hun stad 2022’) zijn onder meer ook vragen opgenomen over invloed op de plannen en de activiteiten van de gemeente, over samenwerking met de gemeente en over meedenken of meebeslissen over maatregelen in de leefomgeving. In deze notitie worden de resultaten beschreven.
-
-
Rotterdammers over mobiliteit. Resultaten uit de Omnibusenquête 2022
Tabellenrapport over de beantwoording van de vragen uit de Omnibusenquête 2022 over bezit en gebruik van auto’s, fietsen en openbaar vervoer en de opvattingen van de Rotterdammers over verschillende onderwerpen op het gebied van mobiliteit in Rotterdam. Het rapport bevat ook vergelijkingen met de uitkomsten uit eerdere jaren.
-
-
“Zorgfraude in Rotterdam, ondermijnend genoeg”
Wat is de aard, ernst en omvang van ondermijnende zorgfraude in de gemeente Rotterdam, en wat is de meest geschikte aanpak van dergelijke zorgfraude?
-
-
Bevolkingsmonitor juli 2022
Op 1 juli staan er ruim 4.400 personen méér ingeschreven in de Basisregistratie Personen (BRP) dan op 1 januari. Dat is een forse groei, onder anderen mogelijk gemaakt door de oplevering van nieuwe woningen. Verder zien we demografische effecten van de oorlog in Oekraïne en de noodopvang voor vluchtelingen die is gerealiseerd.
-
-
Onderweg in de Metropoolregio 2018 - 2021
Tabellenrapport met analyses op basis van het landelijke onderzoek Onderweg in Nederland (ODiN).
Het rapport gaat in op het bezit en gebruik van vervoermiddelen, aantal verplaatsingen en afgelegde afstand per dag naar motief, (hoofd)vervoermiddel, afstandsklasse en dag in de week in de jaren 2018 tot en met 2021. Om het effect van de lockdown van sinds half maart 2020 weer te geven, zijn de gegevens over 2020 tevens uitgesplitst naar vóór en vanaf 16 maart 2020. De gegevens zijn steeds weergegeven voor heel Nederland, de Metropoolregio, de voormalige stadsregio Rotterdam inclusief en exclusief Rotterdam, het voormalige Stadsgewest Haaglanden inclusief en exclusief Den Haag, de stad Rotterdam, de stad Den Haag en enkele onderverdelingen binnen de Metropoolregio en deze steden. Ook bevat dit Tabellenrapport enkele vergelijkingen tussen de vier grote steden.
-
-
Samenwerken in de buitenruimte Evaluatie convenant 2.0
In 2018 is het Convenant Samenwerken in de buitenruimte, versie 2.0 Verlenging, verdieping, verbreding ondertekend. Met een online vragenlijst is de samenwerking tussen de convenantspartijen Evides, Stedin en de gemeente Rotterdam geëvalueerd. De uitkomsten van deze evaluatie zijn te lezen in dit rapport.
-
-
Terugkoppeling bij initiatieven
Uit onderzoek blijkt dat een minderheid van de initiatiefnemers tevreden is met de terugkoppeling die zij krijgen vanuit de gemeente. Op 26 november 2020 is de motie: ‘Streven naar meer tevredenheid onder Rotterdamse initiatiefnemers’ aan-genomen. In deze motie is vastgelegd dat de gemeente moet komen met een concrete streefwaarde voor de tevredenheid van Rotterdamse initiatiefnemers op het gebied van terugkoppeling van de gemeente tijdens het samenwerkingsproces.
Op zoek naar relevante variabelen om de tevredenheid van Rotterdamse initiatiefnemers te meten, hebben we hen geïnterviewd. Daarbij is ook gebruik gemaakt van een door OBI ontwikkelde scorekaart. Alle initiatiefnemers uit dit onderzoek hebben hun initiatief ingediend via het in 2020 opgerichte initiatievenloket.
De ervaringen van initiatiefnemers met de gemeentelijke dienstverlening bleken divers en varieerden van heel positief tot heel negatief. Dit onderzoek maakt inzichtelijk dat het zorgvuldig evalueren van de ervaringen van initiatiefnemers complex is en vraagt om meer stroomlijning in het proces van behandeling en begeleiding van initiatieven.
Op basis van dit onderzoek is het niet mogelijk om een concrete streefwaarde voor de tevredenheid van Rotterdamse initiatiefnemers te formuleren. Het onderzoek geeft wel handvatten om de scorekaart verder door te ontwikkelen zodat deze op termijn de tevredenheid van initiatiefnemers op kwantitatieve wijze kan monitoren.
-
-
NOC*NSF Sportdeelname Index Rotterdam, november
Sportdeelname Index november 2021. Deze maand zijn er voor het eerst vragen gesteld over gamen en esports. Ook zijn de gevolgen van de Corona maatregelen op sportdeelname weer gemeten.
-
-
Evaluatie Totaalaanpak nazorg (jeugd)detentie
Evaluatie van de pilot Totaalaanpak nazorg (jeugd)detentie. In deze pilot kregen twaalf ex-gedetineerde jongeren langdurige, intensieve begeleiding van een jongerencoach van het wijkteam. Het onderzoek bestond uit een procesevaluatie en een casusonderzoek.
-
-
De circulaire wijkaanpak. Evaluatie onderzoek
Stadsbeheer wil de transitie naar een circulaire economie aanjagen. Voor het stimuleren van de circulaire economie financiert en faciliteert de gemeente projecten in verschillende wijken. Het doel van het onderzoek was om uit de eerste vier projecten lessen te trekken waar de wijkaanpak komende jaren haar voordeel mee kan doen. In het onderzoek zijn de zeer uiteenlopende projecten beschreven en onderling vergeleken. Het onderzoek heeft geleid tot een reeks aanbevelingen voor de gemeente en toekomstige circulaire wijkprojecten.
-
-
Bevolkingsmonitor eerste kwartaal 2022
In het eerste kwartaal is het inwonertal fors toegenomen, met zo’n duizend personen méér dan gemiddeld in dezelfde periode van vorige jaren. Het verhoogde aantal inschrijvingen heeft te maken met de oorlog in Oekraïne. Verder zien we dat de binnenlandse verhuisstromen kleiner zijn dan in dezelfde periode vorig jaar.
-
-
Cliëntervaringsonderzoek jeugd 2021
De gemeente Rotterdam voert jaarlijks een cliëntervaringsonderzoek uit onder cliënten die jeugdzorg ontvangen. Dit rapport geeft de ervaringen weer van 461 Rotterdamse cliënten die in 2020 jeugdzorg kregen. Aan het onderzoek namen twee groepen cliënten deel: cliënten die basishulp ontvangen van een wijkteam en cliënten die specialistische hulp ontvangen van een zorgaanbieder.
-
-
Feitenkaart ve-monitor Rotterdam 2021
De gemeente Rotterdam heeft een wettelijke taak met betrekking tot voorschoolse educatie voor twee- en driejarige peuters. Jaarlijks wordt er een monitor gemaakt op basis van een telling bij kinderdagverblijven en wordt de wachtlijst in kaart gebracht. Deze monitor betreft het jaar 2021 maar bevat ook dat over de voorgaande jaren.
-
-
bevolkingsmonitor definitieve jaarcijfers tm 1-1-2022
In deze feitenkaart zijn de definitieve cijfers over het kalenderjaar 2021 verwerkt. Ook besteden we aandacht aan de ontwikkeling van het aantal huishoudens in de afgelopen jaren.
-
-
Wijkraadsverkiezingen 2022 Rotterdam
Analyse wijkraadsverkiezingen 2022 Rotterdam
Op 14, 15 en 16 maart 2022 vonden wijkraadsverkiezingen plaats. In deze rapportage worden de belangrijkste resultaten van deze verkiezingen voor Rotterdam op een rijtje gezet.
-
-
Woonwensen jongeren Hoek van Holland
Dit onderzoek biedt inzicht in de woonwensen van de Hoekse jongeren in Hoek van Holland, onder anderen qua prijssegment en type woning (appartement/eengezinswoning/anders) en welke concessies zij eventueel bereid zijn te doen.
-
-
Gemeenteraadsverkiezingen 2022 Rotterdam
Analyse gemeenteraadsverkiezingen 2022 Rotterdam
Op 14, 15 en 16 maart 2022 vonden gemeenteraadsverkiezingen plaats. In deze rapportage worden de belangrijkste resultaten van deze verkiezingen voor Rotterdam op een rijtje gezet.
-
-
Feitenkaart aandachtsgroepen volkshuisvestingsbeleid Rotterdam en regio 2019
In deze Feitenkaart wordt een kwantitatief en kwalitatief beeld geschetst van enkele aandachtsgroepen van het volkshuisvestingsbeleid in Rotterdam (inclusief gebieden en buurten) en de voormalige stadsregio.
-
-
Bevolkingsprognose Rotterdam 2022
Recent is er een nieuwe bevolkingsprognose gemaakt. Het informatieblad en achtergrond-document bevat een nadere uitleg over de (meest waarschijnlijke) toekomstige bevolkingsontwikkeling van Rotterdam. De uitkomsten zijn ook verwerkt in het dashboard en de databank van onderzoek010.
-
-
De pilot pleegzorg maatwerk. Naar meer continuïteit voor kinderen in pleegzorg
Voor kinderen in pleegzorg is het belangrijk dat zij opgroeien in een stabiele omgeving, waarin de continuïteit van zorg zoveel als mogelijk gewaarborgd is. In het project Pleegzorg Maatwerk (april 2020 -juli 2021) is extra ondersteuning geboden aan overbelaste pleeggezinnen om voortijdige.
-
-
Feitenkaart Eenzaamheid Rotterdamse ouderen
De Corona Gezondheidsmeter 2021 is een vragenlijstonderzoek onder Rotterdammers van 65 jaar en ouder. De dataverzameling vond in het najaar 2021 plaats. Het onderzoek levert de resultaten voor de eindmeting van collegetarget 7. De doelstelling was de eenzaamheid onder ouderen (65+) in 2021 met drie procentpunt te laten dalen ten opzichte van 2016. Deze feitenkaart geeft inzicht in de omvang van eenzaamheid bij Rotterdamse ouderen en laat zien bij welke inwoners eenzaamheid vaker voorkomt.
-
-
Wijkprofiel Rotterdam, Factsheet 2022
Vanaf 2014 komt er elke twee jaar een nieuw Wijkprofiel uit. Het Wijkprofiel geeft een beeld van hoe het gaat in de stad op het gebied van veiligheid en de sociale en fysieke omgeving. In januari 2022 verscheen een nieuwe editie van het Rotterdamse Wijkprofiel. Deze factsheet schetst een beeld van Rotterdam aan de hand van deze nieuwe meting. De veranderingen in de meest recente collegeperiode worden veelal duidelijk door de resultaten van 2018 te vergelijken met die van 2022. Verder terugkijken en inzoomen op specifieke wijken kan op de website: Wijkprofiel.rotterdam.nl.
-
-
Samenwerken voor ouderen Tussentijdse resultaten pilot ouderenhubs/ seniorvriendelijke wijken Rotterdam
Wijkgericht samenwerken voor ouderen.
Resultaten onderzoek pilot ouderenhubs/ seniorvriendelijke wijken. Uit dit onderzoek blijkt dat het mogelijk is voor organisaties om ondanks verschillende belangen in ongunstige omstandigheden zoals de Coronapandemie, samen te werken aan het creëren van seniorvriendelijke wijken. Belangrijk aandachtspunt is ouderen betrekken bij het verdere ontwikkelingsproces zodat de seniorvriendelijk wijk ook echt iets van hen zélf wordt.
-
-
Nieuwbouw, stijging en verhuizingen op Zuid Monitor Wonen 2021
Een rapportage over bewoners van nieuwbouw op Zuid. Verder kijken we naar sociale stijgers en verhuispatronen op Zuid tussen 2012-2019.
-
-
Verhuizingen van inkomensgroepen en opleidingsgroepen in Rotterdam Zuid 2012-2017
Een rapportage over verhuispatronen van de bevolking op Zuid naar inkomen en opleidingsniveau.
-
-
Werkgelegenheid en energietransitie 2011-2020*, 2e druk
Monitor over de aantallen werknemers in bedrijven waarvan de hoofdactiviteiten direct gerelateerd zijn aan de energietransitie of de fossiele energiesector, gebaseerd op schattingen met behulp van microdata van het CBS.
-
-
Shishalounges in Rotterdam: Rook en vuur?
In dit onderzoek is bekeken of criminele activiteiten in en rondom shishalounges maatgevend zijn voor alle shishalounges of dat het gaat om toevallige incidenten.
-
-
Staat van de Stad 2021
Hoe staat Rotterdam er voor?
Hoe gaat het met de schoolprestaties van onze jeugd? Hoeveel banen zijn er, en zijn dat er meer of minder geworden? Wat kost een huis gemiddeld? Hoe gezond zijn we? Hoe zien we de coronacrisis terug in Rotterdam? En verschilt Rotterdam op deze onderwerpen van de andere drie grote steden? Je leest het in de Staat van de Stad 2021.
-
-
Eindverslag onderzoek groene deeleconomie Blijdorp
Resultaten van een onderzoek naar een proef in de wijk Blijdorp. Met een campagne is in Blijdorp een digitaal platform gepromoot. Via dit platform kunnen buurtgenoten spullen met elkaar delen (lenen, uitlenen, huren en verhuren). Doel van de proef was om het delen van spullen tussen buurtgenoten in Blijdorp te stimuleren. De proef is een samenwerking tussen Milieu Centraal, Peerby, Nextdoor en Gemeente Rotterdam. De Gemeente Rotterdam heeft meegewerkt aan de proef omdat zij de deeleconomie in Rotterdam wil stimuleren, in het kader van de circulaire transitie.
-
-
eHealthgebruik
Dit rapport beschrijft de uitkomsten van een onderzoek naar het gebruik van eHealthtoepassingen door cliënten die langdurig gebruik maken van de zorg, ondersteuning of diensten van Rotterdamse zorg- en welzijnsorganisaties (WMO-zorg). In dit onderzoek hebben we verkend hoe deze cliënten gebruik maken van digitale middelen en toepassingen, en van eHealthtoepassingen in het bijzonder. Ook zijn we nagegaan wat voor hen bevorderende en belemmerende factoren zijn voor het gebruik van eHealth en hoe zij aankijken tegen het gebruik van eHealth in de toekomst. Dit onderzoek is een vervolg op een eerder onderzoek onder medewerkers van zorg- en welzijnsorganisaties.
-
-
Eindrapport Project 010
Dit rapport beschrijft de ervaringen van tien Rotterdamse dak- en thuisloze jongeren tijdens het eerste jaar van hun deelname aan de pilot Project 010. De pilot, geïnspireerd op het tv-programma het Rotterdam Project, helpt dakloze jongeren tussen 18 en 23 jaar met een innovatieve en ‘all inclusive’ aanpak die uit drie pijlers bestaat: (1) een eigen huis bij de start van het traject, (2) een warm netwerk van begeleiders die maatwerk leveren en (3) een Individueel Keuzebudget (IKB). Project 010 is inmiddels onderdeel van de keten Centraal Onthaal Jongeren (COJ) van de gemeente Rotterdam, die is ingericht binnen de kaders van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo).
-
-
Bevolkingsmonitor januari 2022
Volgens de voorlopige cijfers is in 2021 het inwonertal toegenomen met 4.355 personen, voornamelijk in de gebieden Rotterdam Centrum en Feijenoord. In het jaar ervoor, 2020, was de groei aanzienlijk kleiner, mede vanwege Corona. Het herstel heeft te maken met minder sterfgevallen en meer buitenlandse instroom.
-
-
Resultaten van de enquête over ongeadresseerde post
Deze enquête geeft o.a. een beeld van de mate waarin Rotterdammers bekend zijn met de opt-in regeling (dat ze een ja/ja sticker op hun brievenbus moeten plakken als ze ongeadresseerde reclame willen ontvangen), de soorten ongeadresseerde post die Rotterdammers wel of juist niet willen ontvangen en hoe dat zich verhoudt tot de stickers die Rotterdammers op hun brievenbus hebben (of het feit dat ze geen brievenbussticker hebben).
-
-
Feitenkaart Inkomensgegevens Rotterdam op gebieds en buurtniveau 2019 en 2020*
Gegevens over de inkomenssituatie in Rotterdam en de regio zijn van groot belang gezien de doelstelling om de midden‑ en hogere inkomens voor de stad te behouden en zelfs aan te trekken. Deze Feitenkaart bevat een selectie van de belangrijkste inkomensgegevens op gebieds- en buurtniveau over Rotterdam, plus die over Amsterdam, Den Haag, Utrecht en heel Nederland, uit het Integraal Inkomens- en Vermogensonderzoek 2019 van het CBS, evenals een beperkt aantal voorlopige gegevens over 2020.
-
-
Feitenkaart Economische zelfstandigheid Rotterdam op gebieds en buurtniveau 2019 en 2020*
Deze Feitenkaart bevat gegevens over economische zelfstandigheid op gebieds- en buurtniveau over Rotterdam, plus die over Amsterdam, Den Haag, Utrecht en heel Nederland, uit het Integraal Inkomens- en Vermogensonderzoek 2019 van het CBS, evenals de voorlopige gegevens daarover over 2020.
-
-
Onderzoek naastplaatsingen
Evaluatie onderzoek naar het effect van het wrappen van containers op het aantal naastplaatsingen. Het onderzoek wijst op geen verschil tussen de controle en interventie conditie wat betekent dat in het huidige onderzoek geen verbetering optrad in het aantal naastplaatsingen voor de gewrapte containers.
-
-
Onverzekerd bij de straatdokter
Dit onderzoek geeft inzicht in het aantal mensen dat de straatdokter bezoekt zonder zorgverzekering en de procedure voor het afsluiten van een zorgverzekering voor mensen zonder inschrijfadres.
-
-
Monitor woonruimtebemiddeling regio Rotterdam 2019
Monitor over de woningvraag, woningaanbod en druk op de huurmarkt specifiek voor corporatiewoningen tot de liberalisatiegrens.
-
-
Monitor woonruimtebemiddeling regio Rotterdam 2020
Monitor over de woningvraag, woningaanbod en druk op de huurmarkt specifiek voor corporatiewoningen tot de liberalisatiegrens.
-
-
Monitor woonruimtebemiddeling regio Rotterdam tabellenboek eerste helft 2020
Monitor over de woningvraag, woningaanbod en druk op de huurmarkt specifiek voor corporatiewoningen tot de liberalisatiegrens.
-
-
Monitor woonruimtebemiddeling regio Rotterdam tabellenboek eerste helft 2021
Monitor over de woningvraag, woningaanbod en druk op de huurmarkt specifiek voor corporatiewoningen tot de liberalisatiegrens.
-
-
Feitenkaart Financiële welvaart Rotterdam op gebieds en buurtniveau 2019 en 2020*
In deze Feitenkaart zijn gegevens over inkomens en vermogens gecombineerd tot gegevens over financiële welvaart op gebieds- en buurtniveau over Rotterdam uit het Integraal Inkomens- en Vermogensonderzoek van het CBS. Deze Feitenkaart bevat de gegevens over 2019, evenals de voorlopige gegevens over 2020.
-
-
Feitenkaart Sterke Schouders in Rotterdam. Editie 2021
Rapportage over de ontwikkeling tot en met 2020 van de omvang van een vijftal groepen Rotterdammers die worden gerekend tot de ‘Sterke Schouders’.
-
-
Versterken samenwerking JBRR en lokale teams. Evaluatie transformatie jeugdhulp.
De samenwerking tussen jeugdbescherming (JBRR) en lokale teams is een innovatie in het kader van de Gemeenschappelijke Regeling Jeugdhulp Rijnmond. Uit een recente evaluatie blijkt dat consultatie en advies door JBRR en een training in juridische kwesties familie- en jeugdrecht door alle partijen positief worden beoordeeld. Door onder meer kennisuitwisseling, korte lijnen, vaste contactpersonen wordt de professionele ontwikkeling bevorderd, de wij-zij-cultuur doorbroken en werkprocessen efficiënter uitgevoerd. Voor de cliënt betekent het meer eenheid van handelen door verschillende organisaties.
-
-
Vrijwilligerswerk en informele hulp in Rotterdam 2021. Resultaten uit de Omnibusenquête 2021
Rapportage over de beantwoording van de vragen uit de Omnibusenquête van 2021 over vrijwilligerswerk en informele hulp in Rotterdam. Bij de analyse van aard en omvang van deze vormen van onbetaald werk op vrijwillige basis worden ook vergelijkingen gemaakt met landelijke gegevens en gegevens uit eerdere Vrijetijdsonderzoeken. De rapportage bevat ook een analyse van de algemene persoonskenmerken van mensen die zulk onbetaald werk verrichten. Tevens wordt ingegaan op een aantal specifieke groepen zoals allochtonen, mensen zonder betaald werk, jongeren en ouderen.
-
-
Mantelzorgers in Rotterdam 2007 - 2021
Rapportage over de beantwoording van de vragen uit de Omnibusenquête van 2021 over mantelzorg in Rotterdam.
-
-
Factsheet Investeren in scholing: verrijken van menselijk kapitaal of kostenpost? Een verkennend onderzoek.
Dit factsheet vat de resultaten samen van verkennend onderzoek van OBI naar keuzes van werkgevers ten aanzien van scholing en ontwikkeling, in de context van technologische ontwikkelingen.
-
-
Sportdeelname Index april 2021
Sportdeelname Index april 2021. Deze maand zijn ook de gevolgen van de Corona maatregelen op sportdeelname weer gemeten.
-
-
Sportdeelname Index november 2020
Sportdeelname Index november 2020. Deze maand zijn ook weer de gevolgen van de Corona maatregelen op sportdeelname uitgevraagd. Tevens zijn er deze maand extra vragen voor mensen met een beperking opgenomen.
-
-
Sportdeelname Index april 2020
Resultaten van Rotterdamse Sportdeelname Index over de maand april 2020. Deze maand zijn ook de gevolgen van de Corona maatregelen op sportdeelname uitgevraagd.
-
-
Sportdeelname Index november 2019
Sportdeelname Index november 2019. Vanaf deze maand worden ook urbansporten uitgevraagd.
-
-
Sportdeelname Index april 2019
Resultaten van de eerste meting van de Rotterdamse Sportdeelname Index over de maand april 2019.
-
-
Kwetsbare ZZP’ers Zoektocht naar herstel
Onderzoek naar de gevolgen van de coronacrisis voor Rotterdamse zelfstandigen die een beroep hebben gedaan op de Tozo-regeling
-
-
Feitenkaart Laag opgeleiden 2019
Volgens andere Feitenkaarten van OBI is bijna één op de drie Rotterdammers van 15 tot 75 jaar ‘laag’ opgeleid: zij hebben geen startkwalificatie. In deze Feitenkaart wordt per gebied en CBS-buurt aangegeven hoeveel van hen betaald werk hebben of werkloos zijn. In tegenstelling tot die andere Feitenkaarten gaat deze Feitenkaart alleen over Rotterdammers van 28 tot en met 67 jaar.
-
-
Vragen over diversiteit in de Omnibusenquête 2021
In de Omnibusenquête 2021 (‘Rotterdammers en hun stad 2021’) zijn onder meer ook vragen opgenomen over diversiteit. In deze notitie worden de resultaten beschreven.
-
-
Rotterdammers over mobiliteit. Resultaten uit de Omnibusenquête 2021
Tabellenrapport over de beantwoording van de vragen uit de Omnibusenquête 2021 over bezit en gebruik van auto’s, fietsen en openbaar vervoer en de opvattingen van de Rotterdammers over verschillende onderwerpen op het gebied van mobiliteit in Rotterdam. Het rapport bevat ook vergelijkingen met de uitkomsten uit eerdere jaren.
-
-
Beeld van de handhavers
Rapportage over het beeld dat Rotterdammers hebben van gemeentelijke handhavers
-
-
Onderweg in de Metropoolregio 2018 - 2020
Tabellenrapport met analyses op basis van het landelijke onderzoek Onderweg in Nederland (ODiN).
Het rapport gaat in op het bezit en gebruik van vervoermiddelen, aantal verplaatsingen en afgelegde afstand per dag naar motief, (hoofd)vervoermiddel, afstandsklasse en dag in de week in de jaren 2018 tot en met 2020. Om het effect van de lockdown van sinds half maart 2020 weer te geven, zijn de gegevens over 2020 tevens uitgesplitst naar vóór en vanaf 16 maart 2020. De gegevens zijn steeds weergegeven voor heel Nederland, de Metropoolregio, de voormalige stadsregio Rotterdam inclusief en exclusief Rotterdam, het voormalige Stadsgewest Haaglanden inclusief en exclusief Den Haag, de stad Rotterdam, de stad Den Haag en enkele onderverdelingen binnen de Metropoolregio en deze steden. Ook bevat dit Tabellenrapport enkele vergelijkingen tussen de vier grote steden.
-
-
Bevolkingsmonitor oktober 2021
Tussen 1 januari en 1 oktober 2021 is het inwonertal toegenomen met 2.311 personen, voornamelijk in de gebieden Rotterdam Centrum en Feijenoord.
In dezelfde periode van 2020 was er juist bevolkingsdaling, mede vanwege Corona. Het herstel heeft te maken met minder sterfgevallen en meer buitenlandse instroom. Ook is het binnenlands migratiesaldo minder negatief, vanwege meer vestiging vanuit de regio.
-
-
Feitenkaart Opleidingsniveau Rotterdam 2020* (voorlopige cijfers)
Feitenkaart over het opleidingsniveau van Rotterdammers op gebieds- en buurtniveau in 2020 op basis van door OBI bewerkte gegevens van het CBS. Het betreft hier voorlopige gegevens; in het najaar van 2022 zal een 2e druk met definitieve gegevens verschijnen.
-
-
Resultaten werkgelegenheids- en bedrijvenregister 2021
Dit rapport voldoet nog niet aan de eisen van digitale toegankelijkheid. Heeft u vragen over dit rapport, neem dan contact met ons op via de contactknop op Onderzoek010. Dit rapport geeft inzicht op hoofdlijnen in het aantal bedrijfsvestigingen en de werkgelegenheid in de Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH) en Drechtsteden. De cijfers zijn afkomstig uit het regionale werkgelegenheids- en bedrijvenregister en hebben als laatste peildatum 1 januari 2021. Meer gedetailleerde cijfers zijn te vinden in de databank van OBI (https://onderzoek010.nl/jive), onder het kopje Economie. Begin 2022 start de grootschalige enquête onder bedrijven waarmee in het najaar van 2022, de situatie op 1 januari 2022 kan worden vastgesteld.
-
-
Feitenkaart Opleidingsniveau Rotterdam 2019
Feitenkaart over het opleidingsniveau van Rotterdammers op gebieds- en buurtniveau in 2019 op basis van door OBI bewerkte gegevens van het CBS. Deze versie vervangt de eerdere versie met voorlopige gegevens.
-
-
Tussenrapportage evaluatie inzet POH J&G in de Rotterdamse huisartspraktijken. Volledige rapportage.
De Praktijkondersteuner Huisartsen Jeugd & Gezin (POH J&G) werkt binnen de huisartsenpraktijk aan het bevorderen van de samenwerking tussen huisarts, wijkteam en jeugdgezondheidszorg, behandelt zelf lichte (psychosociale en gezins-) problematiek én verwijst gericht door naar de specialistische jeugdhulp (in het bijzonder J-GGZ). Dit zou moeten leiden tot beter passende hulpverlening aan jeugdigen tot 18 jaar met psychosociale problematiek en hun ouders.
Deze tussenrapportage bevat de eerste resultaten van een meerjarig onderzoek naar de (ervaren) effecten van de inzet van POH J&G in Rotterdamse huisarts-praktijken. De totale looptijd van het onderzoek naar de POH J&G is maart 2020 t/m september 2022.
De rapportage dient als input voor de uitwerking van het effectonderzoek en de projectverantwoording. Maar ook ter lering: om verbeteringen aan te brengen in de organisatie en uitvoering van de inzet van de POH J&G bij de Rotterdamse huisartsen.
-
-
Waardevolle zorg in Rotterdam
De publicatie ‘Waardevolle zorg in Rotterdam’ geeft de bevindingen weer van langere tijd intensief observatieonderzoek bij Buurtcirkel, een initiatief van Pameijer. In het onderzoek proberen we te duiden hoe zelfredzaamheid er voor kwetsbare Rotterdammers in een Buurtcirkel uitziet en hoe dit zich tot het realiseren van de belangrijkste uitgangspunten van de Wmo verhoudt. We sluiten af met adviezen voor goede Wmo-ondersteuning en -beleid.
-
-
Vragen over betrokkenheid bij de leefomgeving in de Omnibusenquête 2021
In de Omnibusenquête 2021 (‘Rotterdammers en hun stad’) zijn onder meer ook vragen opgenomen over de betrokkenheid bij de leefomgeving. In deze notitie worden de resultaten beschreven.
-
-
Rotterdammers over milieu en duurzaamheid 2021. Resultaten uit de Omnibusenquête 2021
Rapportage over de beantwoording van de vragen uit de Omnibusenquête 2021 over diverse onderwerpen en meningen op het gebied van milieu en duurzaamheid; waar mogelijk inclusief vergelijkingen met resultaten uit eerdere Omnibusenquêtes.
-
-
Feitenkaart Rotterdammers en hun stad: Omnibusenquête 2021
Voornaamste voor een breder publiek interessante uitkomsten van de Omnibusenquête 2021.
-
-
Bevolkingsmonitor juli 2021
Op 1 juli waren er bijna even veel Rotterdammers als op 1 januari. Er
zijn verschillende ontwikkelingen aan de gang. Enerzijds vertrekken meer
personen naar andere gemeenten dan zich daarvandaan in Rotterdam vestigen.
Anderzijds groeit het inwonertal van sommige gebieden, in verband met nieuwbouw
opleveringen.
-
-
Segregatiemonitor primair onderwijs
Centraal in het onderwijsbeleid van de gemeente Rotterdam staat kansengelijkheid binnen het onderwijs. Vanuit dit oogpunt segregatie in het onderwijs in kaart gebracht. Met onderwijssegregatie wordt bedoeld een ongelijke verdeling van leerlingen over scholen op basis van ongelijkheden in termen van sociaaleconomische, etnische of andere kenmerken ten opzichte van de woonomgeving.
In de segregatiemonitor primair onderwijs wordt gekeken naar onderwijssegregatie op basis van de sociaaleconomische positie van leerlingen (gemeten door het ouderlijk opleidingsniveau) en hun migratieachtergrond.
Onder de leerlingen stijgt in de periode 2012/2013 tot en met 2019/2020 het aandeel leerlingen met hoogopgeleide ouders en daalt het aandeel leerlingen met een niet-Westerse migratieachtergrond. De stijging van aandeel hoogopgeleide ouders komt door de toename van hoogopgeleide ouders met een niet-Westerse achtergrond. Onder de leerlingen neemt de derde generatie toe.
In de periode 2012/2013 tot en met 2019/2020 neemt het aandeel scholen toe waar meer dan 80% van de leerlingen hoogopgeleide ouders hebben en tegelijkertijd is er een afname van het aandeel scholen met een laag aandeel leerlingen met hoogopgeleide ouders (20% of minder). Er is een verschuiving in segregatie: er komen scholen bij die vooral leerlingen hebben met hoogopgeleide ouders.
In deze periode nam het aandeel scholen waarvan meer dan 80% van de leerlingen een niet-Westerse migratie-achtergrond hebben af. Het aandeel scholen met 20% of minder leerlingen met een niet-Westerse migratieachtergrond is licht gestegen. De laatste schooljaren bleef dit ongeveer gelijk.
Het aandeel basisscholen dat een afspiegeling vormt van de wijk naar beide achtergrondkenmerken is al jaren redelijk stabiel.
-
-
Segregatiemonitor voortgezet onderwijs
Centraal in het onderwijsbeleid van de gemeente Rotterdam staat kansengelijkheid binnen het onderwijs. Vanuit dit oogpunt segregatie in het onderwijs in kaart gebracht. Met onderwijssegregatie wordt bedoeld een ongelijke verdeling van leerlingen over scholen op basis van ongelijkheden in termen van sociaaleconomische, etnische of andere kenmerken ten opzichte van de woonomgeving.
In de segregatiemonitor voortgezet onderwijs wordt gekeken naar onderwijssegregatie op basis van de sociaaleconomische positie van leerlingen (gemeten door het ouderlijk opleidingsniveau) en hun migratieachtergrond.
Onder de leerlingen stijgt in de periode 2012/2013 tot en met 2019/2020 het aandeel leerlingen met hoogopgeleide ouders tot bijna de helft van de leerlingen. Het aandeel leerlingen met een niet-Westerse migratieachtergrond daalt naar
42%. De stijging van aandeel hoogopgeleide ouders komt in de laatste jaren door de toename van hoogopgeleide ouders met een (niet-)Westerse achtergrond. Onder de leerlingen neemt de derde generatie toe.
In de onderzoeksperiode is het aandeel schoolvestigingen met een laag aandeel leerlingen waarvan de ouders hoogopgeleid zijn (20% of minder) afgenomen. Daarentegen neemt het aandeel scholen met een hoog aandeel leerlingen met hoogopgeleide ouders (meer dan 80%) toe. De segregatie verschuift.
Het aandeel scholen met veel leerlingen met een niet-Westerse achtergrond (meer dan 80%) neemt af en het aandeel scholen met weinig leerlingen met een niet-Westerse achtergrond (20% of minder) neemt toe. Ook hier is er een verschuiving in de segregatie.
In het voortgezet onderwijs zien we dat hoe hoger het onderwijsniveau van de leerlingen is hoe hoger het aandeel leerlingen met hoogopgeleide ouders. Onderadvisering en schoolkeuzes zijn factoren die volgens de literatuur hierbij een rol kunnen spelen. De toename van het aandeel leerlingen met hoogopgeleide ouders is te vinden op alle scholen behalve de scholen die alleen onderwijs aanbieden op het niveau vmbo-basis/kader en/of praktijkonderwijs.
Op scholen die enkel praktijkonderwijs en/of vmbo aanbieden zitten veel leerlingen met een niet-Westerse mi-gratieachtergrond en op havo/vwo- of vwo-scholen weinig. Op de meeste schooltypen neemt het aandeel leerlingen met een niet-Westerse migratieachtergrond af. Alleen op schoolgemeenschappen is dat niet zo, daar is het aandeel iets toegenomen.
-
-
Investeren in scholing: verrijken van menselijk kapitaal of kostenpost? Een verkennend onderzoek.
Wat betekent de inzet van technologische ontwikkelingen zoals automatisering en robotisering voor de personeelsstrategieën van bedrijven? Dit verkennende onderzoek gaat over keuzes die organisaties in de logistiek en verpleging, verzorging en thuiszorg maken ten aanzien van scholing en ontwikkeling in deze context van voortschrijdende invloed van technologie. We diepen motieven van bedrijven uit en kijken naar verschillen tussen de twee sectoren en tussen bedrijven. Het onderzoek hoopt hiermee handvatten te geven voor het arbeidsmarkt- en werkgeversbeleid.
-
-
Esports
Esports maakt de afgelopen jaren een enorme ontwikkeling door. Esports als de wedstrijdvorm van computerspellen wint enorm aan populariteit en wordt steeds meer gezien als ‘echte’ sport. Vanwege de toenemende populariteit wil de gemeente esports verbinden met de ‘reguliere’ sporten met als doel zoveel mogelijk Rotterdamse kinderen en jongeren in beweging te krijgen en te houden. Gemeente Rotterdam wil zich ontwikkelen tot voorloper wat betreft kennis over en benutten of inzetten van esports. Het huidige onderzoek geeft antwoord op de vragen: wat betekent esports, wat zijn kenmerken zijn van esporters, wat zijn effecten van esports (sociaal, mentaal en fysiek) en hoe sluit je aan bij de behoefte van groepen die zich tot esports aangetrokken voelen?
-
-
Werkgelegenheid en energietransitie 2011-2020*
Monitor over de aantallen werknemers in bedrijven waarvan de hoofdactiviteiten direct gerelateerd zijn aan de
energietransitie of de fossiele energiesector, gebaseerd op schattingen met
behulp van microdata van het CBS.
-
-
Basismonitor Onderwijs Nationaal Programma Rotterdam Zuid 2020
In deze zesde editie van de Basismonitor Onderwijs NPRZ wordt de
deelname en de prestaties in het onderwijs van de jeugd uit Rotterdam Zuid
gemonitord en vergeleken met het gemiddelde in de vier grote steden. De monitor
geeft de stand van zaken aan ten behoeve van de onderwijspijler van het NPRZ.
-
-
Literatuuronderzoek Onderwijs-arbeidsloopbanen mbo-gediplomeerden
Rapportage literatuuronderzoek
waarin de bevindingen van eerder Rotterdamse onderzoek naar onderwijs-arbeidsmarktloopbanen
van mbo-gediplomeerden worden onderbouwd met landelijke literatuur.
-
-
Vragen over bewonersparticipatie in de Omnibusenquête 2021
In de Omnibusenquête 2021 (‘Rotterdammers en hun stad’) zijn onder meer ook vragen opgenomen over invloed op de plannen en de activiteiten van de gemeente, over samenwerking met de gemeente en over meedenken of meebeslissen over maatregelen in de leefomgeving. In deze notitie worden de resultaten beschreven.
-
-
Kralingse Bos
Het
aantal bezoekers van het Kralingse Bos groeit en de druk op recreatie en de
natuur neemt hierdoor toe. De gemeente Rotterdam wil dat alle Rotterdammers van
het bos kunnen blijven genieten en is daarom een participatietraject gestart.
Het doel van het traject is om tot een gedeelde visie voor het Kralingse Bos te
komen. Dat betekent dat de deelnemers het uiteindelijk eens zijn over (nieuwe)
regels, afspraken of indeling voor het bos. Ter ondersteuning van het
participatietraject is in april 2021 het Digitaal Stadspanel Rotterdam gevraagd
of zij gebruikmaken van het Kralingse Bos en waarvoor. Daarnaast konden zij
aangeven wat zij belangrijk vinden en welke veranderingen zij eventueel zouden
willen zien in het Kralingse Bos. In de factsheet zijn de resultaten uit het
onderzoek te lezen
.
-
-
Monitor Volkstuinen 2021
De Monitor Volkstuinen is bedoeld om enerzijds verschuivingen in vraag
en aanbod aan volkstuinen in Rotterdam in kaart te brengen en anderzijds om
inzicht te krijgen in de verwachte vraag naar volkstuinen in Rotterdam in de
toekomst. De metingen worden ongeveer eens in de vijf jaar herhaald.
-
-
Rotterdammers over milieu en duurzaamheid 2020. Resultaten uit de Omnibusenquête 2020
Rapportage over de beantwoording van de vragen uit de Omnibusenquête 2020
over diverse onderwerpen en meningen op het gebied van milieu en duurzaamheid;
waar mogelijk inclusief vergelijkingen met resultaten uit eerdere Omnibusenquêtes.
-
-
Problemenvraag Omnibusenquête 2021
In de Omnibusenquête 2021 (‘Rotterdammers en hun stad’) is onder meer
ook een vraag opgenomen naar de belangrijkste problemen in Rotterdam die met
voorrang moeten worden aangepakt. In deze notitie worden de resultaten
beschreven, waarbij ook is gekeken naar de effecten van de Corona-crisis.
-
-
Tussenrapportage evaluatie inzet POH J&G in de Rotterdamse huisartspraktijken. Samenvatting.
De Praktijkondersteuner Huisartsen Jeugd & Gezin (POH J&G) werkt binnen de huisartsenpraktijk aan het bevorderen van de samenwerking tussen huisarts, wijkteam en jeugdgezondheidszorg, behandelt zelf lichte (psychosociale en gezins-) problematiek én verwijst gericht door naar de specialistische jeugdhulp (in het bijzonder J-GGZ). Dit zou moeten leiden tot beter passende hulpverlening aan jeugdigen tot 18 jaar met psychosociale problematiek en hun ouders.
Deze tussenrapportage bevat de eerste resultaten van een meerjarig onderzoek naar de (ervaren) effecten van de inzet van POH J&G in Rotterdamse huisarts-praktijken. De totale looptijd van het onderzoek naar de POH J&G is maart 2020 t/m september 2022.
De rapportage dient als input voor de uitwerking van het effectonderzoek en de projectverantwoording. Maar ook ter lering: om verbeteringen aan te brengen in de organisatie en uitvoering van de inzet van de POH J&G bij de Rotterdamse huisartsen.
-
-
Regiomonitor beschermd wonen 2020
Cijfermatige rapportage over indicaties voor beschermd wonen van 2015
tot en met 2020.
-
-
Bevolkingsmonitor april 2021
Sinds 1 januari zijn er 826 Rotterdammers bij gekomen, dat is iets meer
dan in dezelfde periode vorig jaar. In grote lijnen heeft het patroon van vorig
jaar zich in het eerste kwartaal voortgezet.
-
-
Bevolkingsmonitor definitieve jaarcijfers tm 1-1-2021
In deze feitenkaart zijn de definitieve cijfers over het kalenderjaar
2020 verwerkt. De bevolkingsgroei bleef beperkt tot 672 personen. Het
achterwege blijven van een forse bevolkingsgroei zoals in de afgelopen jaren,
heeft te maken met minder vestiging uit het buitenland, meer sterfgevallen
onder ouderen en verder speelde het negatieve binnenlands migratiesaldo een rol.
-
-
Vrijwilligerswerk en informele hulp in Rotterdam 2020. Resultaten uit de Omnibusenquête 2020
Rapportage over de beantwoording van de vragen uit de Omnibusenquête van
2020 over vrijwilligerswerk en informele hulp in Rotterdam. Bij de analyse van
aard en omvang van deze vormen van onbetaald werk op vrijwillige basis worden
ook vergelijkingen gemaakt met landelijke gegevens en gegevens uit eerdere
Vrijetijdsonderzoeken. De rapportage bevat ook een analyse van de algemene
persoonskenmerken van mensen die zulk onbetaald werk verrichten. Tevens wordt
ingegaan op een aantal specifieke groepen zoals allochtonen, mensen zonder
betaald werk, jongeren en ouderen.
-
-
Mantelzorgers in Rotterdammers 2007 - 2020
Rapportage over de beantwoording van de vragen uit de Omnibusenquête van
2020 over mantelzorg in Rotterdam.
-
-
Pilot Housing First Rotterdam
Eind 2019/begin 2020 zijn 25 langdurig daklozen met complexe problematiek volgens de methodiek van Housing First gehuisvest met intensieve begeleiding. In vijf deelrapporten zijn de tussentijdse resultaten beschreven.
-
-
Evaluatie pilot MKB-toets
Evaluatie van de pilot MKB-toets die door Gemeente Rotterdam is uitgevoerd in 2020.
De MKB-toets is een instrument om Rotterdamse ondernemers in een vroegtijdig stadium bij voorgenomen lokaal beleid en/of regelgeving te betrekken.
-
-
Factsheet Tozo-regeling Rotterdam
De Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo) is een van de maatregelen van het kabinet om ondernemers te ondersteunen tijdens de coronacrisis. De regeling is voor zelfstandig ondernemers, waaronder zzp’ers, en bestaat uit een uitkering als aanvulling op het inkomen en/of een lening bij liquiditeitsproblemen.
Deze factsheet geeft inzicht in kenmerken van de Rotterdamse Tozo 2-aanvragers zoals geslacht, leeftijdsklasse, opleidingsniveau, huishoudsamenstelling en gebieds- en sectorgegevens. Daarnaast beschrijven we kenmerken van de ondernemingen zoals rechtsvorm, grootte en bestaansduur. Tot slot gaan we nog in op het vraagstuk welk perspectief de Tozo 2-aanvragers hebben, onder andere het aantal faillissementen, inkomensverdeling en vermogen.
-
-
Tussenrapportage Onderzoek Duurzaamheidswinkel Keizerswaard
Rapportage over de naamsbekendheid van Duurzaamheidswinkel Keizerswaard bij de bewoners van IJsselmonde en over de wensen en behoeften van de bewoners op het gebied van dienstverlening en communicatie door de Duurzaamheidswinkel.
-
-
Feitenkaart Financiële welvaart Rdam op gebieds en buurtniveau 2018/19
In deze Feitenkaart zijn gegevens over inkomens en vermogens gecombineerd tot gegevens over financiële welvaart op gebieds- en buurtniveau over Rotterdam uit het Integraal Inkomens- en Vermogensonderzoek van het CBS. Deze Feitenkaart bevat de gegevens over 2018, evenals de voorlopige gegevens over 2019.
-
-
Verklaringen voor naastplaatsingen in Rotterdam
Naastplaatsingen (plaatsingen van afval naast wijkcontainers) zorgen in Rotterdam voor vervuiling van de openbare ruimte en ergernis bij bewoners en brengen hoge opruim- en schoonmaakkosten met zich mee. Dit onderzoek biedt inzicht in de (combinaties van) factoren die bijdragen aan het optreden of juist uitblijven van naastplaatsingen in Rotterdam. Dit inzicht biedt aanknopingspunten voor een effectieve aanpak van naastplaatsingen door de gemeente.
-
-
Feitenkaart aandachtsgroepen volkshuisvestingsbeleid
Rotterdam en regio 2018.
In deze Feitenkaart wordt een kwantitatief en kwalitatief beeld geschetst van enkele aandachtsgroepen van het volkshuisvestingsbeleid in Rotterdam (inclusief gebieden en buurten) en de voormalige stadsregio.
-
-
De verdeelde samenleving.
De maatschappelijke impact van COVID-19 in Amsterdam, Den Haag, Rotterdam & Nederland. De derde meting, uitgevoerd in november ’20, naar de maatschappelijke gevolgen van de coronacrisis. Met bijzondere aandacht voor impact op het mentaal welbevinden en het belang van sociaal kapitaal, alsmede voor polarisatie en onvrede over het coronabeleid.
-
-
Loopbanen van mbo-gediplomeerden in Rotterdam
Op verzoek van het themanetwerk Arbeid en Participatie is er een onderzoek uitgevoerd over Rotterdamse mbo-gediplomeerden die in 2010/2011 hun diploma haalden. Van hen is gedurende een periode van ruim 6 jaar hun onderwijs- en arbeidsmarktpositie in kaart gebracht. Het verloop van deze posities blijkt samen te hangen met het niveau en de richting van het behaalde diploma én met achtergrondkenmerken.
-
-
Onderwijs-Zorgarrangementen in praktijk.
Ervaringen van betrokken organisaties.
Een onderzoek onder institutionele stakeholders (w.o. scholen en zorgaanbieders) naar hun ervaringen met de onderwijs-zorgarrangementen (OZA’s). Deze OZA’s zijn bedoeld om integrale hulp te bieden en daardoor de schoolparticipatie van kwetsbare leerlingen te borgen en hun ontwikkelingsperspectief te vergroten. Het onderzoek laat onder meer zien dat de eerste resultaten positief worden gewaardeerd, maar dat er ook nog veel verschillen zijn in ondersteuningsbehoeften (bij scholen), dat onduidelijk is voor wie deze OZA’s nu wel en niet zijn bedoeld, wat OZA’s wel en niet kunnen of zouden moeten inhouden. Er is dus in operationele zin nog werk aan de winkel.
-
-
Tweeëntwintigjaar en startgekwalificeerd?
In dit onderzoek is van 22-jarigen uit de RMC-regio Rijnmond, G4-steden en Nederland bepaald of zij in 2012 en/of 2017 startgekwalificeerd waren en wel of niet onderwijsvolgend waren. Vervolgens is er gekeken naar verschillen in, onder andere, inschrijfduur in Nederland, hoogste opleiding, laatste opleiding, opleidingsniveau ouders, huishoudtype, arbeidsmarktpositie en zorggebruik.
Het overgrote gedeelte van de 22-jarigen is in het bezit van een startkwalificatie. In vergelijking met 2012 is er in 2017 een stijging (+4%) van het aandeel startgekwalificeerden te zien in de RMC-regio Rijnmond. In 2017 had zo’n 80% van de 22-jarigen in de regio een startkwalificatie; ongeveer 5% had geen startkwalificatie, maar volgde nog onderwijs; en 15% had geen startkwalificatie en volgde ook geen onderwijs.
De gemiddelde populatie 22-jarigen zonder startkwalificatie die geen onderwijs volgt lijkt te verschillen al naar gelang een sub-regio meer of minder stedelijk van aard is. In de meer stedelijke gebieden lijken er, naast de zogenaamde niet-kunners gezien het hoogste en laagste opleidingsniveau, relatief veel 22-jarigen te zijn die nog maar kort in Nederland verblijven waardoor er geen hoogst behaald diploma is geregistreerd. In de minder stedelijke gebieden lijkt de populatie, naast de niet-kunners, vaker te bestaan uit 22-jarigen die vaker voor een bestaan als ouder kiezen en voor hun kind thuisblijven of vaker arbeidsongeschikt zijn.
-
-
Bevolkingsmonitor januari 2021
In 2020 was de bevolkingsontwikkeling wisselend. Het achterwege blijven van bevolkingsgroei zoals in de afgelopen jaren, heeft vooral te maken met minder vestiging vanuit het buitenland vanwege de coronapandemie. Verder waren er meer sterfgevallen onder ouderen en speelde ook het negatieve binnenlands migratiesaldo een rol.
-
-
Resultaten werkgelegenheids- en bedrijvenregister 2020
Dit rapport geeft inzicht op hoofdlijnen in het aantal bedrijfsvestigingen en de werkgelegenheid in de Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH) en Drechtsteden. De cijfers zijn afkomstig uit het regionale werkgelegenheids- en bedrijvenregister en hebben als laatste peildatum 1 januari 2020. Meer gedetailleerde cijfers zijn te vinden in de databank van OBI (https://onderzoek010.nl/jive), onder het kopje Economie. Begin 2021 start de grootschalige enquête onder bedrijven waarmee in het najaar van 2021, de situatie op 1 januari 2021 kan worden vastgesteld.
-
-
Sterke Schouders in Rotterdam. Editie 2020
Rapportage over de ontwikkeling tot en met 2019 van de omvang van een vijftal groepen Rotterdammers die worden gerekend tot de ‘Sterke Schouders’.
-
-
Gedrag en welbevinden tijdens de Corona-crisis.
Resultaten meting 8.
Sinds half maart heeft de overheid in Nederland maatregelen ingevoerd om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. In samenwerking met het RIVM en GGD/ GHOR Nederland is een onderzoek uitgevoerd over het gedrag van mensen, wat ze vinden van de gedragsmaatregelen van de overheid en hoe het fysiek, mentaal en sociaal met ze gaat in de periode dat het coronavirus zich verspreidt en de maatregelen zijn ingevoerd. De achtste meting van dit onderzoek vond plaats van 11 november tot en met 15 november. In deze rapportage worden de resultaten en trends voor de regio Rotterdam-Rijnmond beschreven.
-
-
Gedrag en welbevinden van 70-plussers tijdens de Corona-crisis.
Resultaten 8e meting.
GGD Zuid-Holland Zuid en de afdeling Onderzoek en Business Intelligence van de Gemeente Rotterdam hebben in samenwerking met het regionale project Senioren sterker maken: fysiek en sociaal de data geanalyseerd van deelnemers van 70 jaar en ouder die meededen aan de regionale coronamonitor. Deze monitor gaat over het gedrag en welzijn van mensen ten tijde van de coronacrisis. Eerder verscheen er al een rapport over het gedrag en welbevinden van senioren tijdens de eerste coronagolf (data van april t/m juni). Onderstaand leest u de belangrijkste resultaten uit de tweede coronagolf die nu gaande is (data van juli t/m november).
Bezoek en sociale activiteiten
De resultaten van november (ten tijde van de tweede coronagolf) laten zien dat de deelnemende 70-plussers voorzichtig zijn met bezoek en andere sociale activiteiten. Drieënnegentig procent van de deelnemende 70-plussers ontving in november niet meer dan twee mensen te gelijk op bezoek en 36% gaf aan helemaal geen bezoek te hebben ontvangen in de week voorafgaand aan het invullen van de vragenlijst. Daarnaast gaf 86% van de deelnemende senioren aan niet op bezoek te gaan bij mensen met een kwetsbare gezondheid en 73% gaf aan niet op bezoek te gaan bij personen boven de 70 jaar.
Grote groep senioren houdt zich goed staande
Net zoals in de eerste coronagolf lijkt ook nu een relatief grote groep van de deelnemende 70-plussers zich naar omstandigheden goed staande te houden. Deelnemers geven hun leven halverwege november gemiddeld een score van 7,4 op een schaal van 1-10 en 95% van hen geeft hun leven een 6 of hoger. Daarnaast blijkt 94% van de deelnemende 70-plussers psychisch gezond en voelde 87% zich zelden of nooit angstig, voelde 81% zich zelden of nooit gestrest en had 66% zelden of nooit problemen met slapen. Aan de andere kant: een behoorlijke groep deelnemende 70-plussers voelt het coronavirus in als heel dichtbij (45%), maakt zich veel zorgen over het coronavirus (40%) en is heel bang voor het coronavirus (36%). Bovendien vinden bijna alle deelnemende 70-plussers (97%) het (heel) erg dat er een tweede coronagolf is.
(Nog steeds) Veel emotionele eenzaamheid
Net als in de eerste coronagolf ligt de sociale eenzaamheid in de tweede coronagolf (half juli - half november) opvallend stabiel tussen de 48 en 52%, waarden vergelijkbaar met de sociale eenzaamheid bij senioren in 2016 (Gezondheidsmonitor Volwassenen en Ouderen, 2016, GGD`en, CBS en RIVM, link). De emotionele eenzaamheid daarentegen is opvallend hoog geweest tijdens de eerste coronagolf en lijkt, na een daling in de zomerperiode, in de tweede coronagolf
GGD Zuid-Holland Zuid en de afdeling Onderzoek en Business Intelligence van de Gemeente Rotterdam hebben in samenwerking met het regionale project Senioren sterker maken: fysiek en sociaal de data geanalyseerd van deelnemers van 70 jaar en ouder die meededen aan de regionale coronamonitor. Deze monitor gaat over het gedrag en welzijn van mensen ten tijde van de coronacrisis. Eerder verscheen er al een rapport over het gedrag en welbevinden van senioren tijdens de eerste coronagolf (data van april t/m juni). Onderstaand leest u de belangrijkste resultaten uit de tweede coronagolf die nu gaande is (data van juli t/m november).
Minder sporten en bewegen
De eerste rapportage over de periode van april t/m juni liet al zien dat veel van de deelnemers in coronatijd (veel) minder zijn gaan bewegen en sporten: half april sportte 55% van de deelnemende senioren (veel) minder dan voor de coronacrisis, half juni was dat nog steeds 35%. De resultaten over de periode van juli t/m november laten zien dat het percentage deelnemers dat (veel) minder is gaan bewegen en sporten verder daalt tot begin oktober (26% sport en beweegt minder) en daarna weer duidelijk toeneemt tot 34% in november. Ook deze stijging lijkt verband te houden met de verscherpte maatregelen in oktober en november, waaronder het verbieden van sportwedstrijden, het sporten in teamverband en het sluiten van de zwembaden.
Tip! Na aanleiding van de resultaten uit de eerste coronagolf heeft een interactief kennisatelier over ‘Senioriteit in coronatijd’ plaatsgevonden met senioren, professionals en beleidsmedewerkers van verschillende gemeenten. Hun ervaringen en praktische adviezen over o.a. eenzaamheid en bewegen in coronatijd zijn gebundeld in een overzichtelijke infographic. U vindt deze infographic op: Senioriteit in coronatijd - raad en daad van senioren, professionals en beleidsmakers (gene-ro.com)
-
-
Feitenkaart Inkomensgegevens Rotterdam ...
op gebieds‑ en buurtniveau 2018 en 2019*
Gegevens over de inkomenssituatie in Rotterdam en de regio zijn van groot belang gezien de doelstelling om de midden‑ en hogere inkomens voor de stad te behouden en zelfs aan te trekken. Deze Feitenkaart bevat een selectie van de belangrijkste inkomensgegevens op gebieds- en buurtniveau over Rotterdam, plus die over Amsterdam, Den Haag, Utrecht en heel Nederland, uit het Integraal Inkomens- en Vermogensonderzoek 2018 van het CBS, evenals een beperkt aantal voorlopige gegevens over 2019.
-
-
Gedrag en welbevinden tijdens de Corona-crisis. Resultaten 7e meting
Sinds half maart heeft de overheid in Nederland maatregelen ingevoerd om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. In samenwerking met het RIVM en GGD/ GHOR Nederland is een onderzoek uitgevoerd over het gedrag van mensen, wat ze vinden van de gedragsmaatregelen van de overheid en hoe het fysiek, mentaal en sociaal met ze gaat in de periode dat het coronavirus zich verspreidt en de maatregelen zijn ingevoerd. De zevende meting van dit onderzoek vond plaats van 30 september tot en met 4 oktober. In deze rapportage worden de resultaten en trends voor de regio Rotterdam-Rijnmond beschreven.
-
-
Gedrag en welbevinden tijdens de Corona-crisis. Resultaten 6e meting
Sinds half maart heeft de overheid in Nederland maatregelen ingevoerd om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. In samenwerking met het RIVM en GGD/ GHOR Nederland is een onderzoek uitgevoerd over het gedrag van mensen, wat ze vinden van de gedragsmaatregelen van de overheid en hoe het fysiek, mentaal en sociaal met ze gaat in de periode dat het coronavirus zich verspreidt en de maatregelen zijn ingevoerd. De zesde meting van dit onderzoek vond plaats van 19 tot en met 23 augustus. In deze rapportage worden de resultaten en trends voor de regio Rotterdam-Rijnmond beschreven.
-
-
Gedrag en welbevinden tijdens de Corona-crisis. Resultaten 5e meting
Sinds half maart heeft de overheid in Nederland maatregelen ingevoerd om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. In samenwerking met het RIVM en GGD/ GHOR Nederland is een onderzoek uitgevoerd over het gedrag van mensen, wat ze vinden van de gedragsmaatregelen van de overheid en hoe het fysiek, mentaal en sociaal met ze gaat in de periode dat het coronavirus zich verspreidt en de maatregelen zijn ingevoerd. De vijfde meting van dit onderzoek vond plaats van 8 tot en met 12 juli. In deze rapportage worden de resultaten en trends voor de regio Rotterdam-Rijnmond beschreven.
-
-
Feitenkaart Economische zelfstandigheid Rotterdam ...
op gebieds‑ en buurtniveau 2018 en 2019*
Deze Feitenkaart bevat gegevens over economische zelfstandigheid op gebieds- en buurtniveau over Rotterdam, plus die over Amsterdam, Den Haag, Utrecht en heel Nederland, uit het Integraal Inkomens- en Vermogensonderzoek 2018 van het CBS, evenals de voorlopige gegevens daarover over 2019.
-
-
Verborgen vrouwen Huwelijksmigranten. Hun welzijn en participatie
Resultaten van een haalbaarheidspilot waarin onderzocht is of het mogelijk is een schatting te maken van het deel van de huwelijksmigranten dat risico loopt op sociaal isolement.
-
-
Verborgen vrouwen In gesprek met verborgen vrouwen ...
voormalig verborgen vrouwen
Resultaten van een haalbaarheidspilot waarin onderzocht is of het mogelijk is een schatting te maken van het deel van de huwelijksmigranten dat risico loopt op sociaal isolement.
-
-
Tussenrapportage Project 010
Naar aanleiding van het televisieprogramma ‘Het Rotterdam Project’ is de gemeente Rotterdam gestart met een pilot voor dak- en thuisloze jongeren in de leeftijdscategorie 18-23 jaar: Project 010. De doelstelling van Project 010 luidt: De ondersteuning aan dak- en thuisloze jongeren verbeteren door innovatieve elementen toe te voegen. Om te kunnen leren van deze nieuwe aanpak doet OBI onderzoek naar de ervaringen van de jongeren. Het onderzoek wil werkzame en minder werkzame elementen benoemen, en eventuele regels en systeemproblemen waar jongeren tegenaanlopen op het spoor komen. Dit onderzoek betreft een tussenrapportage. De eindrapportage wordt in het tweede kwartaal van 2021 verwacht.
-
-
Onderweg in de Metropoolregio 2004 - 2019
Tabellenrapport met analyses op basis van het landelijke onderzoek Onderweg in Nederland (ODiN).
Het rapport gaat in op het bezit en gebruik van vervoermiddelen, aantal verplaatsingen en afgelegde afstand per dag naar motief, (hoofd)vervoermiddel, afstandsklasse en dag in de week in met name de jaren 2010 tot en met 2019. De gegevens zijn steeds weergegeven voor heel Nederland, de Metropoolregio, de voormalige stadsregio Rotterdam inclusief en exclusief Rotterdam, het voormalige Stadsgewest Haaglanden inclusief en exclusief Den Haag, de stad Rotterdam, de stad Den Haag en enkele onderverdelingen binnen de Metropoolregio en deze steden. Tevens enkele vergelijkingen tussen de vier grote steden.
-
-
Ervaringen en behoeften van containeradoptanten
In opdracht van Stadsbeheer heeft OBI een enquête uitgezet onder Rotterdamse containeradoptanten. Een containeradoptant is een bewoner die als vrijwilliger de taak op zich heeft genomen, een bepaalde wijkcontainer en de omgeving ervan, in samenwerking met de gemeente schoon te houden. Ten tijde van het onderzoek waren er 848 container-adoptanten in Rotterdam. Het onderzoek geeft inzicht in de ervaringen en behoeften van containeradoptanten, onder andere op het gebied van informatievoorziening en ondersteuning door de gemeente.
-
-
Evaluatie pilot Sturen op Instroom en intensief beheer Bloemhof-Hillesluis
In deze evaluatie staan de inspanningen en resultaten van een nieuwe pilot in Bloemhof-Hillesluis centraal. Sinds de toepassing van artikel 9 in Bloemhof-Hillesluis is de samenstelling van nieuwe huurders van sociale huurwoningen van Woonstad sterk gewijzigd. Door intensief beheer zijn verschillende overlastgevende situaties opgelost. Ondanks deze inspanningen is de leefbaarheid en veiligheid niet op alle aspecten verbeterd. Vooral de ervaren veiligheid scoort ongunstig.
-
-
Bankslapers beter in beeld
Doel van dit onderzoek is om meer inzicht te krijgen in de groep ‘bankslapers’ die gebruik maakt/heeft gemaakt van de regeling MOW-briefadres voor de hulpverlening aan bankslapers en voor het aanscherpen van beleidsregels voor uitvoering en selectie.
-
-
Urban Sports
Urban sports behoren tot de ongeorganiseerde vormen van sporten die volop in ontwikkeling zijn. Gemeente Rotterdam ziet kansen om urban sports in te zetten voor het verhogen van sportparticipatie. Om deze kansen te benutten is inzicht nodig in hoe urban sport(er)s eruitzien, wat hen beweegt en wat nodig is om deze sporten te stimuleren.
Uit het huidige verkennende onderzoek wordt geconcludeerd dat urban sports de beoefenaars meer brengt dan enkel sport: ze maken onderdeel uit van een community en ze ervaren een positieve invloed op lichaam en geest. De geuite behoeften bieden aanknopingspunten om urban sports te kunnen stimuleren.
Van de resultaten van het onderzoek is ook een factsheet en een video gemaakt. Deze zijn bij de auteurs van het rapport op te vragen via het volgende emailadres: onderzoekbco@rotterdam.nl.
-
-
Staat van de Stad 2020
Hoe gaat het met Rotterdam? Dat lees je in de Staat van de Stad 2020. In dit rapport vergelijkt OBI, de onderzoeksafdeling van deze gemeente, Rotterdam met de andere drie grote steden en waar mogelijk ook met eerdere jaren. Zo zien we dat Rotterdam ondanks de vaak gunstige ontwikkeling niet altijd de beste positie inneemt. In het rapport is de invloed van Covid-19 nog niet te zien, omdat cijfers t/m 2019 beschikbaar waren. De invloed van de huidige crisis zal duidelijker worden in een volgende editie met cijfers over 2020.
-
-
Vragen over groen in de stad in de Omnibusenquête 2020
In de Omnibusenquête 2020 (‘Rotterdammers en hun stad’) zijn onder meer ook vragen opgenomen over groen in de stad. In deze notitie worden de resultaten beschreven.
-
-
Vragen over wateroverlast in de Omnibusenquête 2020
In de Omnibusenquête 2020 (‘Rotterdammers en hun stad’) zijn onder meer ook vragen opgenomen over wateroverlast. In deze notitie worden de resultaten beschreven.
-
-
Vragen over rivieren in de Omnibusenquête 2020
In de Omnibusenquête 2020 (‘Rotterdammers en hun stad’) zijn onder meer ook vragen opgenomen over (de oevers van) de Nieuwe Maas, de Schie, het Rottemerengebied en de Rotte als recreatiegebied. In deze notitie worden de resultaten beschreven.
-
-
Vragen over het gebruik van alcohol en drugs in de Omnibusenquête 2020
In de Omnibusenquête 2020 (‘Rotterdammers en hun stad’) zijn onder meer ook vragen opgenomen over het gebruik van alcohol en drugs. In deze notitie worden de resultaten beschreven.
-
-
Vragen over het imago van de stad in de Omnibusenquête 2020
In de Omnibusenquête 2020 (‘Rotterdammers en hun stad’) zijn onder meer ook vragen opgenomen over het imago van de stad. In deze notitie worden de resultaten beschreven.
-
-
Vragen over Rotterdam Zuid in de Omnibusenquête 2020
In de Omnibusenquête 2020 (‘Rotterdammers en hun stad’) zijn onder meer ook vragen opgenomen over Rotterdam Zuid. In deze notitie worden de resultaten beschreven.
-
-
Gedrag en welbevinden van 70-plussers tijdens de Corona-crisis.
GGD Zuid-Holland Zuid en de afdeling Onderzoek en Business Intelligence van de Gemeente Rotterdam hebben in samenwerking met het regionale project Senioren sterker maken: fysiek en sociaal de data geanalyseerd van deelnemers van 70 jaar en ouder die meededen aan de regionale coronamonitor tussen half april en half juni. Deze monitor gaat over het gedrag en welzijn van mensen ten tijde van de coronacrisis. Onderstaand leest u de belangrijkste resultaten en lessen die we uit de eerste coronagolf trekken en kunnen gebruiken in de tweede golf die nu gaande is. Het volledige rapport Gedrag en welbevinden van 70-plussers tijdens de Coronacrisis vindt u in de bijlage.
Maatregelen en gedrag
De resultaten uit de eerste coronagolf laten zien dat het de deelnemende 70-plussers in het algemeen goed lukte om zich aan de meeste hygiënemaatregelen te houden, voldoende afstand te houden van anderen en niet op bezoek te gaan bij andere 70-plussers of mensen met een kwetsbare gezondheid.
Grote groep senioren houdt zich goed staande
De resultaten geven het beeld dat een relatief grote groep deelnemers zich naar omstandigheden goed staande wist te houden en veerkrachtig was tijdens de eerste coronagolf. Zo zien we dat deelnemers hun leven halverwege juni gemiddeld een score van 7,5 op een schaal van 1-10 geven. Bovendien, na een dip halverwege april ervaart 81-90% van de deelnemers halverwege juni geen verschil in parameters van mentaal welbevinden ten opzichte van voor de coronacrisis. Mogelijk heeft de versoepeling dat senioren bezoek mogen ontvangen van een of twee vaste bezoekers (per 29 april) hier ook aan bij gedragen. Daarnaast is er begin mei door het kabinet perspectief geboden op aankomende versoepelingen van verschillende maatregelen. Dit neemt echter niet weg dat 94% van de deelnemende senioren aan gaf een tweede coronagolf (heel) erg te vinden. Bovendien is er een weliswaar relatief kleine groep senioren die wel (veel) meer problemen ondervond op het gebied van mentaal welbevinden en op wie de coronacrisis een behoorlijke impact heeft. Het is belangrijk deze groep extra te ondersteunen bij een tweede coronagolf.
Veel emotionele eenzaamheid
De sociale eenzaamheid ligt van half april tot half juni opvallend stabiel tussen de 50 en 54%. Percentages die vergelijkbaar zijn met de sociale eenzaamheid bij 75-84 jarigen (50% is emotioneel eenzaam) en 85-plussers (53% is sociaal eenzaam) volgens de laatste gezondheidsmonitor Volwassenen en Ouderen uit 2016 (GGD`en, CBS en RIVM, link). De emotionele eenzaamheid daarentegen is opvallend hoog geweest tijdens de eerste coronagolf. Met name in april is de emotionele eenzaamheid met 84% erg hoog, in juni is nog altijd 65% van de deelnemende 70-plussers emotioneel eenzaam. Ter vergelijking: uit de meest recente Gezondheidsmonitor Volwassenen en Ouderen (GGD`en, CBS en RIVM, 2016, link) bleek dat van de 75-84 jarigen 37% emotioneel eenzaam was, van de 85-plussers was 53% emotioneel eenzaam. Mogelijk werd met name het intieme contact beperkt door de coronamaatregelen terwijl er met (video)bellen wel mogelijkheden waren om sociale contacten bij te houden. Zo redeneert ook het Sociaal Cultureel Plan Bureau in een onlangs verschenen rapport, waarin zij met name bij de senioren een toename zagen in emotionele eenzaamheid. Bovendien waren er in de periode dat de deelnemers werden bevraagd (april-juni) veel initiatieven gericht op sociale eenzaamheid (kaartje sturen, bellen met senioren). Bij een tweede golf van coronabesmettingen is het belangrijk juist ook aandacht te hebben voor het voorkomen van emotionele eenzaamheid.
Minder sporten en bewegen
Veel van de deelnemers zijn in coronatijd (veel) minder gaan bewegen en sporten: half april sportte 55% van de deelnemende senioren (veel) minder dan voor de coronacrisis, half juni was dat nog steeds 35%. Gezien het belang van sporten en bewegen voor de fysieke en mentale gezondheid is het belangrijk hier extra aandacht voor te hebben tijdens een tweede coronagolf.
-
-
Vragen over diversiteit in de Omnibusenquête 2020
In de Omnibusenquête 2020 (‘Rotterdammers en hun stad’) zijn onder meer ook vragen opgenomen over diversiteit. In deze notitie worden de resultaten beschreven.
-
-
Evaluatie trajectbegeleiding
Een kwalitatieve en kwantitatieve evaluatie van de trajectbegeleiding in het kader van de schuldenaanpak in Rotterdam
-
-
Rotterdammers over mobiliteit. Resultaten uit de Omnibusenquête 2020
Tabellenrapport over de beantwoording van de vragen uit de Omnibusenquête 2020 over bezit en gebruik van auto’s, fietsen en openbaar vervoer en de opvattingen van de Rotterdammers over verschillende onderwerpen op het gebied van mobiliteit in Rotterdam. Het rapport bevat ook vergelijkingen met de uitkomsten uit eerdere jaren.
-
-
Bevolkingsmonitor oktober 2020
In het derde kwartaal is de bevolkingsomvang stabiel gebleven. Het achterwege blijven van bevolkingsgroei zoals in de afgelopen jaren, heeft vooral te maken met minder vestiging vanuit het buitenland vanwege de coronapandemie. Verder zijn er meer sterfgevallen onder ouderen, zoals ook het CBS en RIVM melden. Ten slotte speelt het negatieve binnenlands migratiesaldo een rol, alhoewel de toename daarvan kleiner is dan in dezelfde periode vorig jaar.
-
-
Feitenkaart Rotterdammers over hun stad: Omnibusenquête 2020
Voornaamste voor een breder publiek interessante uitkomsten van de Omnibusenquête 2020.
-
-
Feitenkaart Opleidingsniveau Rotterdam 2019* (voorlopige cijfers)
Feitenkaart over het opleidingsniveau van Rotterdammers op gebieds- en buurtniveau in 2019 op basis van door OBI bewerkte gegevens van het CBS. Het betreft hier voorlopige gegevens; in september 2021 zal een 2e druk met definitieve gegevens verschijnen.
-
-
Feitenkaart Opleidingsniveau Rotterdam 2018
Feitenkaart over het opleidingsniveau van Rotterdammers op gebieds- en buurtniveau in 2018 op basis van door OBI bewerkte gegevens van het CBS.
-
-
Quickscan eHealth rapport
Dit rapport beschrijft de uitkomsten van een quickscan naar het gebruik van eHealth toe-passingen door Rotterdamse zorg- en welzijns- organisaties. Het doel van deze quickscan is om de beleidsmakers van het Team Gezondheid, Participatie en Welzijn van de gemeente inzicht te geven in huidig en mogelijk toekomstig gebruik van eHealth toepassingen door deze organisaties, en de factoren die hierop van invloed zijn. De ver-kregen inzichten kunnen hen ondersteunen bij het bepalen van een inkoopstrategie die stuurt op de implementatie van zinvolle eHealth toepassingen door deze organisaties.
-
-
Vragen over betrokkenheid bij de leefomgeving in de Omnibusenquête 2020
In de Omnibusenquête 2020 (‘Rotterdammers en hun stad 2020’) zijn onder meer ook vragen opgenomen over de betrokkenheid bij de leefomgeving die van belang zijn voor de voortgang van Collegetarget 14. In deze notitie worden de resultaten beschreven.
-
-
Initiatieven voor een schone stad
Dit onderzoek gaat over initiatieven uit de samenleving die gericht zijn op het schoonhouden van Rotterdam. Op verzoek van Stadsbeheer heeft OBI een enquête uitgezet onder initiatiefnemers en ambtenaren die bij dergelijke initiatieven betrokken zijn. Stadsbeheer gebruikt de resultaten van het onderzoek om initiatieven voor een schone stad zo goed mogelijk te kunnen stimuleren en ondersteunen.
-
-
Notitie Vragen RTHA Omnibusenquête 2020
In Vragenlijst C van de Omnibusenquête 2020 zijn onder meer ook vragen over de luchthaven Rotterdam The Hague Airport opgenomen. In deze notitie worden de resultaten beschreven.
-
-
De heropening van de samenleving.
De maatschappelijke impact van COVID-19 in Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Nederland.
In dit rapport wordt beschreven wat de maatschappelijke gevolgen zijn van COVID-19 zo’n 3 maanden na de lockdown-maatregelen - en vlak na de versoepeling daarvan.
Het rapport toont onder meer dat de onzekerheid over werk en inkomen, angst en stress, de gepercipieerde dreiging van het corona-virus, de zorgmijding zijn afgenomen. Tegelijkertijd blijkt dat die allesbehalve weggenomen zijn en dat het met name de meest kwetsbare groepen zijn die onder deze onzekerheden en angsten gebukt gaan. Daarnaast blijkt de sociaal-economische onzekerheid onder ZZP’ers groot.
Tegelijkertijd blijkt dat de onderlinge hulpbereidheid nog hoog is, zij het vooral in eigen kring, dat de sociale cohesie in buurten onder druk staat en het vertrouwen in de overheid nog altijd hoog is, maar wel minder is geworden in vergelijking met het begin van de corona-crisis.
Deze studie wordt uitgevoerd door de Erasmus Universiteit Rotterdam, de Vrije Universiteit, de Haagse Hogeschool, de afdeling Onderzoek, Informatie en Statistiek van de gemeente Amsterdam en de afdeling Onderzoek en Business Intelligence van de gemeente Rotterdam.
-
-
Wijkschakel Evaluatie pilots Wijkschakel
De Wijkschakel is een werkwijze die een wijkgerichte samenwerking tussen verschillende partijen (veiligheid en zorg) die met verwarde personen te maken hebben moet bevorderen. In vier pilotwijken is de Wijkschakel geëvalueerd.
-
-
Feitenkaart Financiële welvaart Rdam op gebieds en buurtniveau 2017 en 2018
In deze Feitenkaart zijn gegevens over inkomens en vermogens gecombineerd tot gegevens over financiële welvaart op gebieds- en buurtniveau over Rotterdam uit het Integraal Inkomens- en Vermogensonderzoek van het CBS. Deze Feitenkaart bevat de gegevens over 2017, evenals de voorlopige gegevens over 2018.
-
-
Gedrag en welbevinden tijdens de Corona-crisis. Resultaten 1e t/m 4e meting
Sinds half maart heeft de overheid in Nederland maatregelen ingevoerd om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. In samenwerking met het RIVM en GGD/ GHOR Nederland is een onderzoek uitgevoerd over het gedrag van mensen, wat ze vinden van de gedragsmaatregelen van de overheid en hoe het fysiek, mentaal en sociaal met ze gaat in de periode dat het coronavirus zich verspreidt en de maatregelen zijn ingevoerd. In deze rapportage worden de resultaten en trends voor de regio Rotterdam-Rijnmond beschreven.
-
-
Bevolkingsmonitor juli 2020
Op 1 juli 2020 telde Rotterdam 649.838 inwoners. Terwijl er in het eerste kwartaal nog sprake was van een kleine bevolkingsgroei, is in het tweede kwartaal het inwonertal afgenomen. De belangrijkste oorzaak is minder vestiging uit het buitenland vanwege de coronapandemie. Verder speelt dat het binnenlands migratiesaldo sterker negatief wordt.
-
-
Profiel van eerste bewoners
van nieuwbouw- en renovatieprojecten in Rotterdam Zuid 2014-2018
Dit rapport geeft inzicht in de kenmerken (waaronder de vorige woonlocatie) van de eerste bewoners van nieuwbouw en renovatieprojecten in Rotterdam-Zuid 2014-2018
-
-
Stijging op Zuid.
Stijging op Zuid geeft inzicht in de omvang van de groep stijgers in Rotterdam-Zuid en hun verhuisbewegingen in de periode 2012-2016
-
-
LVB en Mensenhandel
LVB en Mensenhandel: welke tools en interventies zijn er beschikbaar voor het onderwijsveld in het kader van loverboyproblematiek?
-
-
LVB en Mensenhandel
LVB en Mensenhandel: wat kunnen we zeggen over de omvang van de groep met een LVB onder de slachtoffers van seksuele uitbuiting in Rotterdam?
-
-
Staat van Rotterdamse groepen en Tabellenboek.
De Staat van Rotterdamse groepen brengt periodiek de maatschappelijke positie van verschillende groepen Rotterdammers naar migratieherkomst in beeld. De gemeente volgt de groepen voor een brede set van indicatoren op de thema’s demografie, onderwijs, sociaaleconomische positie, zorggebruik en criminaliteit.
-
-
De bedreigde stad. De maatschappelijke impact van COVID-19 op Rotterdam.
Een maand na de lockdown wordt in deze rapportage inzichtelijk gemaakt wat de (eerste) maatschappelijke gevolgen zijn van de corona-crisis. Het gaat onder meer om sociaal-economische gevolgen (werk- en inkomensverlies), zorggebruik, angsten en stress, onderlinge solidariteit, sociale verhoudingen in buurten en vertrouwen in instituties. Het rapport laat zien dat de corona-crisis tot wezenlijke bedreigingen met zich mee brengt, die niet evenredig over de stedelijke populatie zijn verdeeld. Maar het leidt ook tot meer ‘nabije solidariteit’ en een groter vertrouwen in de landelijke en lokale overheid. De studie is uitgevoerd door de Erasmus Universiteit Rotterdam, de Vrije Universiteit en de afdeling Onderzoek en Business Intelligence van de gemeente Rotterdam.
-
-
Bevolkingsmonitor eerste kwartaal 2020
De bevolkingsgroei in het eerste kwartaal bedraagt 523 personen, dat is minder dan in de afgelopen jaren. Enerzijds komt dit door een sterker negatief binnenlands migratiesaldo, anderzijds blijkt dat de trendmatige groei van het buitenlands migratiesaldo zich dit kwartaal niet heeft voortgezet.
-
-
Monitor bedrijfs-, kantoor- en winkelruimte 01-01-2020
Deze monitor presenteert recente cijfers over de voorraad(mutaties), het aanbod, de opname en de duurzaamheid van bedrijfs-, kantoor- en winkelruimte in Rotterdam en cijfers over het aantal vestigingen en werkgelegenheid in Rotterdam.
-
-
Monitor woonruimtebemiddeling regio Rotterdam 2018
Monitor over de woningvraag, woningaanbod en druk op de huurmarkt specifiek voor corporatiewoningen tot de liberalisatiegrens.
-
-
Monitor woonruimtebemiddeling regio Rotterdam tabellenboek eerste helft 2019
Monitor over de woningvraag, woningaanbod en druk op de huurmarkt specifiek voor corporatiewoningen tot de liberalisatiegrens.
-
-
Feitenkaart aandachtsgroepen volkshuisvestingsbeleid Rotterdam en regio 2017
In deze Feitenkaart wordt een kwantitatief en kwalitatief beeld geschetst van enkele aandachtsgroepen van het volkshuisvestingsbeleid in Rotterdam (inclusief gebieden en buurten) en de voormalige stadsregio.
-
-
Feitenkaart Inkomensgegevens R'dam op gebieds- en buurtniveau 2017/2018*
Gegevens over de inkomenssituatie in Rotterdam en de regio zijn van groot belang gezien de doelstelling om de midden‑ en hogere inkomens voor de stad te behouden en zelfs aan te trekken. Deze Feitenkaart bevat een selectie van de belangrijkste inkomensgegevens op gebieds- en buurtniveau over Rotterdam, plus die over Amsterdam, Den Haag, Utrecht en heel Nederland, uit het Integraal Inkomens- en Vermogensonderzoek 2017 van het CBS, evenals een beperkt aantal voorlopige gegevens over 2018.
-
-
Bevolkingsmonitor januari 2020
Op 1 januari 2020 telde Rotterdam bijna 650 duizend inwoners, dat zijn er ruim 5.500 meer dan een jaar eerder. In 2019 zijn de ontwikkelingen voortgezet van een toename van zowel het positieve buitenlands migratiesaldo als van het negatieve binnenlands migratiesaldo.
-
-
Onderzoek onder werkgevers in relatie tot BRIDGE
Het onderzoek heeft tot doel zicht te krijgen op de effecten van LOB-interventies van BRIDGE, waaronder de AanDeBak-garanties, bij werkgevers en op de behoeften en motivatie van werkgevers om al dan niet betrokken te raken bij deze interventies.
-
-
Kansrijk Leren kiezen
Dit rapport is een evaluatie van de LOB-interventies van Bridge die zijn uitgevoerd op scholen in Rotterdam Zuid, het NPRZ-gebied.
-
-
BRIDGE: de brug van school naar werk
Dit rapport beschrijft de eindresultaten van het door Europa gefinancierde programma BRIDGE waarmee de loopbaanoriëntatie en -begeleiding in het onderwijs in Rotterdam Zuid is geïmplementeerd.
-
-
Feitenkaart Economische zelfstandigheid Rotterdam 2017 en 2018*
Deze Feitenkaart bevat gegevens over economische zelfstandigheid op gebieds- en buurtniveau over Rotterdam, plus die over Amsterdam, Den Haag, Utrecht en heel Nederland, uit het Integraal Inkomens- en Vermogensonderzoek 2017 van het CBS, evenals de voorlopige gegevens daarover over 2018.
-
-
Sterke Schouders in Rotterdam. Editie 2019
Rapportage over de ontwikkeling tot en met 2018 van de omvang van een vijftal groepen Rotterdammers die worden gerekend tot de ‘Sterke Schouders’.
-
-
Vrijwilligerswerk en informele hulp in Rotterdam 2019
Rapportage over de beantwoording van de vragen uit de Omnibusenquête van 2019 over vrijwilligerswerk en informele hulp in Rotterdam. Bij de analyse van aard en omvang van deze vormen van onbetaald werk op vrijwillige basis worden ook vergelijkingen gemaakt met landelijke gegevens en gegevens uit eerdere Vrijetijdsonderzoeken. De rapportage bevat ook een analyse van de algemene persoonskenmerken van mensen die zulk onbetaald werk verrichten. Tevens wordt ingegaan op een aantal specifieke groepen zoals allochtonen, mensen zonder betaald werk, jongeren en ouderen.
-
-
Anders Geregeld in Beverwaard, Rozenburg en de Lusthofstraat
Gemeente Rotterdam heeft samen met ondernemers in drie Rotterdamse winkelgebieden experimenten uitgevoerd gericht op het verminderen van regeldruk die de ondernemers ervaren. De evaluatie geeft inzicht in de resultaten van het project, de mate waarin de doelen van het project zijn bereikt en de leerervaringen van betrokkenen bij het project.
-
-
Verklarende factoren voor naastplaatsingen in Rotterdam
Het onderzoek bestond uit de analyse van meldingen van naastplaatsingen in combinatie met een veelheid aan andere statistische informatie.
-
-
Rotterdammers over milieu en duurzaamheid 2019
Rapportage over de beantwoording van de vragen uit de Omnibusenquête 2019 over diverse onderwerpen en meningen op het gebied van milieu en duurzaamheid; waar mogelijk inclusief vergelijkingen met resultaten uit eerdere Omnibusenquêtes.
-
-
Omwonenden van Rotterdamse Markten
Op verzoek van Stadsbeheer heeft OBI een enquête uitgevoerd onder de omwonenden van tien Rotterdamse warenmarkten, met vragen over hun bezoek aan de markt en bezoekredenen, de betekenis van de markt voor omwonenden en eventuele overlast die zij van de markt ervaren.
-
-
Bevolkingsmonitor oktober 2019
Op 1 oktober 2019 telde Rotterdam 647.625 inwoners. Sinds het begin van dit jaar zijn er ongeveer 3200 personen bijgekomen. In de afgelopen jaren is het positieve buitenlands migratiesaldo toegenomen en het negatieve binnenlands migratiesaldo ook. Deze trend zet zich dit jaar voort.
-
-
Lood in de bodem
Blootstelling aan lood kan bij jonge kinderen een negatief effect hebben op het leervermogen. Bij een bodemonderzoek in tuinen is een informatiefolder opgestuurd met gebruiksadviezen om te voorkomen dat men lood binnenkrijgt. In dit onderzoek is geëvalueerd of deze folder is ontvangen en gelezen, of de adviezen worden opgevolgd en wat belemmeringen daarbij zijn.
-
-
Monitor bedrijfs-, kantoor- en winkelruimte 01-07-2019
Deze halfjaarlijkse update van de monitor bedrijfs-, kantoor-, en winkelruimte presenteert recente cijfers over het aanbod en de transformatie van bedrijfs-, kantoor- en winkelruimte in Rotterdam.
-
-
Feitenkaart Rotterdammers over hun stad: Omnibusenquête 2019
Voornaamste voor een breder publiek interessante uitkomsten van de Omnibusenquête 2019.
-
-
Rotterdammers over mobiliteit. Resultaten uit de Omnibusenquête 2019
Tabellenrapport over de beantwoording van de vragen uit de Omnibusenquête 2019 over bezit en gebruik van auto’s, fietsen en openbaar vervoer en de opvattingen van de Rotterdammers over verschillende onderwerpen op het gebied van mobiliteit in Rotterdam. Het rapport bevat ook vergelijkingen met de uitkomsten uit eerdere jaren.
-
-
Gemeente Rotterdam zoekt nieuwe Teamleider Onderzoek
Wil je bijdragen aan kennisgedreven beleid in Rotterdam en heb je een passie voor leidinggeven, dan is de functie van teamleider onderzoek bij de afdeling Onderzoek en Business Intelligence misschien iets voor jou.
-
-
Vragen over betrokkenheid leefomgeving in de Omnibusenquête 2019
In de Omnibusenquête 2019 (‘Rotterdammers aan het woord 2019’) zijn onder meer ook vragen opgenomen over de betrokkenheid bij de leefomgeving. In deze notitie worden de resultaten beschreven.
-
-
Evaluatie Alliantie Boulevard Kralingen
In dit evaluatierapport wordt de meerwaarde van de Alliantie Boulevard Kralingen onderzocht, de wijze waarop samenwerking door de partners is ervaren en de mate waarin de doelstellingen van de Alliantie behaald zijn.
-
-
Bevolkingsmonitor juli 2019
In de eerste helft van 2019 zijn er 2.486 personen in Rotterdam bij gekomen. Dit heeft vooral te maken met een positief buitenlands migratiesaldo (meer vestigers dan vertrekkers). De groei is wat lager dan in dezelfde periode vorig jaar. Ze wordt nu wat meer getemperd door een negatief binnenlands migratiesaldo (meer vertrekkers dan vestigers).
-
-
Cliëntervaringsonderzoek jeugd 2018
Het Cliëntervaringsonderzoek jeugd 2018 is een kwalitatief onderzoek naar de ervaringen van Rotterdamse jongeren en ouders met hulp van de wijkteams en specialistische zorgaanbieders. Ook ervaringen met jeugdbescherming komen aan bod. Op basis van (groeps)interviews laten onderzoekers zien wat cliënten goed en minder goed vinden aan de hulpverlening.
Om het jaar voert de gemeente Rotterdam een kwantitatief onderzoek (enquête) of een kwalitatief (interviews) uit naar cliëntervaringen met jeugdhulp.
-
-
Basismonitor Onderwijs NPRZ (school) loopbanen 2019
In deze cohortanalyse worden jongeren gevolgd die in de schooljaren 2010/2011 en 2011/2012 onderwijs volgden: beide cohorten zijn in vier delen gedeeld: leerlingen in groep 8, leerlingen in leerjaar 3 van het vo, leerlingen die het praktijkonderwijs/vso cluster 3 en 4 verlaten en gediplomeerde mbo-ers. De vervolgschool- en/of arbeidsloopbaan is voor de jaren erna in kaart gebracht.
-
-
Problemenvraag Omnibusenquête 2019
In de Omnibusenquête 2019 (‘Rotterdammers aan het woord’) is onder meer ook een vraag opgenomen naar de belangrijkste problemen in Rotterdam die met voorrang moeten worden aangepakt. In deze notitie worden de resultaten beschreven.
-
-
Mogelijke huurlasten in Rotterdam
Berekening van de maximale ruimte voor netto huurlasten van een aantal soorten huishoudens wat betreft samenstelling, leeftijd en inkomen in Rotterdam in 2018 volgens minimale en bovenminimale voorbeeldbegrotingen van het NIBUD, waarbij de netto huurlasten de sluitpost vormen. Ook is een schatting opgenomen van het daadwerkelijk voorkomen van de diverse soorten hurende huishoudens.
Deze berekeningen worden voorafgegaan door een korte samenvatting van conclusies uit eerdere onderzoeken over de problematiek van betaalbaarheidsrisico’s voor huurders met te hoge woon- of huurlasten gezien de ruimte die zij daarvoor van hun inkomen overhouden na aftrek van noodzakelijke overige uitgaven.
-
-
Basismonitor NPRZ Verklarende analyse
In deze analyse wordt gezocht naar verklaringen voor de verschillen in onderwijsprestaties van jongeren wonend in Rotterdam Zuid en jongeren wonend in overig Rotterdam. In de analyse is betrokken de eindtoets in groep 8 van het basisonderwijs én de op-/afstroom in het derde leerjaar van het voortgezet onderwijs ten opzichte van het schooladvies gegeven in groep 8 van het basisonderwijs.
-
-
Notitie Vragen RTHA Omnibusenquête 2019
In Vragenlijst C van de Omnibusenquête 2019 zijn onder meer ook vragen over de luchthaven Rotterdam The Hague Airport opgenomen. In deze notitie worden de resultaten beschreven.
-
-
Trends in sociaaleconomische gezondheidsverschillen in Rotterdam
Deze feitenkaart beschrijft de trends in verschillen in gezondheid (ervaren gezondheid en een hoog risico op een depressie of angststoornis), ongezond gedrag (roken en alcoholgebruik), obesitas en sociale indicatoren (eenzaamheid en moeite met rondkomen) tussen mensen met een lage en hoge SES in Rotterdam in de periode 2008-2016.
-
-
Jeugdstelsel in de groei
Ontwikkelt het Rotterdamse jeugdstelsel zich in de gewenste richting? Ja, ten dele, luidt het antwoord op basis van uitvoerig onderzoek. Er worden bijvoorbeeld meer jeugdigen uit kwetsbare gezinnen bereikt. Daartegenover staat dat in de eerste jaren na de transitie van de jeugdhulp het beroep op de crisishulp flink toenam. En er ligt een uitdaging om de samenwerking in de keten te verbeteren. Over deze en vele andere aspecten van het nieuwe jeugdstelsel in Rotterdam kunt u meer lezen in het rapport Jeugdstelsel in de groei
-
-
Bevolkingsmonitor april 2019
Op 1 april telde Rotterdam 646.343 inwoners, dat is een toename met bijna tweeduizend inwoners sinds 1 januari. De groei is wat sterker dan in dezelfde periode vorig jaar, toen er bijna 1.700 Rotterdammers bij kwamen. De groei heeft vooral te maken met een positief buitenlands migratiesaldo (meer vestigers dan vertrekkers).
Bevolkingsmonitor april 2019
-
-
Onderzoek oorzaken dak- en thuisloosheid Rotterdam
In 2018 heeft bureau Intraval/Breuer in opdracht van de gemeente een grootschalig onderzoek gedaan naar dakloosheid in Rotterdam. De onderzoeksvraag luidde: “Wat zijn de redenen c.q. oorzaken van dak- en thuisloosheid onder jongeren (18-23 jaar), volwassenen (23+) en gezinnen (23+ met kinderen) die zich na 1 januari 2017 hebben gemeld bij de stedelijke loketten?’Er is voor dit onderzoek onder meer gesproken met 223 (voormalig) daklozen. Het onderzoek bevestigd dat dakloosheid niet één hoofdoorzaak kent, maar er sprake is van een combinatie van factoren.Op basis van het onderzoek zijn verschillende typen daklozen benoemd.
-
-
Langer Gezond? Hoeveel jaar leven we in goede gezondheid?
Integrale Gezondheidsmonitor Rijnmond
De levensverwachting neemt in de gemeenten in de regio Rijnmond nog steeds toe. Dit is vergelijkbaar met het landelijke beeld. Voor Rotterdam geldt dat de levensverwachting steeds meer opschuift naar het landelijk gemiddelde. Ongeveer driekwart van ons leven brengen we door in een goede ervaren gezondheid. In het rapport ‘Langer gezond’ is berekend hoeveel jaar we in goede ervaren gezondheid leven.
-
-
Feitenkaart Aandachtsgroepen volkshuisvestingsbeleid 2016
In deze Feitenkaart wordt een kwantitatief en kwalitatief beeld geschetst van enkele aandachtsgroepen van het volkshuisvestingsbeleid in Rotterdam (inclusief gebieden en buurten) en de voormalige stadsregio. Allereerst zijn gegevens opgenomen over de omvang van de ‘primaire doelgroep’: huishoudens die op grond van hun inkomen in aanmerking kunnen komen voor Huurtoeslag.
Daarnaast zijn ook gegevens opgenomen over aantallen huishoudens met een inkomen onder de Nederland enige jaren geleden door de EU opgelegde staatssteunregelinggrens voor corporatiewoningen. Nieuwe verhuringen van corporatiewoningen op of onder de huurliberalisatiegrens zouden in principe moeten worden toegewezen aan huishoudens met een inkomen tot maximaal deze ‘EU-grens’, die in euro’s van 2010 € 33.000 bedroeg, in euro’s van 2016 € 35.739, en momenteel (in 2019) € 38.035.
Voorts wordt in deze Feitenkaart stilgestaan bij de aantallen huurders die op grond van hun inkomen in 2016 in aanmerking zouden komen voor inkomensafhankelijke huurverhogingen per 1 juli 2018 en per 1 juli 2019.
-
-
Notitie Vragen RTHA Omnibusenquête 2018
In Vragenlijst C van de Omnibusenquête 2018 zijn onder meer ook vragen over de luchthaven Rotterdam The Hague Airport opgenomen. In deze notitie worden de resultaten beschreven.
-
-
Notitie Vragen RTHA Omnibusenquête 2017
In de Vragenlijst D van de Omnibusenquête 2017 zijn onder meer ook vragen over ce luchthaven Rotterdam The Hague Airport opgenomen. In deze notitie worden de resultaten beschreven.
-
-
Evaluatierapport eerste jaar Skaeve Huse
De “Skaeve Huse” zijn speciale woningen bedoeld voor mensen die zich niet kunnen aanpassen aan een gewone woonomgeving en ernstige overlast voor hun omgeving veroorzaken. De onderzoeksafdeling van de gemeente (OBI) heeft een evaluatie in twee delen uitgevoerd om inzichtelijk te maken wat de Skaeve Huse betekenen voor de nieuwe en oude omgeving van de bewoners van de Skaeve Huse. Deze rapportage beschrijft de tweede meting en heeft betrekking op de situatie een jaar na ingebruikname van de eerste woningen.
-
-
Evaluatie Leerlandschap Route 3 Werk en Inkomen
Voor werkzoekenden in Rotterdam Zuid die veel begeleiding nodig hebben om aan het werk te kunnen komen, is een experimenteel programma opgezet. Er zijn een aantal globale uitgangspunten voor de begeleiding gehanteerd. De belangrijkste zijn: de werkzoekende is continu in beeld en actief; bejegening op basis van gelijkwaardigheid en een vast contactpersoon voor de werkzoekende. De uitgangspunten werden onder meer vertaald naar het gebruik van een werkweekagenda, inzet op verzuim en handhaving binnen een integraal en gesloten proces, gebruik van reguliere en niet-reguliere instrumenten, een betere samenwerking met inkomensconsulenten en jobhunters en een persoonlijke en positieve bejegening van werkzoekenden.
De afdeling Onderzoek en Business Intelligence van de gemeente evalueerde dit experiment. De hoofdvraag was: wat is de meerwaarde van de aanpak ten opzichte van de standaarddienstverlening? Het onderzoek vond plaats tussen maart 2017 en oktober 2018.
-
-
Evaluatie Wijkgestuurd Werken Werk en Inkomen in Rotterdam
In 2017 is het cluster Werk en Inkomen van de gemeente Rotterdam gestart met het tweejarig programma Wijkgestuurd Werken. In twaalf wijken spitste de dienstverlening toe op de leefomgeving van Rotterdamse werkzoekenden. De afdeling Onderzoek en Business Intelligence van de gemeente voerde een evaluatieonderzoek uit naar de uitvoering, werking en resultaten van het programma. Het onderzoek werd uitgevoerd tussen september 2017 en oktober 2018.
-
-
Monitor bedrijfs-, kantoor- en winkelruimte 2019
Deze monitor presenteert recente cijfers over de voorraad, het aanbod, de opname, de duurzaamheid en de transformatie van bedrijfs-, kantoor- en winkelruimte in Rotterdam en cijfers over het aantal vestigingen en werkgelegenheid in Rotterdam.
-
-
Feitenkaart Economische Zelfstandigheid Rotterdam
Op gebieds- en buurtniveau 2016 en 2017
Deze Feitenkaart bevat gegevens over economische zelfstandigheid op gebieds- en buurtniveau over Rotterdam, plus die over Amsterdam, Den Haag, Utrecht en heel Nederland, uit het Integraal Inkomens- en Vermogensonderzoek 2016 van het CBS, evenals de voorlopige gegevens daarover over 2017.
-
-
Arbeidsloopbanen van uitstromers uit de bijstand naar werk
Verdiepend onderzoek naar de arbeidsloopbaan van uitstromers uit de bijstand naar werk. Uitgevoerd met behulp van sequentieanalyse om inzicht te krijgen in (factoren die van invloed zijn op) patronen in de arbeidsloopbaan van uitstromers uit de bijstand naar werk
-
-
Bevolkingsmonitor januari 2019
Op 1 januari 2019 telde Rotterdam 643.627 inwoners, volgens de voorlopige cijfers. Dat zijn er bijna 5.500 meer dan een jaar eerder, op 1 januari 2018. De toename heeft te maken met natuurlijke groei (meer geboorten dan sterfgevallen) en met een positief buitenlands migratiesaldo (meer vestigers dan vertrekkers). De groei wordt getemperd door een negatief binnenlands migratiesaldo (meer vertrekkers dan vestigers). Daarmee is 2018 na 2017 het tweede kalenderjaar op rij met een negatief binnenlands migratiesaldo.
-
-
Bevolkingsmonitor oktober 2018
Op 1 oktober 2018 telde Rotterdam 642.072 inwoners. Sinds het begin van dit jaar zijn er ongeveer 39 honderd personen bijgekomen. De toename heeft te maken met natuurlijke groei (meer geboorten dan sterfgevallen) en met een positief buitenlands migratiesaldo (meer vestigers dan vertrekkers). Op basis van de nieuwe cijfers lijkt 2018 het tweede kalenderjaar op rij te worden met een (toenemend) negatief binnenlands migratiesaldo.
-
-
Arbeidsloopbanen van uitstromers uit de financiële sector
Verdiepend onderzoek naar de arbeidsloopbaan van uitstromers uit de financiële sector. Uitgevoerd met behulp van sequentieanalyse om inzicht te krijgen in factoren die van invloed zijn op patronen in de arbeidsloopbaan van uitstromers uit de financiële sector.
-
-
Evaluatie Pilot Jeugdconsulent – In 2 varianten
In dit rapport is een evaluatie gemaakt van de pilot Jeugdconsulent die in 2017/2018 in negen huisartsenprakijken heeft gedraaid. De jeugdconsulent (in twee varianten) ondersteunt de huisarts bij de begeleiding en behandeling van jongeren en hun ouders bij psychosociale problematiek.
-
-
Onderzoeksbeschrijving Bevolkingsprognose Rotterdam 2018-2035
-
-
Bevolkingsprognose Rotterdam 2018-2035
Volgens de meest recente bevolkingsprognose neemt de bevolking in Rotterdam tot 2035 toe met 55 duizend inwoners tot 694 duizend inwoners. Het aantal huishoudens stijgt volgens de prognose met 33 duizend tot 351 duizend in 2035. De voorspelde bevolkingsgroei is ongelijk verdeeld over de stad.
Bevolkingsprognose Rotterdam 2018-2035
-
-
Programma Mentaal Gezond 2017
“We kunnen voorzichtig concluderen dat de onderzochte cursussen en trainingen van Avant Sanare en Indigo Preventie een bijdrage kunnen leveren aan het verminderen en voorkomen van depressie onder de risicogroepen in Rotterdam.”
Programma Mentaal Gezond 2017
-
-
Seks onder je 25e
Op welke leeftijd hebben jongeren in de Rijnmond regio voor de eerste keer seks? Doen zij “het” wel veilig? Wat vinden zij van de seksuele voorlichting die zij op school kregen? Hebben zij wel eens een naaktfoto of seksfilmpje van zichzelf verstuurd? En hoe vaak leidde dit tot nare situaties? In het onderzoek ‘Seks onder je 25e’ geven jongeren van 12-25 jaar antwoord op deze en vele andere vragen over hun ervaringen met relaties en seks.
Seks onder je 25e is een landelijk onderzoek van Soa Aids Nederland, Rutgers en lokale GGD-en. De gemeentelijke onderzoeksafdeling (OBI) voerde dit onderzoek uit voor de Rijnmond regio. De uitkomsten geven de afdeling Publieke Gezondheid van de GGD Rotterdam Rijnmond inzicht in actuele regionale problematiek en leggen de basis voor effectief beleid.
Hoe het met jongeren in het Rijnmond gebied staat op het gebied van liefde en seksualiteit lees je in deze publicatie.
-
-
Sterke schouders in Rotterdam. Editie 2018
In het gelijknamige gemeentelijke Programma wordt een vijftal groepen Rotterdammers gerekend tot de ‘Sterke Schouders’: vier naar leeftijd en huishoudenssamenstelling onderscheiden deelgroepen van hoog opgeleiden, en studenten. In dit rapport wordt de ontwikkeling van de omvang van deze groepen tot en met 2017 gemonitord, alsmede hun arbeidsmarktpositie.
-
-
Rotterdammers over het verkeer 2018; TABELLENRAPPORT.
Resultaten uit de Omnibusenquête 2018.
Tabellenrapport over de beantwoording van de vragen uit de Omnibusenquête 2018 over bezit en gebruik van auto’s, fietsen en openbaar vervoer
-
-
Lokale democratie in en buiten de klas
De gemeente en scholen organiseren activiteiten om jongeren te betrekken bij de lokale democratie. OBI heeft aan de hand van groepsgesprekken met jongeren en docenten, onderzoek gedaan naar de ervaringen van jongeren met verschillende van deze activiteiten en de invloed van de activiteiten.
Lokale democratie in en buiten de klas
-
-
Schoolkeuzemotieven voor het voortgezet onderwijs
Op verzoek van de afdeling Onderwijs is een literatuurstudie verricht naar het schoolkeuzeproces en de schoolkeuzemotieven voor het voortgezet onderwijs. Het opleidingsniveau en de achtergrond van ouders spelen een rol bij deze keuze.
Schoolkeuzemotieven voor het voortgezet onderwijs
-
-
De veranderende vraag naar arbeid in de bancaire sector in Rotterdam
Uit verschillende arbeidsmarktrapportages blijkt dat de aard van het werk en de beroepen verandert. De veronderstelling is dat werkgevers steeds vaker van werknemers verlangen dat ze over goede sociale vaardigheden beschikken en dat ze ICT-vaardig zijn. Er zou bij werkgevers minder behoefte zijn aan werknemers die routinematig werk doen of die administratieve werkzaamheden verrichten, dit vanwege de toenemende digitalisering en robotisering. Dit kwalitatief onderzoek gaat in op de vraag in hoeverre de vraag naar arbeid is veranderd vanaf de crisis tot nu en in hoeverre deze verandert in de komende tien jaar. Deze verdiepende analyse heeft OBI uitgevoerd voor één specifieke sector; namelijk de bancaire sector, omdat in deze sector veel arbeidsplaatsen zijn verdwenen vanaf de crisis tot nu. Het is de vraag in hoeverre deze ontwikkelingen als voorbode gezien kunnen worden voor andere sectoren. Ook is onderzocht hoe banken, bankpersoneel en Rotterdamse onderwijsinstellingen hiermee omgaan.
-
-
Samen talenten en kansen versterken
De stad Rotterdam heeft de laatste jaren positieve ontwikkelingen doorgemaakt. Gelijke kansen en mogelijkheden voor iedere Rotterdammer blijft een grote opgave. De kwaliteit van onderwijs is essentieel om Rotterdams talent optimaal te ontwikkelen. De Kenniswerkplaats Rotterdams Talent draagt al sinds 2011 bij aan kennisontwikkeling en kennisuitwisseling op het gebied van onderwijsbeleid en de praktijk van het onderwijs in Rotterdam. Gevraagd en ongevraagd werken we met kennis- en onderwijsinstellingen aan een beter onderwijs in Rotterdam. Met dit manifest biedt de Kenniswerkplaats Rotterdams Talent het nieuwe college en onderwijsbesturen specifieke aanbevelingen voor robuust en passend Rotterdams onderwijs.
Samen talenten en kansen versterken
-
-
Monitor woonruimtebemiddeling regio Rotterdam
Tabellenboek eerste helft 2018
Monitor over de woningvraag, woningaabod en druk op de huurmarkt specifiek voor corporatiewoningen tot de liberalisatiegrens.
-
-
Verplaatsingen in de Metropoolregio Rotterdam Den Haag en Nederland
2004-2017 / P.A. de Graaf
Tabellenrapport met analyses op basis van het landelijke Onderzoek Verplaatsingen in Nederland (OViN).
-
-
Procesevaluatie Right to Challenge
Met Right to Challenge krijgen Rotterdammers de mogelijkheid om lokale voorzieningen en taken van de gemeente voor hetzelfde geld over te nemen.
-
-
Monitor woonruimtebemiddeling 2017 regio Rotterdam 2017
Monitor over de woningvraag, woningaanbod en druk op de huurmarkt specifiek voor corporatiewoningen tot de liberalisatiegrens.
-
-
“Het is mijn hobby niet”. Rotterdammers over hun initiatieven in de buitenruimte
Rapport beschrijft waar 18 initiatiefnemers van projecten in de buitenruimte zo al tegen aan lopen.
-
-
Onze oogst. Sociale effecten van Rotterdamse stadlandbouwprojecten
Studie beschrijft 16 initiatieven en analyseert de effecten: participatie, cohesie en gezondheid
-
-
De arbeidsmarkt positie van 50-plussers in de regio Rijnmond
Het onderzoek kent een viertal onderwerpen:
Banen van 50-plussers in de regio Rijnmond
Duurzame inzetbaarheid van 50-plussers in de Regio Rijnmond
Analyse van 50-plussers in de WW, bijstand en WIA
Transities 50-plussers vanuit WW en bijstand naar werk
-
-
Cliëntervaringsonderzoek Wijkteams, basishulp, doelgroep volwassenen
Nagegaan is hoe klanten de toegankelijkheid, de kwaliteit en de effectiviteit van de dienstverlening van Rotterdamse wijkteams ervaren.
Er is gekozen om naar representatieve onderzoeksresultaten te streven op het niveau van de vier rayons waarover de 42 wijkteams zijn verdeeld.
Gebleken is dat klanten van de wijkteams veelal op meerdere probleemgebieden ondersteuning van het wijkteam krijgen. Zo komt de combinatie van financiële en huisvestingsproblematiek bij 44 procent van de klanten voor. GGZ-problematiek gecombineerd met financiële problemen zien we bij 36 procent van de klanten. Bij een kleine 20 procent is sprake van enkelvoudige problematiek.
De maximale trajectduur van een half jaar wordt bij driekwart van de klanten overschreden. Dit hangt waarschijnlijk samen met het veelvuldig voorkomen van multiproblematiek.
De belangrijkste conclusies van het onderzoek zijn:
Qua toegankelijkheid van de wijkteams is gebleken dat een kwart van de klanten het (zeer) moeilijk vond om bij een wijkteam terecht te komen.
Ruim 80 procent van de klanten is tevreden over de hulp of ondersteuning door het wijkteam.
Ruim de helft van de klanten vindt dat men zelfstandiger is geworden door de hulp of ondersteuning van het wijkteam.
Bijna twee derde van de klanten vindt dat de hulp of ondersteuning van het wijkteam een positief effect heeft gehad op de mate van zelfredzaamheid.
De respondenten is gevraagd om een rapportcijfer te geven voor de mate van tevredenheid over de dienstverlening door de wijkteams. Dit rapportcijfer komt uit op 7,8. Dat is een hoge waardering. Dit neemt echter niet weg dat ruim 10 procent van de respondenten een onvoldoende uitdeelt.
Cliëntervaringsonderzoek Wijkteams, basishulp, doelgroep volwassenen
-
-
Werk en werken in de Rijnmond. Editie 2018
Analyse van vraag en aanbod op de arbeidsmarkt Regio Rijnmond 2009-2016
-
-
Vrijwilligerswerk en informele hulp in Rotterdam 2017
Resultaten uit het Vrijetijdsonderzoek 2017
Rapportage over de beantwoording van de vragen uit het Vrijetijdsonderzoek van najaar 2017 over vrijwilligerswerk en informele hulp in Rotterdam.
-
-
Basismonitor Onderwijs Nationaal Programma Rotterdam Zuid 2017, derde meting
Rotterdam Zuid kent een stapeling van achterstanden op het gebied van scholing, werk en wonen. Het Nationaal Programma Rotterdam Zuid (NPRZ) heeft als doel deze achterstanden in de komende decennia weg te werken zodat Rotterdam Zuid in 2030 op het niveau komt van de vier grote Nederlandse steden. Deze monitor brengt het basisonderwijs tot en met het hoger onderwijs in kaart voor de focuswijk, Zuid, de rest van Rotterdam, de vier grote steden tezamen en Nederland.
-
-
Basismonitor Onderwijs Nationaal Programma Rotterdam Zuid
In deze cohortanalyse worden (school)loopbanen gevolgd van op Zuid wonende leerlingen uit groep 8 van het basisonderwijs, leerlingen leerjaar 3 voortgezet onderwijs en mbo-gediplomeerden uit het schooljaar 2010/2011. Elk cohort is vijf jaar gevolgd en vergeleken met leerlingen die wonen in de rest van Rotterdam.
-
-
Rapportage evaluatie Lekker Fit! 2005-2017
Het onderzoek geeft een overzicht van de opbrengsten van het programma Lekker Fit! sinds 2005.
-
-
Trendanalyse overgewicht onder Rotterdamse kinderen 2006-2017
Een trendanalyse van overgewicht en obesitas onder Rotterdamse basisschoolkinderen in de periode 2006-2017.
-
-
Evaluatie ‘Voor mekaar’
Rapportage over de effect- en procesevaluatie van het ‘Voor mekaar’ programma over de periode 2015-2017.
-
-
Ontwikkelingen in de kansrijke wijken. Een synthese
Een synthese over ontwikkelingen in kansrijke wijken en hoe deze ontwikkelingen ervaren worden door bewoners
-
-
Dynamiek in de kansrijke wijken
Een overzicht van verschillende ontwikkelingen in de kansrijke wijken
-
-
Bewonersenquête inrichting van de Bonnenpolder in Hoek van Holland

Onder een steekproef van 2000 inwoners van Hoek van Holland is een enquête afgenomen over de inrichting van de Bonnenpolder. Aanleiding voor de enquête is een plan voor de inrichting van de Bonnenpolder, waarbij 30 ha van ca 128 ha te ontwikkelen natuurgebied zal worden ingericht als natuurbegraafplaats. 22% van de aangeschrevenen heeft de enquête ingevuld. Het merendeel van de respondenten kent de polder, komt er wel eens, en vindt het belangrijk dat het een groen gebied blijft. 2/3e van de respondenten is tegen de vestiging van de natuurbegraafplaats, 30% is voor. Naast 2000 inwoners van Hoek van Holland, is ook aan 9 bewoners van ‘s-Gravenzande met uitzicht op de polder, gevraagd om de enquête in te vullen.
-
-
Klanttevredenheidsonderzoek CityLab010 2017
CityLab010 2017 geëvalueerd door plannenmakers en initiatiefnemers
-
-
Monitor bedrijfs-, kantoor- en winkelruimte
Peildatum 1 januari 2018
De monitor presenteert recente cijfers over de voorraad, het aanbod en de opname van bedrijfs-, kantoor- en winkelruimte in Rotterdam en cijfers over het aantal vestigingen en werkgelegenheid in Rotterdam.
-
-
Staat van de Stad 2018
Feiten en cijfers over Rotterdam
-
-
Behoefte ondersteuning mantelzorgers
Hoe kunnen mantelzorgers ondersteund worden en wat kan de gemeente daarin betekenen?
-
-
Maakonderwijs en bijlage vragenlijst open antwoorden en rechte tellingen
Maakonderwijs in primair en voortgezet onderwijs
-
-
Gemeenteraadsverkiezingen 2018. Een analyse op buurtniveau
Een analyse van de gemeenteraadsverkiezingen op buurtniveau. Naast de resultaten en ontwikkelingen wordt onder andere ook inzicht gegeven in het stemgedrag op buurtniveau.
-
-
Lol in cultuursensitief werken
Evaluatie-onderzoek naar de Live Online Leren training in cultuursensitief werken bij kwetsbare migrantenjeugd
-
-
Literatuurstudie gebruik jeugdhulp en relatie met achterstandsituatie
Op verzoek van NPRZ is een literatuurstudie gedaan naar gebruik van jeugdhulp en de relatie met achterstandsituatie
-
-
Feitenkaart aandachtsgroepen volkshuisvestingsbeleid Rotterdam en Regio 2015
In deze Feitenkaart wordt een kwantitatief en kwalitatief beeld geschetst van enkele aandachtsgroepen van het volkshuisvestingsbeleid in Rotterdam (inclusief gebieden en buurten) en de voormalige stadsregio.
-
-
Schoolkeuzemotieven van ouders, Een literatuurstudie
Op verzoek van het programma Kansrijke Wijken is een literatuurstudie verricht naar de schoolkeuzemotieven van ouders bij de keuze van de basisschool voor hun kind. Het opleidingsniveau en de achtergrond van ouders spelen een rol bij deze keuze.
-
-
Cliëntervaringsonderzoek jeugd 2017
Gemeenten zijn wettelijk verplicht om voor de jeugdhulp een cliëntervaringsonderzoek uit te voeren.
-
-
Feitenkaart Inkomensgegevens Rotterdam en Regio 2015
Selectie van de belangrijkste inkomensgegevens uit het Integraal Inkomens- en Vermogensonderzoek 2015 over Rotterdam en de regio,
-
-
Feitenkaart Inkomensgegevens Rotterdam op gebieds en buurtniveau 2015
Gegevens over de inkomenssituatie in Rotterdam en de regio zijn van groot belang gezien de doelstelling om de midden‑ en hogere inkomens voor de stad te behouden en zelfs aan te trekken.
-
-
Mantelzorgers in Rotterdam 2007 - 2017
Rapportage over de beantwoording van de vragen uit het Vrijetijdsonderzoek van najaar 2017 over mantelzorg in Rotterdam.
-
-
Sterke schouders in Rotterdam. Editie 2017
In het gelijknamige gemeentelijke Programma wordt een vijftal groepen Rotterdammers gerekend tot de ‘Sterke Schouders’:
-
-
Bevolkingsmonitor januari 2018
Rotterdam telde op 1 januari jongstleden 638.466 inwoners.
-
-
Economische Verkenningen Rotterdam 2018
Geeft inzicht in de belangrijkste cijfers,
-
-
Feitenkaart Rotterdammers over hun stad: Omnibusenquête 2017
Voornaamste voor een breder publiek interessante uitkomsten van de Omnibusenquête 2017.
-
-
Daklozenenquête Rotterdam 2016-2017
Als het erg koud is zijn er extra bedden beschikbaar in de nachtopvang, en worden de regels voor toelating versoepeld.
-
-
Effecten van de Tegenprestatie in Rotterdam
Effecten van de Tegenprestatie
-
-
Risicojongeren: cohortanalyse 2012 en achtergrondanalyse 2014
Het rapport bevat nadere analyses van de groep risicojongeren waar het Rotterdamse programma ‘Elke jongere telt’ zich op richt.
-
-
Nieuwe Publicaties
Vanaf nu vindt u alle onderzoekspublicaties van de gemeente Rotterdam op deze site.
-
-
Bevolkingsgroei Rotterdam houdt aan
Op 1 januari telde Rotterdam, op basis van voorlopige cijfers, 629.902 inwoners.